Moules marinière eli sinisimpukoita ja valkosipulileipää
  • Arla
  • Reseptit
  • Moules marinière eli sinisimpukoita ja valkosipulileipää

Moules marinière eli sinisimpukoita ja valkosipulileipää

45 minuuttia
Kaipaatko viikonloppuun jotain vähän jotain eksoottisempaa ruokaa? Kuulostaisiko makumatka Ranskan merenranta-ravintoloihin hyvältä? Moules mariére on vastaus. Nämä herkulliset sinisimpukat ja valkosipulileipä vievät kielesi mennessään.

Tee näin:

Sinisimpukat
  • Huuhtele ja hankaa simpukat hyvin jäykällä harjalla.
  • Kopauta niitä kevyesti keittiötasoa vasten ja hävitä ne, jotka eivät sulkeudu.
  • Sulata voi pannulla kovalla lämmöllä - älä anna sen ruskistua.
  • Kuullota sipulia ja valkosipulia noin 2 minuuttia.
  • Lisää puhdistetut simpukat ja viini.
  • Kypsennä niitä keskilämmöllä kansi päällä noin 5 minuuttia.
  • Ravista pannua 2-3 kertaa kypsennyksen aikana - hävitä avautumattomat simpukat.
  • Lisää kerma, yrtit ja suola ja kuumenna hyvin.
  • Mausta maun mukaan.
Valkosipulieipä
  • Kuumenna uuni 200 °C:een.
  • Leikkaa leipiin viiltoja leikkaamatta niitä kokonaan läpi.
  • Sekoita voi ja valkosipuli hyvin ja levitä seos leipäviipaleiden väliin.
  • Aseta leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Paista niitä uunin keskitasolla noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja voi on sulanut.
  • Tarjoa heti moules marinière -juuston kanssa.
Valmis!
Huomio

Tuoreet simpukat ovat kermaisen ja maukkaan moules marinièren salaisuus. Tuore simpukka on suljettu ja sen kuoret ovat kiiltävät, tummansiniset, eikä siinä ole kalan hajua. Eläviä simpukoita kannattaa ostaa mieluummin kuin tyhjiöpakattuja. Ne on parasta syödä samana päivänä kuin ne on ostettu, mutta ne säilyvät jääkaapissa noin 3 päivää. Niiden on kuitenkin hengitettävä, joten pidä ne löyhästi käärittynä pyyhkeeseen jääkaapin pohjalla. Puhdista simpukat harjalla viimeistään kaksi tuntia ennen niiden kypsentämistä. Tarkista jokainen simpukka ennen käyttöä ja hankaa ne kunnolla kylmässä vedessä, jotta kuoriin mahdollisesti jäänyt hiekka tai lika saadaan poistettua. Vedä kuorien välistä mahdollisesti esiin tulevat parrat pois. Ja mikä tärkeintä, hävitä kaikki rikkinäiset tai avoimet simpukat, jotka eivät sulkeudu, kun niitä kopauttaa kevyesti keittiön työtasoa vasten. Älä myöskään syö simpukoita, jotka eivät ole avautuneet kypsennyksen jälkeen. Kun otat nämä vinkit huomioon, saat varmasti parhaan lopputuloksen.

Moules maniére Q&A

Halajaako mielesi aurinkoisen Ranskan meren rannoille ja ravintoloihin? Sinisimpukat ja valkosipulileipä auttaa kaipuuhun hieman. Lue lisää alta!

Mitä on moules maniére?
Moules marinière tai moules à la marinière on perinteinen ranskalainen ruokalaji, jossa käytetään tuoreita simpukoita. "Á la marinière" tarkoittaa vapaasti käännettynä "kuin merimies", eli jotain, joka voidaan valmistaa helposti ja nopeasti laiturilla, laivan kannella tai vastaavassa paikassa. Se koostuu höyrytetyistä simpukoista, jotka on keitetty valkoviinikastikkeessa sipulin, valkosipulin, voin ja yrttien kanssa. Olemme lisänneet reseptiimme myös tilkan kaksinkertaista kermaa, jotta kastike olisi kermaisempaa ja maultaan täyteläisempää, ja se sopii täydellisesti kastikkeeksi esimerkiksi vastapaistettuun valkosipulileipään.
Miten moules maniére valmistetaan?
Huuhtele ja hankaa simpukat ensin ja hävitä ne, jotka eivät sulkeudu, kun niitä kopauttaa kevyesti keittiön tiskipöytää vasten. Sulata seuraavaksi voi pannulla kovalla lämmöllä ja kuullota sipulia ja valkosipulia noin 2 minuuttia. Lisää sitten simpukat ja viini ja keitä kaikkea keskilämmöllä kansi päällä noin 5 minuuttia. Ravista pannua välillä kunnolla. Heitä pois simpukat, jotka eivät ole vielä avautuneet, ennen kuin lisäät pannulle kermaa, yrttejä ja suolaa. Kuumenna hyvin ja säädä makua tarvittaessa. Tarjoile ja nauti!
Mitä moules maniéren kanssa tarjoillaan?
Voit tarjoilla moules marinièrea kotitekoisen valkosipulileivän kanssa. Se valmistuu melko helposti leikkaamalla leipään muutama viilto, mutta leikkaamatta leipää kokonaan läpi. Sekoita voi ja murskattu valkosipuli ja levitä seos leivän rakojen väliin. Paista leipää leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunin keskiosassa 200 °C:ssa noin 5 minuuttia, kunnes voi on sulanut ja leipä on saanut kultaisen sävyn. Leivän rapeus antaa moules marinièrelle mukavan rakenteen.
Mikä on paras viini moules maniéren kanssa?
Simpukoiden herkkä ja hieman suolapitoinen maku sopii täydellisesti yhteen kuivan valkoviinin kanssa. Chardonnay on klassinen valinta moules marinièren kanssa. Viinin kermainen rakenne ja täyteläinen maku tukevat hyvin ruokalajin täyteläisyyttä, ja sen hapokkuus tasapainottaa voita sisältäviä makuja. Kevyempään pariin sopii parhaiten sauvignon blanc, jonka sitruksiset vivahteet leikkaavat ruokalajin täyteläisyyttä ja tarjoavat virkistävän vastapainon suolaisille mausteille.

