Lihamureke maitorahkakastikkeella

Lihamureke maitorahkakastikkeella

Lihamureke on herkullinen ja klassinen ruoka niin arkeen kuin juhlaan.
https://www.arla.fi/reseptit/lihamureke-maitorahkakastikkeella/

Tee näin:

Lihamureke
  • Sekoita jauheliha suolan ja sitruunapippurin kanssa.
  • Lisää sipuli, muna ja kaura ja kaada maito vähitellen joukkoon.
  • Sekoita joukkoon juusto ja paprika.
  • Muotoile lihalihasta uuninkestävässä vuoassa noin 28 cm:n kokoinen leipä ja paista sitä uunin yläosassa noin 40 minuuttia 200 °C:ssa.
Vihannekset
  • Aseta paprikat, omenat ja purjo lähekkäin leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Ripottele päälle suolaa ja paista vihanneksia uunin pohjalla lihamurekkeen kanssa viimeiset 30 minuuttia 200 °C:ssa.
Kastike
  • Sekoita rahka sitruunapippurin, suolan ja veden kanssa.
  • Säädä makua tarvittaessa.
Valmis!
Vinkki

Tämän reseptin voi tehdä etukäteen ja lämmittää uudelleen nopeaa ja helppoa päivällistä varten, mikä on hyvä vaihtoehto, jos olet kiireinen tai haluat ateriat valmiiksi tulevaa viikkoa varten. Kostean ja murean rakenteensa ansiosta se toimii hyvin myös uudelleen lämmitettynä, sillä se ei kuivu uudelleen lämmitettynä. Sekoita ainekset huolellisesti ja varmista, ettet sekoita lihaseosta liikaa, sillä se voi tehdä lihamurekkeesta sitkeän ja tiiviin. Varmista myös, ettei leipä ole kypsennetty liian tai liian kypsäksi, jotta se ei hajoa ja kuivu. Hidas ja tasainen voittaa aina kilpailun. Jos ruokaa kypsennetään liian korkeassa lämpötilassa, ulkopuoli kypsyy liian nopeasti, jolloin sisäpuoli jää kypsymättä. Parasta on kypsentää 200 °C:ssa noin 1 tunti tai kunnes sisälämpötila on 71 °C. Kun olet ottanut lihamurekkeen uunista, anna sen maustua muutama minuutti ennen viipalointia. Näin mehut pääsevät valumaan ja murekkeesta tulee kosteampi ja maukkaampi.

Lihamureke Q&A

Lihamureke on klassinen ja herkullinen ruoka, joka maistuu koko perheelle. Lue lisää alta!

