Paistettu polenta

Paistettu polenta

60+ min
Polenta on italialainen klassikko, jota nautitaan yleensä puuromaisena ruokalajina. Paistettu polenta on kuitenkin herkullinen rapea herkku esimerkiksi illanistujaisiin.
https://www.arla.fi/reseptit/paistettu-polenta/

Tee näin:

Paistettu polenta
  • Kiehauta kasvisliemi kattilassa.
  • Kaada polenta kasvisliemen sekaan hitaasti sekoittaen.
  • Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia jatkuvasti sekoittaen.
  • Lisää salottisipulit, valkosipuli, timjami, suola ja pippuri maun mukaan.
  • Peitä pelti leivinpaperilla ja kaada kuuma polenta pellille. Tasoita pinta.
  • Naputtele leivinpeltiä työtasoa vasten, jotta polentasta tulee täysin kiinteää ja tiivistä.
  • Siirrä peitetty polenta jääkaappiin seuraavaan päivään asti.
  • Poista polenta pelliltä ja leikkaa se haluamasi kokoisiksi paloiksi.
  • Anna voin ruskistua kevyesti pannulla ja paista polentakakkuja noin 2 minuuttia kovalla lämmöllä, kunnes niiden pinta on kultainen.
  • Voit lämmittää paistetun polentan uunissa ennen tarjoilua vihannesten, kalan tai lihan lisukkeena.
Valmis!
Lisää ideoita

Voit muuttaa paistetun polentan ulkonäköä kokeilemalla eri muotoja ja kokoja. Jos et halua viipaloida sitä itse, voit jopa käyttää piparkakkumuotteja ja tehdä paistettuja polentakakkuja, jotka ovat pyöreitä tai joiden muoto on jokin hauska ja erilainen, kuten sydämet tai tähdet, teemallista tai lapsiystävällistä illallista varten. Suosittu vaihtoehto on leikata jäähtynyt polenta ranskalaisiksi suikaleiksi, jotka voi paistaa kullanruskeiksi ja tarjoilla lisukkeena tai välipalana tomaattikastikkeen, peston tai kotitekoisen majoneesin kanssa, joka on maustettu valkosipulilla, chilillä tai kauden yrteillä. Polentan paistaminen kullanruskeaksi täydelliseksi onnistuu sekä tällä reseptillä pannulla paistetun polentan että friteerauslaitteella tai uunissa friteeratun tai uunissa paistetun polentan valmistamiseksi. Friteerausta varten kaada kattilaan niin paljon maultaan neutraalia öljyä, että polentakakut uppoavat siihen, kuumenna se keskilämmöllä ja paista, kunnes palat ovat rapeita ja kullanruskeita. Uunipolentan valmistamiseksi aseta polentakakut tasaiseksi kerrokseksi vuoratulle leivinpaperille ja paista niitä noin 35 minuuttia 220 °C:ssa, kunnes niiden pinta on rapea ja kullanruskea.

Paistettu polenta Q&A

Paistettu polenta on ehkä hieman uudempi tuttavuus, mutta se on maistuva vaihtoehto esimerkiksi illanistujaisten herkkupöytään. Lue lisää alta!

Mitä on paistettu polenta?
Paistettu polenta on ruokalaji, joka valmistetaan keittämällä maissijauhoja, viipaloimalla kiinteytynyt ja kovettunut polentamuussi ja paistamalla se rapeaksi ja sisältä kermaiseksi. Herkullinen ruokalaji voidaan maustaa monin eri tavoin erilaisilla liemillä, yrteillä, mausteilla ja vihanneksilla, ja se voidaan tarjoilla kuumana tai kylmänä alkuruokana, erilaisten liha-, kala- ja vihannesruokien lisäkkeenä tai kasvisruokana.
Miten polentaa paistetaan?
Polentakakkujen koosta ja muodosta riippuu, kuinka kauan polentaa pitää paistaa, jotta se saa rapean, kultaisen pinnan. Polenta voidaan paistaa öljyssä, voissa tai näiden kahden yhdistelmässä. Varmista, että öljy tai voi on tarpeeksi kuumaa, jotta polenta ei tartu pannuun, ja käännä polentakakut ohuella lastalla. Työnnä lastaa varovasti niiden alle, jotta rapea kuori ei tuhoudu.
Miltä paistettu polenta maistuu?
Paistettua polentaa, joka on luonnostaan maissin makuista ja makeaa, voidaan maustaa monin eri tavoin, alkaen siitä, millaisessa nesteessä maissijauhot keitetään. Keittäminen kasvisliemessä, lihaliemessä tai maidossa on helppo tapa antaa paistettuun polentaan erilaisia suolaisia tai kermaisia makuja. Tuoreiden tai kuivattujen yrttien, mausteiden tai vihannesten lisääminen on myös hyvä tapa vaihdella polentan makuprofiilia. Paistetun polentan reseptissämme käytämme kasvislientä, tuoretta timjamia, banaanisalottisipulia ja valkosipulia antamaan sille suolaisen ja yrttisen makuprofiilin.
Mitä paistetun polentan kanssa syödään?
Paistetun polentan tarjoiluvaihtoehtoja ovat esimerkiksi sen käyttäminen alkuruokana tai lisukkeena valitsemasi proteiinin kanssa. Se maistuu hyvältä rasvaisen kalan, kuten lohen, ja useiden eri lihalajien, kuten naudan-, kanan- ja sianlihan, kanssa. Kasvisvaihtoehdot, kuten linssit, sienet ja paistetut kasvikset, sopivat myös erinomaisesti polentan kanssa. Voit myös pitää asiat yksinkertaisina ja tarjoilla polentakakut maukkaan kastikkeen, kuten suosikkitomaattisen pastakastikkeesi, kanssa tai käyttää dippikastikkeena pestoa tai majoneesia. Mahdollisuudet siihen, mitä paistetun polentan kanssa voi syödä, ovat lähes rajattomat.
Voiko paistettua polentaa pakastaa?
Paras tapa säästää polentaa myöhempää käyttöä varten on pakastaa valmiit viipaleet ennen paistamista. Jos polentaviipaleiden väliin laitetaan leivänpaperin paloja, ne eivät tartu toisiinsa ja niitä voi pinota. Kääri nämä pinot kahteen kerrokseen kelmua tai yhteen kerrokseen kelmua ja yhteen kerrokseen alumiinifoliota, ennen kuin laitat ne pakastepusseihin tai ilmatiiviisiin astioihin. Kylmässä pakastimessa keitetty polenta säilyy jopa 3 kuukautta. Sulata käärimätöntä polentaa jääkaapissa vähintään muutama tunti tai hetki huoneenlämmössä ennen paistamista.