Ainekset

Sinisimpukat
Tuoreita sinisimpukoita
1 kg
20 g
Keltasipuli
1
Valkosipulinkynttä
2
Kuivaa valkoviiniä
1 dl
2½ dl
Yrttejä maun mukaan
Suolaa
1 tl
Valkosipulileipä
Patongit (pilko 4 osaan)
200 g
20 g
Valkosipulinkynttä
2
Lisää herkullisia ideoita

Ranskalainen herkku moules marinière valkoviinin ja kerman kera

Tuo maku Ranskasta suoraan kotiin ruokapöytään herkullisella merenelävien klassikolla. Moules marinières tai moules á la marinière on valkoviinikastikkeessa yrttien, sipulin, valkosipulin ja kerman kanssa keitettyjä simpukoita. Ranskalaista klassikkoa söivät perinteisesti kalastajat veneissään, ja siksi "à la marinière" tarkoittaa "kuin merimies", mutta siitä on sittemmin tullut tyylikäs ja tyylikäs illallisruoka, joka on erityisen suosittu Ranskan rannikkokaupungeissa. Onneksi se on helppo valmistaa kotona, kunhan vain saat käsiisi tuoreita simpukoita.

Haluatko tutustua lisää ranskalaiseen keittiöön? Tutustu resepteihimme coq au vinia, quiche Lorrainea kinkulla ja crème fraichella sekä raikasta nizzansalaattia tonnikalalla ja mustilla oliiveilla.

Tarjoile rapean valkosipulileivän kanssa

Rapea kotitekoinen valkosipulileipä sopii täydellisesti moules marinièren kanssa, ja se antaa kermaiselle marinière-kastikkeelle mukavan rakenteen. Se on paras ja helpoin lisuke, joka valmistuu muutamassa minuutissa. Voi ja valkosipuli sekoitetaan ja levitetään leipäleipien rakojen väliin, ja ne paistetaan rapeiksi ja kullanruskeiksi, jolloin voiseoksen mehevät aromit pääsevät tihkumaan leipään. Mitäpä ei voisi olla rakastamatta rapeaa lämmintä leipää voin ja valkosipulin kera?

Nauti kermainen, suolainen simpukkaruoka illalliseksi

Tyylikäs moules marinière on yksinään täydellinen alkupala tai kevyt lounas, ja rapean valkosipulileivän kanssa siitä tulee maukas illallinen. Sukella kulhoon höyryävän kuumaa moules marinièrea kermaisen valkoviinillä täytetyn kastikkeen ja aromaattisten tuoreiden yrttien kera. Parasta on, että voit nauttia sitä ympäri vuoden aina, kun kaipaat meren makua. Tarjoile se lasillisen valkoviiniä ja rapean valkosipulileivän kanssa. Se on hieno illallinen, jonka yksinkertaiset elementit on helppo valmistaa, vaikka olisitkin noviisi simpukkaosastolla.

Valitse paras viini moules marinièreen

Kun valitset viiniä moules marinièreen, on tärkeää löytää viini, joka kestää sipulin ja valkosipulin rohkeat maut ilman, että se peittää ruuan runsaan maun. Lisäksi viinin tulisi myös täydentää simpukoiden suolaisia makuja. Kuivat valkoviinit, kuten chardonnay ja sauvignon blanc, sopivat tähän mainiosti.

Chardonnayn täyteläisyys ja kermaisuus ovat täydellisen rikkaita ja tasapainottavat ruokalajin aromikkaita aromeja. Sauvignon blanc on paras valinta, jos etsit kevyempää ja virkistävämpää paria, jossa sitrushedelmien vivahteet muodostavat ihastuttavan kontrastin suolaisille aromeille.

Lopuksi Elsassin Rieslingissä on herkullista terävyyttä, kukkaisia sävyjä ja reipasta hapokkuutta, joka leikkaa kerman läpi ja saa keitettäessä hienovaraista makeutta.

Kokeile klassista moules frites -ateriaa

Moules frites on suosittu belgialainen muunnelma klassisesta moules marinièrestä, joka tarjoillaan suolaisten, rapeiden ranskalaisten kera. Ranskalaiset ovat helppoja ja nopeita valmistaa, ja ne sopivat erinomaisesti valkoviinikastikkeeseen kastamiseen. Kermaisen kastikkeen ja rapeiden ranskalaisten yhdistelmä on ihastuttava makuelämys. Ranskalaisia varten kuori ja leikkaa perunat tikuiksi ja taputtele ne kuiviksi. Heitä tikut suolaan ja paista ne rapeiksi ja kullanruskeiksi. Ripottele päälle vielä hieman suolaa, kun ne ovat kypsiä, ja tarjoile ne moules marinière -juuston kanssa.