Mitä on lihamureke?
Lihamureke valmistetaan jauhelihasta, johon on lisätty mausteita ja esimerkiksi hienonnettuja vihanneksia, juustoa ja kaurahiutaleita. Se muotoillaan leiväksi ja paistetaan uunissa, kunnes sen ulkopinta on vaaleanruskea. Se tarjoillaan tyypillisesti pääruokana, ja usein sen lisänä on kastiketta tai tomaattipohjaista kastiketta sekä paahdettuja perunoita ja vihanneksia.
Miten lihamureke valmistetaan?
Lihamureke valmistetaan uunissa. Sekoita ensin jauheliha suolan ja sitruunapippurin kanssa. Lisää sitten sipuli, kananmuna ja kaura. Kaada maito hitaasti pikkuhiljaa sekoittaen. Sekoita joukkoon juusto ja paprika. Muotoile lopuksi lähes 28 cm:n pituiseksi leiväksi ja aseta se uuninkestävään vuokaan. Paista se uunin yläosassa 200 °C:ssa. Koristele hienonnetuilla purjon latvoilla.
Kuinka kauan lihamureketta paistetaan?
Lihamurekkeen kypsennysaika voi vaihdella leivän koon ja muodon sekä uunin lämpötilan mukaan. Jos käytät tavallisen kokoista, noin 28 cm:n pituista lihamureketta ja noin 400 g jauhelihaa, se kypsyy noin 1 tunti 200 °C:ssa. Tarkista sisälämpötila, väri ja koostumus, jotta voit todeta, onko lihamureke kypsä. Sen pitäisi olla vaaleanruskeaa ja tuntua kiinteältä, kun sitä kopauttaa päältä.
Missä lämpötilassa lihamureke valmistuu?
Lihamurekkeen sisälämpötilan tulisi olla 71 °C, jotta sitä voidaan pitää kypsänä. Tässä vaiheessa lihassa olevat haitalliset bakteerit ovat kuolleet, ja se on turvallista syödä. Voit käyttää lihalämpömittaria tarkan lämpötilan määrittämiseksi. Muista kuitenkin tarkistaa lihamurekkeen sisälämpötila useasta kohdasta, sillä lihamurekkeen keskiosassa lämpötila voi olla erilainen kuin reunoilla.
Miksi lihamureke hajoaa?
Useat asiat voivat aiheuttaa lihamurekkeen hajoamisen, kuten vähärasvaisen lihan käyttö, ainesten liiallinen sekoittaminen, ylikypsennys ja se, ettei leivän anneta jäähtyä kunnolla ennen viipalointia. Lisäksi on tärkeää käyttää sideainetta, kuten kananmunaa tai kauraa, joka auttaa pitämään lihamurekkeen kasassa ja pitämään sen muodon.
Miten lihamureke lämmitetään uudelleen?
On olemassa muutamia eri tapoja lämmittää ylijäänyt lihamureke uudelleen. Jos haluat lämmittää lihamurekkeen uunissa, esilämmitä uuni 175 °C:seen. Laita lihamurekkeen tähteet vuokaan, jossa on hieman vettä, ja peitä se foliolla. Paista 15-20 minuuttia tai kunnes se on lämmin. Jos haluat lämmittää lihamurekkeen uudelleen liedellä, aseta lihamureke pannulle keskilämmöllä ja peitä se kannella. Kypsennä 10-15 minuuttia - muista kääntää sitä välillä. Lopuksi voit lämmittää lihamurekkeen uudelleen mikroaaltouunissa ja lämmittää sitä 30 sekunnin välein, kunnes se on halutussa lämpötilassa.
Voiko lihamureketta pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa sitä jopa 6 kuukautta. Se on hyvä tapa säilyttää maku ja rakenne, jotta voit nauttia siitä myöhemmin. Anna lihamurekkeen jäähtyä kokonaan, ennen kuin käärit sen tiiviisti folioon tai kelmuun. Kun olet käärinyt sen, laita se pakastepussiin ja laita se pakastimeen. Saattaa olla kätevämpää annostella se ennen pakastamista, jolloin se on helpompi sulattaa ja suunnitella eri aterioita varten.
Mitä tarjoilla lihamurekkeen kanssa?
Kotitekoinen lihamureke on herkullista kaikenlaisten lisukkeiden kanssa. Klassinen yhdistelmä on runsas, suolainen kastike, tai jos haluat kevyemmän yhdistelmän, kevyt ja kirpeä, kylmä kastike. Tarjoa keitettyjen tai paistettujen perunoiden, paahdettujen vihannesten, vihreän salaatin, kuorrutetun leivän tai sekä kastikkeen, perunoiden että vihannesten kanssa. Kaikki käy, kun haluat monipuolisen illallisen koko perheelle, sillä murea, mieto lihamureke sopii täydellisesti yhteen monien perheen suosikkilisien kanssa.
Kuinka kauan lihamureke säilyy jääkaapissa?
Oikein säilytettynä kypsennetty lihamureke säilyy jääkaapissa 3-4 päivää. Jos haluat pitää sen tuoreena pidempään, säilytä se jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa tai kääri se tiiviisti folioon tai kelmuun. Muista, että rakenne ja maku voivat muuttua ajan myötä, joten parasta nauttia se muutaman päivän kuluessa, jotta maku ja rakenne olisivat optimaaliset.

Ainekset

Lihamureke
Jauhelihaa
400 g
Suolaa
½ tl
Sitruunapippuria
1 tl
Keltasipuli
1
Kananmuna
1
Kaurahiutaleita
40 g
1 dl
200 g
Punainen paprika
1
Vihannekset
Paprikaa
2
Omenaa
2
Purjoa
200 g
Suolaa
1 tl
Kastike
Arla® Lempi Maitorahka 0,2 % laktoositon
250 g
Sitruunapippuria
½ tl
Suolaa
¼ tl
Vettä
2 rkl
Koristeluun
Hienonnettu purjoa
Tarjoiluun
Paistettuja tai keitettyjä perunaa
Lisää herkullisia ideoita
Lihamureke
55 minuuttia
Lihamureke
(23)
Lihapullat
30 minuuttia
Lihapullat
(24)

Klassinen lihamureke suolaisilla lisukkeilla

On aika tuoda takaisin klassikko, joka on kestänyt aikaa ja on edelleen suosittu ja rakastettu ruokalaji. Lihamureke on ollut olemassa jo hyvin pitkään, ja siitä on tullut melkoinen yleisön suosikki, sillä sen herkullinen maku ja vähäinen valmistusaika tekevät siitä tyydyttävän ja lohdullisen aterian.

