Lihapyörykät
Tee näin:
Lihapyörykät
Perunamuusi
Tarjoilu
Ainekset
Lihapyörykät
Jauhelihaa
|
500 g |
---|---|
Korppujauhoja
|
½ dl |
Maitoa
|
1 dl |
Hienonnettua sipulia
|
2 rkl |
Kananmuna
|
1 |
Suolaa
|
1 tl |
Mustapippuria
|
1 tl |
Inkivääriä
|
2 rkl |
Perunamuusi
Jauhoista perunoita
|
1 kg |
---|---|
2 dl | |
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
|
½ dl |
Suolaa
|
|
Pippuria
|
Tarjoiluun
Kurkku
|
½ |
---|---|
Puolukoita
|
½ dl |
Lisää herkullisia ideoita
Lihapyöryköitä voi tarjota perunoiden ja kermakastikkeen kanssa tai pastan ja tomaattikastikkeen kanssa. Älä epäröi kokeilla ja löytää oma suosikkiversiosi tästä klassisesta perinneruoasta.
Mehukkaiden lihapyöryköiden salaisuus
Lihaan sekoitetut korppujauhot ja maito ovat avainasemassa mehukkaiden lihapyöryköiden valmistuksessa. Maito lisää kosteutta, kun taas tärkkelyspitoinen korppujauho sitoo kosteutta. Lihapyöryköiden koostumukseen vaikuttaa myös se, millaista lihaa käytät. Mitä vähärasvaisempaa se on, sitä vaikeampaa on saada mehevää lopputulosta. Kannattaa varoa sekoittamasta aineksia liikaa tai kypsentämästä liikaa, sillä se voi imeä niistä kosteutta. Jos lihapyörykät ovat hieman kuivia, kokeile tarjoilla niitä kermaisessa tai tomaattipohjaisessa kastikkeessa, jotta kosteuden puute korvattaisiin.
Helpoin tapa pyöritellä lihapyöryköitä
Lihapyörykkätaikina voi olla melko tahmeaa, mikä tekee pyörittämisestä sotkuista puuhaa. Nopea vinkki on varmistaa, että kätesi eivät ole kuivat lihapyöryköitä pyöritellessäsi. Pidä lähellä pieni kulho vettä ja kostuta kätesi ennen jokaisen lihapyörykänn pyörittämistä. Tämä estää taikinaa tarttumasta kiinni. Myös oliiviöljy auttaa. Tasakokoisten lihapyöryköiden saamiseksi voit kauhoa taikinaa esimerkiksi jäätelökauhalla tai mittalusikalla. Muista kastaa kauha ensin veteen. Pyörittele sitten jokaista palloa käsien välissä kevyesti painaen, kunnes se näyttää pyöreältä ja tuntuu tarpeeksi kiinteältä pannulle.
Kokeile tehdä lihapyöryköitä vaihtoehtoisilla mausteilla!
Suola ja pippuri eivät suinkaan ole ainoa tapa maustaa lihapyöryköitä. Lisää luonnetta aromien ja mausteiden, kuten valkosipulin ja timjamin tai rosmariinin, avulla. Tällainen yhdistelmä on täydellinen, kun valmistat lihapullia karitsan jauhelihasta. Oregano, basilika ja persilja voivat kukin antaa yrttisen vivahteen, jolloin ne sopivat italialaiseen illalliseen. Jos haluat lisää maustetta elämääsi, voit kokeilla lisätä punapippurihiutaleita taikinaan ennen pyörittelyä.
Miten teet lihapyörykät niin, etteivät ne hajoa?
Kananmunilla, korppujauhoilla ja maidolla on ratkaiseva merkitys lihapyöryköiden kostuttamisessa ja sitomisessa. Oikean määrän sideainetta käyttäminen on tärkeää, samoin kuin korppujauhojen liottaminen maitoon ennen lihan sekoittamista. Älä sekoita taikinaa liikaa ja varmista, että se pysyy viileänä, kunnes on aika kypsentää. Näin ne pysyvät paremmin kasassa. Kun pyörittelet lihapyöryköitä, paina niitä hieman, jotta niistä tulee kiinteitä. Jos olet huolissasi siitä, että lihapullat eivät ole tarpeeksi kiinteitä, voit kokeilla kypsentää niitä ensin uunissa ja lisätä sitten hieman väriä paistinpannulla.
Pitääkö lihapyöryköihin laittaa korppujauhoja?
Löydät runsaasti lihapullareseptejä sekä korppujauhoilla että ilman. Suosittelemme maitoon liotettujen korppujauhojen käyttöä sekä sitovana aineena että kosteuden lisäämiseksi - etenkin jos käytät vähärasvaista lihaa. Jos haluat välttää gluteenia, gluteenittomia korppujauhoja löytyy monista kaupoista. Muita vaihtoehtoja, joita voit kokeilla, ovat panko, murskatut maissihiutaleet ja kaurahiutaleet. Voit käyttää myös pehmeää leipäraastetta, mutta muista vähintään kaksinkertaistaa määrä, sillä pehmeä leipä on paljon ilmavampaa kuin kuiva korppujauho.
Kuinka kauan lihapyöryköitä pitäisi kypsentää?
Lihapyöryköiden pitäisi olla kypsät ennen tarjoilua, eikä niiden keskellä saa olla vaaleanpunaista lihaa. Jos haluat olla täysin varma, tarkista niiden sisälämpötila keittolämpömittarilla. Lihalajin mukaan määräytyy, missä lämpötilassa lihapullat ovat kypsiä. Jos olet huolissasi siitä, että lihapyörykät paistuvat liikaa, voit aina antaa niiden kypsyä uunissa alumiinifoliolla peitettynä. Tai kypsennä ne valmiiksi uunissa ja käytä paistinpannua värin lisäämiseen vasta uunissa paistamisen jälkeen.