Moules frites eli simpukoita ja ranskalaisia
  • Arla
  • Reseptit
  • Moules frites eli simpukoita ja ranskalaisia

Moules frites eli simpukoita ja ranskalaisia

20 minuuttia
Viinissä ja kermassa kypsennetyt sinisimpukat ja rapeat ranskalaiset perunat maistuvat ylellisiltä, mutta ovat helppoja valmistaa. Muista pestä simpukankuoret hyvin ja hävitä rikkinäiset simpukat tai sellaiset, jotka eivät sulkeudu, kun niitä napauttaa.
https://www.arla.fi/reseptit/moules-frites-eli-simpukoita-ja-ranskalaisia/

Tee näin:

Moules frites
  • Puhdista ja huuhtele simpukat. Poista avoimet ja/tai rikkinäiset simpukat.
  • Kuori ja hienonna sipuli, porkkana ja juuriselleri. Paista vihanneksia voissa suuressa kattilassa, kunnes ne ovat pehmenneet (mutta eivät ruskistuneet).
  • Lisää viini ja kiehauta. Lisää simpukat ja peitä kannella. Hauduta noin viisi minuuttia.
  • Kaada joukkoon kerma, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon persilja juuri ennen tarjoilua.
  • Hävitä simpukat, jotka eivät ole avautuneet. Tarjoile tuoreiden ja rapeiden ranskalaisten perunoiden kanssa.
Valmis!

Moules frites Q&A

Kuinka kauan simpukoita pitäisi keittää?
Yleensä viisidestä seitsemään minuutin kypsennysaika riittää. Tämä riippuu kuitenkin lämpöasetuksesta, käytettävän nesteen määrästä ja valmistettavien simpukoiden määrästä. Parasta on pitää silmällä kelloa ja simpukoita: kun simpukat ovat avautuneet, tähtiraaka-aineesi on kypsynyt täydellisesti.
Onko moules frites ranskalainen vai belgialainen ruokalaji?
Ranskankielisestä nimestään huolimatta moules frites on belgialainen ruokalaji (jossa ranska on myös yksi virallisista kielistä). Se on itse asiassa maan kansallisruoka, ja löydät sen sekä monia muunnelmia alkuperäisestä reseptistä useimpien ravintoloiden ruokalistalta.
Mistä tietää, että simpukat ovat täysin kypsiä?
Kun simpukat avautuvat, ne ovat täysin kypsiä. Tämä tapahtuu yleensä viiden tai seitsemän minuutin kohdalla, riippuen siitä, kuinka suuri simpukkaerä sinulla on valmistuksessa. Tarkista jokainen simpukka ja heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät ole avautuneet (se on ensimmäinen merkki huonosta simpukasta, joka voi aiheuttaa vakavan terveysriskin).
Ovatko simpukat ok, jos ne ovat hieman auki?
Jos hikoilet yrittäessäsi avata keitettyä simpukkaa, on parempi heittää se pois. Kuoren pitäisi olla helppo avata kypsennyksen jälkeen, ja kun kyseessä on mikä tahansa simpukka, on aina parasta pelata varman päälle: kun olet epävarma, heitä se pois.

Ainekset

Moules frites
Sinisimpukoita
2 kg
Sipuli
1
Porkkana
1
Juuriselleri
50 g
1 rkl
Kuivaa valkoviiniä
2 dl
Kourallinen hienonnettua persiljaa
3 dl
Tarjoiluun
Ranskalaisia perunoita, mieluiten kotitekoisia
600 g

Moules frites toimii kaikenlaisten tilaisuuksien menussa

Alun perin köyhän miehen ateria, moules frites on nykyään Belgian tunnetuin ruokalaji. Vuodelta 1781 peräisin olevat simpukat olivat usein ruokapöydissä edullisena ja runsaana vaihtoehtona muille proteiineille, erityisesti talven kalapulan aikana. Ei kestänyt kauaa, kun simpukat yhdistettiin ranskalaisiin perunoihin, ja tämä yhdistelmä onkin kestänyt aikaa. Nykyään se on suosittu ruokalaji, joka loistaa missä tahansa tilaisuudessa, olipa kyseessä sitten rento perheateria tai hienostuneempi illallinen.

Luovia ja herkullisia lisukkeita moules frites -leivänpäällisille

Moules fritesin suosion ansiosta alkuperäisestä reseptistä on kehitetty monia muunnelmia. Perinteisin on yksinkertainen simpukka-voi-yhdistelmä, kun taas ylellisemmissä versioissa, kuten meidän reseptissämme, lisätään kypsennysnesteeseen kermaa, valkoviiniä tai molempia. Yksi suosikeistamme on leivänmuruja, valkosipulia, sitruunankuorta ja pecorino-juustoa sisältävä yhdistelmä, joka lusikoidaan keitetyn simpukan päälle ja paistetaan uunissa rapeaksi. Chorizo on myös mielenkiintoinen yhdistettävä simpukoiden pariksi - tämä kombo toimii yllättävän hyvin, varsinkin kun sekaan lisätään persiljaa ja kevätsipulia.

Miten moules frites tarjoillaan?

Perinteisesti moules (simpukat) tarjoillaan erillään ranskalaisista. Näin vältetään se, että rapeat ranskalaiset kastuisivat, mikä tapahtuisi nopeasti, jos ne jaettaisiin lautaselle mehukkaiden simpukoiden kanssa. Myös kulhollinen tavallista majoneesia dippikastikkeeksi on hyvin yleinen lisä tälle aterialle. Moules frites -lautasia tällä tavoin tarjoiltuna näkeekin eri puolilla Belgiaa, olipa kyseessä sitten hienostoravintola tai vilkas katukeittiö.