Sinisimpukoita
|
2 kg |
---|---|
Sipuli
|
1 |
Porkkana
|
1 |
Juuriselleri
|
50 g |
1 rkl | |
Kuivaa valkoviiniä
|
2 dl |
Kourallinen hienonnettua persiljaa
|
|
3 dl |
Ranskalaisia perunoita, mieluiten kotitekoisia
|
600 g |
---|
Alun perin köyhän miehen ateria, moules frites on nykyään Belgian tunnetuin ruokalaji. Vuodelta 1781 peräisin olevat simpukat olivat usein ruokapöydissä edullisena ja runsaana vaihtoehtona muille proteiineille, erityisesti talven kalapulan aikana. Ei kestänyt kauaa, kun simpukat yhdistettiin ranskalaisiin perunoihin, ja tämä yhdistelmä onkin kestänyt aikaa. Nykyään se on suosittu ruokalaji, joka loistaa missä tahansa tilaisuudessa, olipa kyseessä sitten rento perheateria tai hienostuneempi illallinen.
Moules fritesin suosion ansiosta alkuperäisestä reseptistä on kehitetty monia muunnelmia. Perinteisin on yksinkertainen simpukka-voi-yhdistelmä, kun taas ylellisemmissä versioissa, kuten meidän reseptissämme, lisätään kypsennysnesteeseen kermaa, valkoviiniä tai molempia. Yksi suosikeistamme on leivänmuruja, valkosipulia, sitruunankuorta ja pecorino-juustoa sisältävä yhdistelmä, joka lusikoidaan keitetyn simpukan päälle ja paistetaan uunissa rapeaksi. Chorizo on myös mielenkiintoinen yhdistettävä simpukoiden pariksi - tämä kombo toimii yllättävän hyvin, varsinkin kun sekaan lisätään persiljaa ja kevätsipulia.
Perinteisesti moules (simpukat) tarjoillaan erillään ranskalaisista. Näin vältetään se, että rapeat ranskalaiset kastuisivat, mikä tapahtuisi nopeasti, jos ne jaettaisiin lautaselle mehukkaiden simpukoiden kanssa. Myös kulhollinen tavallista majoneesia dippikastikkeeksi on hyvin yleinen lisä tälle aterialle. Moules frites -lautasia tällä tavoin tarjoiltuna näkeekin eri puolilla Belgiaa, olipa kyseessä sitten hienostoravintola tai vilkas katukeittiö.