Ainekset

Paistettu polenta
Kasvisfondia
1 l
Polentasuurimoita
250 g
Salottisipuli
1
Valkosipulinkynttä
2
Tuoretta timjamia
4 rkl
Suolaa
1 tl
Pippuria
25 g
Lisää herkullisia ideoita
Friteeratut juustopallot
40 minuuttia
Friteeratut juustopallot
(12)

Herkullinen kotitekoinen paistettu polenta

Paras paistetun polentan resepti tekee kirkkaan keltaisesta maissijauhosta kauniisti kullanvärisiä viipaleita, jotka maistuvat herkullisilta monenlaisen lihan ja vihannesten kanssa. Koska polenta valmistetaan maissijauhoista, siinä on selvä, mutta pehmeä maissin maku. Meidän reseptissämme tätä makeaa makua täydentää kasvisliemen suolainen maku, tuoreen timjamin maanläheisyys ja banaanin salottisipulin ja valkosipulinkynsien antama ripaus terävyyttä ja runsaasti umamin makua, mikä tekee siitä monitahoisen ja herkullisen makuprofiilin.

Italialainen klassikko, jossa on rapea twisti

Perinteisesti polenta tarjoillaan lämpimänä puurona, jonka rakenne on pehmeä ja kermainen. Paistetun polentan reseptissä italialainen maissimuussi sen sijaan muotoillaan, minkä jälkeen sen annetaan jähmettyä ja kovettua yön yli, jotta se voidaan viipaloida ja paistaa menettämättä muotoaan. Paistamalla paikoilleen asetetun polentan saat kauniin rapean ulkopinnan, jossa on hieman karamellisoitunutta pintaa, ja samalla säilytät pehmeän ja kermaisen sisuksen.

Paistetut polentaviipaleet

Täydellisten aterioiden luominen edellyttää, että kiinnität huomiota ruokalajin kaikkiin osiin. Kun lisukkeena on esimerkiksi nämä polentaviipaleet, joissa on kauniin kullanruskea, pannulla paistettu kuori, saat lautasellesi lisukkeen, joka näyttää houkuttelevalta ja suussa sulavalta ja tuo ateriaasi sekä rapeaa että pehmeää rakennetta.

Tarjoile lämpimänä rapeaa illallista varten

Lämmitä paistettuja polentaruutuja uunissa pari minuuttia, jotta ne ovat kuumia ja valmiita päivälliselle. Paistetun polentan kanssa voi tarjoilla loputtomasti erilaisia ruokia. Ihania illallisyhdistelmiä ovat esimerkiksi rapea lisuke Madagaskarin-pippurikastikkeella maustetun dekadentin chateaubriandin kanssa, sitruunalla, valkosipulilla ja rosmariinilla maustettu uunissa paistettu kana tai herkullisella pekonilla, hasselpähkinällä ja timjamilla täytetty porsaan ulkofilee.

Paistettu polenta toimii myös hyvin nopeana ateriana herkullisten kasvisvaihtoehtojen, kuten yrttisten, pannulla paistettujen sienien, marinoitujen linssien tai paistettujen kasvisten, kuten parsan, vihreiden papujen, parsakaalin ja kesäkurpitsan kanssa. Se on herkullista myös uunissa paahdettujen kirsikkatomaattien kanssa.

Lisää juustoinen kosketus

Pehmeästä tai paistetusta polentasta tehdään usein vielä kermaisempaa lisäämällä siihen kypsennyksen yhteydessä tuore raastettu parmesaani. Tämän hieman suolaisen juuston lisääminen antaa polentalle voitaikinamaista täyteläisyyttä, joka täydentää maissin luonnostaan makeaa makua sekä suolaisuutta, jonka polentan keittäminen kasvisliemessä antaa sille. Parmesaani voidaan korvata muilla juustolajeilla, kuten Asiagolla, Pecorino Romanolla, Grana Padanolla, Manchegolla tai vuohenjuustolla. Kokeile kermaista, juustoista lisäystä sekä koristele juustoraasteella ja tuoreella timjamilla, jotka ovat koristeellisia ja maukkaita paistettuja polentan lisukkeita ja antavat lisukkeelle kauniin ravintolamaisen ilmeen.