Lihapyörykät

Lihapyörykät

45 minuuttia
Oletko koskaan kokeillut tehdä ruotsalaistyyppisiä lihapyöryköitä kotona? Sinun ei tarvitse käydä huonekalukaupassa nauttiaksesi lihapullia, kun voit valmistaa ne itse tällä helpolla reseptillä. Olemme valinneet klassisen tarjoiluehdotuksen, jossa on lihapullia, muusia, suolakurkkua ja puolukkahilloa, mutta voit kokeilla lihapullia myös vaikkapa punajuurisalaatin kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/lihapyorykat/

Tee näin:

Lihapyörykät
  • Sekoita keskenään korppujauhot ja maito. Anna turvota 10 minuuttia.
  • Lisää jauheliha, sipuli, muna, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.
  • Muotoile seoksesta tasaisia lihapullia. Paista niitä voissa ja rypsiöljyssä keskilämmöllä 3-5 minuuttia.
Perunamuusi
  • Kuori perunat ja leikkaa ne paloiksi.
  • Keitä niitä kevyesti suolatussa vedessä 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  • Valuta vesi pois ja painele perunat perunasurvimella tai murskaa ne murskaimella suoraan kattilassa.
  • Kuumenna maito ja kerma ja sekoita perunoiden joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Vispaa muusia, kunnes se on ilmavaa.
Tarjoilu
  • Tarjoile lihapullat perunamuusin, viipaloidun kurkun ja puolukoiden kanssa.
Valmis!

Ainekset

Lihapyörykät
Jauhelihaa
500 g
Korppujauhoja
½ dl
Maitoa
1 dl
Hienonnettua sipulia
2 rkl
Kananmuna
1
Suolaa
1 tl
Mustapippuria
1 tl
Inkivääriä
2 rkl
Perunamuusi
Jauhoista perunoita
1 kg
2 dl
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
½ dl
Suolaa
Pippuria
Tarjoiluun
Kurkku
½
Puolukoita
½ dl
Lisää herkullisia ideoita
Lihapullat
30 minuuttia
Lihapullat
(24)
Intialaiset lihapullat
40 minuuttia
Intialaiset lihapullat
(2)

Lihapyöryköitä voi tarjota perunoiden ja kermakastikkeen kanssa tai pastan ja tomaattikastikkeen kanssa. Älä epäröi kokeilla ja löytää oma suosikkiversiosi tästä klassisesta perinneruoasta.

Mehukkaiden lihapyöryköiden salaisuus

Lihaan sekoitetut korppujauhot ja maito ovat avainasemassa mehukkaiden lihapyöryköiden valmistuksessa. Maito lisää kosteutta, kun taas tärkkelyspitoinen korppujauho sitoo kosteutta. Lihapyöryköiden koostumukseen vaikuttaa myös se, millaista lihaa käytät. Mitä vähärasvaisempaa se on, sitä vaikeampaa on saada mehevää lopputulosta. Kannattaa varoa sekoittamasta aineksia liikaa tai kypsentämästä liikaa, sillä se voi imeä niistä kosteutta. Jos lihapyörykät ovat hieman kuivia, kokeile tarjoilla niitä kermaisessa tai tomaattipohjaisessa kastikkeessa, jotta kosteuden puute korvattaisiin.

Helpoin tapa pyöritellä lihapyöryköitä

Lihapyörykkätaikina voi olla melko tahmeaa, mikä tekee pyörittämisestä sotkuista puuhaa. Nopea vinkki on varmistaa, että kätesi eivät ole kuivat lihapyöryköitä pyöritellessäsi. Pidä lähellä pieni kulho vettä ja kostuta kätesi ennen jokaisen lihapyörykänn pyörittämistä. Tämä estää taikinaa tarttumasta kiinni. Myös oliiviöljy auttaa. Tasakokoisten lihapyöryköiden saamiseksi voit kauhoa taikinaa esimerkiksi jäätelökauhalla tai mittalusikalla. Muista kastaa kauha ensin veteen. Pyörittele sitten jokaista palloa käsien välissä kevyesti painaen, kunnes se näyttää pyöreältä ja tuntuu tarpeeksi kiinteältä pannulle.

Kokeile tehdä lihapyöryköitä vaihtoehtoisilla mausteilla!

Suola ja pippuri eivät suinkaan ole ainoa tapa maustaa lihapyöryköitä. Lisää luonnetta aromien ja mausteiden, kuten valkosipulin ja timjamin tai rosmariinin, avulla. Tällainen yhdistelmä on täydellinen, kun valmistat lihapullia karitsan jauhelihasta. Oregano, basilika ja persilja voivat kukin antaa yrttisen vivahteen, jolloin ne sopivat italialaiseen illalliseen. Jos haluat lisää maustetta elämääsi, voit kokeilla lisätä punapippurihiutaleita taikinaan ennen pyörittelyä.

Miten teet lihapyörykät niin, etteivät ne hajoa?

Kananmunilla, korppujauhoilla ja maidolla on ratkaiseva merkitys lihapyöryköiden kostuttamisessa ja sitomisessa. Oikean määrän sideainetta käyttäminen on tärkeää, samoin kuin korppujauhojen liottaminen maitoon ennen lihan sekoittamista. Älä sekoita taikinaa liikaa ja varmista, että se pysyy viileänä, kunnes on aika kypsentää. Näin ne pysyvät paremmin kasassa. Kun pyörittelet lihapyöryköitä, paina niitä hieman, jotta niistä tulee kiinteitä. Jos olet huolissasi siitä, että lihapullat eivät ole tarpeeksi kiinteitä, voit kokeilla kypsentää niitä ensin uunissa ja lisätä sitten hieman väriä paistinpannulla.

Pitääkö lihapyöryköihin laittaa korppujauhoja?

Löydät runsaasti lihapullareseptejä sekä korppujauhoilla että ilman. Suosittelemme maitoon liotettujen korppujauhojen käyttöä sekä sitovana aineena että kosteuden lisäämiseksi - etenkin jos käytät vähärasvaista lihaa. Jos haluat välttää gluteenia, gluteenittomia korppujauhoja löytyy monista kaupoista. Muita vaihtoehtoja, joita voit kokeilla, ovat panko, murskatut maissihiutaleet ja kaurahiutaleet. Voit käyttää myös pehmeää leipäraastetta, mutta muista vähintään kaksinkertaistaa määrä, sillä pehmeä leipä on paljon ilmavampaa kuin kuiva korppujauho.

Kuinka kauan lihapyöryköitä pitäisi kypsentää?

Lihapyöryköiden pitäisi olla kypsät ennen tarjoilua, eikä niiden keskellä saa olla vaaleanpunaista lihaa. Jos haluat olla täysin varma, tarkista niiden sisälämpötila keittolämpömittarilla. Lihalajin mukaan määräytyy, missä lämpötilassa lihapullat ovat kypsiä. Jos olet huolissasi siitä, että lihapyörykät paistuvat liikaa, voit aina antaa niiden kypsyä uunissa alumiinifoliolla peitettynä. Tai kypsennä ne valmiiksi uunissa ja käytä paistinpannua värin lisäämiseen vasta uunissa paistamisen jälkeen.