Mansikkasalaatti ja grillatut kasvikset

Mansikkasalaatti ja grillatut kasvikset

30 minuuttia
Mansikat ovat täydellisiä kaikin tavoin, jopa salaatissa! Nämä kirkkaanpunaiset kauniit marjat ovat täydellisiä yhdistettynä herkullisiin, grillattuihin kasviksiin, tuoreeseen ja rapeaan salaattiin ja kirpeään salaattijuustoon. Mansikoiden makea maku täydentää muita ainesosia täydellisesti. Pehmeiden ja rapeiden koostumusten sekä makeiden, raikkaiden ja suolaisten makujen yhdistelmä tekee tästä kesäsalaatista balsamietikkavinaigretten kanssa erottuvan lisukkeen suuriin kesäjuhliin tai rauhalliseen perheillalliseen terassilla.
https://www.arla.fi/reseptit/mansikkasalaatti-ja-grillatut-kasvikset/

Tee näin:

Mansikkasalaatin kastike
  • Aseta aurinkokuivatut tomaatit kulhoon ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna tomaattien liota noin 2 minuuttia.
  • Lisää mansikat, balsamietikka, ruokosokeri, suola ja pippuri ja sekoita kastiketta, kunnes tomaatit ovat hyvin hienontuneita.
  • Peitä kastike ja laita se jääkaappiin noin 15 minuutiksi. Mausta se maun mukaan.
Grillatut vihannekset
  • Kuumenna grillipannu – tämän pitäisi kestää noin 4 minuuttia korkealla lämmöllä.
  • Sivele sipulit ja parsa öljyllä.
  • Grillaa sipuleita noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta (yhteensä noin 10 minuuttia).
  • Ota sipulit pois pannulta ja grillaa parsaa samalla tavalla noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta.
Mansikkasalaatti
  • Asettele salaatti, helmispeltti, grillatut vihannekset ja mansikat suurelle tarjoiluastialle.
  • Kaada kastike sen päälle.
  • Murskaa juusto kevyesti ja ripottele salaatin päälle.
Valmis!

Kysymyksiä mansikkasalaatista

Jos haluat lisätietoja herkullisesta, raikkaasta ja hedelmäisestä mansikkasalaatistamme, tutustu alla oleviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miten mansikkasalaatti tehdään?
Kotitekoinen mansikkasalaatti juustolla ja grillatuilla vihanneksilla on herkullinen kesälisuke nautittavaksi ulkona hyvällä säällä. Aloita tekemällä vinaigrette. Kun se maustuu jääkaapissa, kuumenna grillipannu. Sivele punasipulit ja parsat oliiviöljyllä ja grillaa ne pannulla. Laita sitten salaatti, grillattu parsa, punasipulit, keitetty helmispeltti ja mansikat suureen kulhoon. Kaada kastike päälle ja sekoita salaatti ennen kuin viimeistelet sen kevyesti murennetulla juustolla.
Miten mansikkasalaatin kastike tehdään?
Upea salaatti tarvitsee tietenkin upean kastikkeen, joka sitoo kaiken yhteen! Herkullisen mansikkasalaattivinaigretten valmistamiseksi laita aurinkokuivatut tomaatit likoamaan kiehuvaan veteen, jotta ne imevät nestettä ja pehmenevät. Ne on myös helpompi sekoittaa mansikoiden, balsamiviinietikan, sokerin, suolan ja pippurin kanssa. Aurinkokuivattujen tomaattien tulee olla hyvin hienontuneita, jotta saat paksun vinaigrette-kastikkeen. Peitä kastike ja laita se jääkaappiin 15 minuutiksi maustumaan. Mausta kastike maun mukaan ennen käyttöä.
Mitä tarjoilla mansikkasalaatin kanssa?
Voit tarjoilla kotitekoisen mansikkasalaatin erilaisten lisukkeiden kanssa. Grillattu kana, katkaravut tai vaalea kala, kuten turska tai tilapia, täydentäisivät hyvin grillattujen vihannesten savuista makua peittämättä kuitenkaan salaatin makuja. Voit myös tarjoilla sitä muiden grillattujen vihannesten, kuten kesäkurpitsojen, paprikoiden tai maissintähkän, kanssa. Patonki tai rapea leipä olisi mukava lisä kermaiselle kastikkeelle.