Perinteinen resepti vaatii usein korppujauhoja, mutta tässä helpossa lihamurekkeessa valitsimme lihamurekkeen ilman korppujauhoja ja käytimme kananmunaa, juustoa ja kauraa sideaineina pitämään murekkeen kasassa. Se kypsennetään uunissa, jolloin liha säilyttää mehunsa ja kehittää samalla rapean kuoren ulkopuolelle.

Suolaisten ainesosien ja uunissa paistamisen yhdistelmä luo herkullisen, mehukkaan ja kostean murekkeen. Se tarjoillaan maitorahkakastikkeen, paahdettujen vihannesten ja omenoiden kera, mikä luo raikkaan ja kevyen vastaparin runsaalle lihamurekkeelle.

Löydä jauhelihaa sisältävän kostean lihamurekkeen salaisuus

Useat tekijät vaikuttavat kosteaan ja mureaan lihamurekkeeseen, varsinkin kun pääraaka-aineena on sianliha. Kun on kyse siitä, mitä lihaa reseptissä käytetään, rasva on ystäväsi. Oikea rasvan ja vähärasvaisen lihan suhde pitää lihamurekkeen kosteana ja maukkaana. Kun lihamureke kypsyy, rasva nesteytyy, jolloin siitä tulee kosteaa. Lisäämällä seokseen hienoksi kuutioituja paprikoita liha saa lisää kosteutta ja paljon lisämakua.

Jotta ruokalaji pysyisi kasassa, on tärkeää käyttää sideaineita, kuten munia, juustoa ja kauraa, jotka imevät ja sitovat nesteitä ja estävät leipää kuivumasta. Juusto muodostaa kypsennettäessä herkullisen, tahmean keskustan ja tuo ruokaan mukavan rakenteen. Älä kuitenkaan sekoita aineksia liikaa, sillä muuten leivän lopputulos on pikemminkin tiivis ja tiivis kuin mehukas ja murea. Sekoita aineksia vain sen verran, että ne yhdistyvät.

Kirpeä maitorahkakastike

Kirpeä maitorahkakastike on maukas lisä kotitekoiseen lihamurekkeeseen. Maitorahkassa on kirpeä, hieman hapan maku, joka täydentää ruokalajin runsaita ja suolaisia aromeja. Kastiketta valmistettaessa maitorahka yhdistetään karkeaan suolaan, hiukan veteen ja sitruunapippuriin, mikä antaa terävän sitruunaisen maun, jossa on umamivivahteita. Kastiketta voidaan käyttää ruokalajin päälle tai tarjoilla lisukkeena leivän ja paahdettujen vihannesten kastikkeena.

Tutustu myös muihin suolaisiin illallisresepteihimme, esimerkiksi täytettyyn porsaan sisäfileeseen hasselpähkinöiden ja pekonin kera, kotitekoiseen calzoneen juustotäytteellä tai paahdettuun kurpitsasalaattiin mustien papujen kera.

Maustettu kaurahiutaleilla ja makealla punaisella paprikalla

Lihamureke ja kaurahiutaleet ovat klassinen yhdistelmä, joka lisää leivän kosteutta ja pitää sen kasassa. Kaura toimii sitovana ainesosana ja tuo leivän rakenteeseen hieman pähkinäisen ja maanläheisen maun. Kaura myös imee itseensä muiden ainesosien nestettä, mikä estää leipää kuivumasta. Kauran vastapainoksi kuutioidut paprikat tuovat mukavaa makeutta ja rapeutta ja takaavat monipuolisen makuelämyksen.

Anna reseptille oma twistisi

Lihamureke sienien kanssa on suosittu muunnelma perinteisistä resepteistä, ja se tarjoaa runsaita ja maanläheisiä makuja. Hienoksi kuutioidut sienet pitävät lihamurekkeen kosteana ja lisäävät sen rakennetta. Jos haluat korostaa sienien runsaita aromeja, voit paahtaa ne ennen niiden lisäämistä lihan joukkoon.

Pekoniin kääritty lihamureke on hauska tapa kohottaa vaatimaton leipä savuisten ja suolaisten aromien avulla. Kääri pekoniviipaleet lihan ympärille ennen uunissa paistamista. Tämä kumoaa pekonin maun ja antaa mehujen imeytyä lihaan ja pitää sen kosteana. Voit myös sivellä pekonia ohuella kerroksella hunajaa luodaksesi makean kontrastin suolaisille mausteille.