Ainekset

Mansikkasalaatin kastike:
25 g
Kiehuvaa vettä
3 rkl
Huuhdeltuja mansikoita
50 g
Tummaa balsamiviinietikkaa
2 tl
Ruokosokeria
½ tl
Suolaa
¼ tl
Vastajauhettua pippuria
Grillatut kasvikset
Kuorittua punasipuli halkaistuina (n. 400 g)
6
Vihreää parsaa
250 g
Oliiviöljyä
1 rkl
Mansikkasalaatti
Romaine-salaattia suuriksi paloiksi revittynä
75 g
Spelttihelmiä tai muita viljoja (n. 160 g raakaa helmispelttiä)
350 g
Mansikoita leikattuina ohuiksi viipaleiksi
200 g
Apetina® Classic -kuutioita
200 g
Tarjoiluun
Täysjyväleipä
Lisää herkullisia ideoita

Kesäinen mansikkasalaatti salaattijuustolla

Koska syömme myös silmillämme, värikäs mansikkasalaatti tuo varmasti hymyn kaikkien huulille. Värien sekoitus – punainen, vihreä, violetti ja valkoinen – esittelee kauniisti kesän tarjoamia antimia. Niin tekee myös erilaisten makujen ja tekstuurien yhdistelmä, joka on täynnä sekä tuoreutta että grillimakua.

Paras mansikkasalaatti sisältää valikoiman herkullisia tuotteita, eikä tämä ole poikkeus. Tuore, rapea salaatti ja makeat ja pehmeät mansikat yhdistyvät grillattuun punasipuliin, parsaan ja helmispelttiin luodakseen täyttävän aterian, joka on viimeistelty täyteläisellä ja kermaisella kastikkeella. Annoksen piristämiseksi olemme lisänneet salaattijuustoa tuomaan hieman suolaisuutta sen makuprofiiliin.

Jos haluat käyttää herkullisia kesämarjoja ja -hedelmiä salaateissasi, suosittelemme tutustumaan myös meloni-kurkkusalaatin reseptiimme, kesäsalaattiimme tai grillattuun persikkasalaattiin.

Makea ja kermainen kastike mansikkasalaatille

Hyvä kastike voi sitoa kaikki eri maut yhteen luoden tasapainoisen ruokalajin. Sen on sellaisenaan sekä tasapainotettava että tasoitettava ruoan makuprofiilia. Siksi mansikkasalaatti balsamiviinietikkakastikkeella on niin loistava yhdistelmä. Mansikkasalaatin kastikkeen reseptillämme saat eloisan lisäyksen sekä makuun että väriin.

Tällä kermaisella, paksuhkolla, tummanpunaisella kastikkeella, jossa on aurinkokuivattuja tomaatteja, mansikoita ja balsamiviinietikkaa, on monipuolinen makuprofiili, jonka makeat ja kirpeät pohjavivahteet heijastavat varsinaisen salaatin vivahteita. Balsamiviinietikan tuoma täyteläisyys ja siirappimainen koostumus tekevät siitä hyvän kastikkeen mansikkasalaatille, koska se tasapainottaa täydellisesti ainesosien raikkautta ja lisää monipuolisuutta.

Nauti grillatun parsan ja sipulin herkullisesta savustetusta mausta

Tämä mansikkasalaatti tulee entistä paremmaksi, kun siihen lisätään grillattuja vihanneksia. Vihannesten grillaaminen pannulla korkealla lämmöllä antaa niille savuisen maun ja antaa niiden hiiltyä hieman. Tämä tekee koostumuksesta hieman rapean. Lämpö saa vihannesten sokerit ja aminohapot reagoimaan ja luomaan karamellisoituneen pinnan, joka lisää täyteläisen, ruskistuneen, suolaisen ja hieman savuisen maun antaen grillatulle ruoalle erityisen maun, joka tekee siitä niin herkullista.

Tässä punasipuli-parsa-mansikkasalaatissa grillatut vihannekset tuovat hieman rapeutta, koska ne ovat rapeita ulkopuolelta mutta mehukkaita ja pehmeitä sisältä. Savuinen maku korostaa parsan luonnollisia maanläheisiä ja pähkinäisiä makuja, kun taas punasipuli karamellisoituu ja saa makeaa täyteläisyyttä, joka sopii hyvin tuoreen salaatin ja mansikoiden kanssa.

Tarjoile grillatun lihan tai vihannesten ja rapean leivän kanssa

Vaikka kotitekoinen mansikkasalaatti on herkullisen täyttävä sellaisenaan, saatat haluta tarjoilla sitä herkullisilla lisukkeilla. Näin voit tarjoilla salaattia suuremmalle ystäväjoukolle tai perheelle, jos järjestät puutarhajuhlat tai päätät valmistaa sitä kesäisille nyyttikesteille tai piknikille.

Grillattu kana olisi loistava lisä tähän tuoreeseen mansikkasalaattiin, koska se tuo ihanan suolaisuuden. Grillatun kanan savuinen maku täydentää myös mansikoiden makeutta ja tuo esiin grillattujen vihannesten makeuden. Jos pidät merenelävistä, grillattu kala tai katkaravut toimivat myös hyvin. Mieto vaalea kala, kuten turska tai tilapia, olisi erinomainen valinta, koska se ei peitä salaatin muita makuja.

Koska vihreä mansikkasalaatti itsessään sisältää grillattua punasipulia ja parsaa, voit myös tarjoilla lisukkeena grillattuja vihanneksia. Joitakin ideoita ovat grillatut kesäkurpitsat, paprikat, kuten piementos de padrón tai maissintähkä chilivoin kanssa.

Myös patonki tai muu rapea leipä on hyvä lisä, koska se sopii hyvin yhteen herkullisen kermaisen mansikkasalaatin kastikkeen kanssa. Lisäksi se tarjoaa uuden koostumuksen, joka luo kontrastia ja tekee syömiskokemuksesta kiinnostavamman.

Tee siitä omanlaisesi

Nopea tapa tuoda uutta makua on pähkinöiden lisääminen. Paahdetut mantelit ovat loistava lisä. Ne tuovat mukavaa rapeutta ja maukkaan pähkinäisen maun. Saksanpähkinät ovat myös hyvä vaihtoehto. Näissä pähkinöissä on hieman kitkerä maku, joka sopii hyvin mansikoiden makeuteen. Pinjansiemenet ovat myös hyviä, koska niissä on voinen ja hieman makea maku, joka sopii hyvin punaisten marjojen kanssa.

Toinen hieno tapa tuoda rapeutta on lisätä krutonkeja. Niitä on helppo tehdä itse, jolloin voit maustaa ne haluamallasi tavalla. Tämä on myös loistava tapa tehdä kuivuneesta leivästä taas maukasta.

Viimeiseksi, voit lisätä uusia perunoita helmispeltin sijaan tai sen lisäksi, jolloin saat enemmän koostumusta ja runsaamman salaatin. Toisin kuin vanhoissa perunoissa, uusissa perunoissa on mieto ja hieman makea maku, kermainen rakenne ja ohut kuori.

Vinkkejä

On tärkeää, ettei salaatissa ole liikaa kastiketta. Vaikka itsetehty mansikkasalaatin kastike on uskomattoman maukasta, liiallinen lisääminen voi tehdä salaatista vetistä ja peittää muiden ainesosien herkulliset maut.

Lisää vinaigrette-kastike vähitellen ja sekoita hyvin ennen kuin lisäät sitä enemmän. Jos kastiketta jää yli, täyteläinen vinaigrette toimii hyvin myös muun tyyppisten salaattien kanssa tai kastikkeena mereneläville, grillatulle lihalle ja grillivihanneksille.