Kurkumajuoma eli kultainen maito

Kurkumajuoma eli kultainen maito

10 minuuttia
Maanläheinen ja lämmin kurkumajuoma eli kultainen maito sopii kylmiin talvipäiviin. Kirkas keltainen väri tuo myös iloa harmaisiin päiviin!
https://www.arla.fi/reseptit/kurkumajuoma-eli-kultainen-maito/

Tee näin:

Kurkumajuoma eli kultainen maito
  • Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna sekoittaen.
  • Kaada 2 lasiin ja tarjoile heti.
Valmis!
Vinkki

Jos ruokakomerossasi on vain kiinteää hunajaa tai jos nestemäinen hunaja on alkanut kiteytyä, ei ole syytä huoleen, voit silti kokeilla helpon kultaisen maidon reseptiämme. Huomaa, että koko purkin kiteytyneen hunajan nesteyttäminen toistuvasti heikentää sen makua ja ominaisaromia. Muista myös, että kiteytynyt hunaja ei ole mitenkään pilaantunutta, joten älä heitä sitä pois ennen kuin olet ainakin kokeillut vinkkiämme sen nesteyttämisestä. Laita haluamasi määrä hunajaa lasipurkkiin ja aseta se kulhoon. Tee vesihaude - kaada siihen niin paljon vettä, että hunaja on vesirajan alapuolella. Käytä 35-45 °C:n vettä. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä, kunnes hunaja on nesteytynyt. Raakahunajan kiteytymisen ja nesteytymisen estäminen mikroaaltouunissa ei ole suositeltavaa, sillä se saattaa kiehua ja muuttaa makua, ennen kuin sitä ehdit käyttää kurkumajuomaan.

Kurkumajuoma eli kultainen maito Q&A

Kurkumajuoma tunnetaan myös kultainen maito-nimellä. Sitä voi nauttia lämpimänä tai kylmänä, ja se saa keltaisen värinsä kurkumajauheesta. Lue lisää alta!

Mitä on kurkumajuoma eli kultainen maito?
Kultainen kurkumamaito on nimensä mukaisesti maitopohjainen juoma, jossa on intialaista alkuperää olevaa kurkumaa. Kultaisen värinsä se saa sekoittamalla keltaista kurkumajauhetta tuoreeseen valkoiseen maitoon. Juomaa voi nauttia kuumana, kylmänä tai jäisenä, ja siinä on mausteinen maku, jossa on sitruksisia vivahteita ja joka todella lämmittää lämpötilasta riippumatta.
Miten kurkumajuomaa tehdään?
Kurkumajuoman reseptimme on uskomattoman helppo noudattaa, ja se vaatii hyvin vähän ainesosia - vain valitsemasi maidon, kurkumajauheen, kardemummajauheen sekä raakahunajaa. Yhdistä vain kaikki ainekset kattilassa sekoittaen seosta. Kun se on lämmintä, kaada se kahteen lasiin ja nauti se kuumana tai säästä myöhemmäksi.
Miltä kurkumajuoma eli kultainen maito maistuu?
Kultainen maito maistuu kurkumalta ja kardemummalta, eli sen mausteisuus on maanläheistä ja hieman karvasta, ja siinä on sitruksen vivahteita. Hunaja makeuttaa juomaa ja tasapainottaa mausteita. Koska kyseessä on maitopohjainen juoma, sen rakenne on täyteläinen ja samettinen ja maku pyöreä ja kermainen. Runsas maku korostuu, jos valitaan maitoa, jossa on enemmän rasvaa, mutta periaatteessa voidaan käyttää mitä tahansa maitoa.
Voiko kultaista maitoa lämmittää uudelleen?
Kultaista maistoa voi valmistaa etukäteen ja lämmittää osan siitä uudelleen, jos haluat sitä esimerkiksi aamulla, mutta et ehdi tehdä sitä joka päivä tuoreena. Lämmitä kultainen maito uudelleen kattilassa tai mikroaaltouunissa, jolloin se on vielä nopeampi vaihtoehto.
Kuinka kauan kultainen maito säilyy hyvänä?
Kultainen maito säilyy jääkaapissa jopa 5 päivää. Voit siis valmistaa kultaista maitoa etukäteen ja lämmittää sitä aina, kun siltä tuntuu. Varmista, että säilytät sen ilmatiiviissä astiassa ja etäällä kirpeistä elintarvikkeista, kuten sipulista, jotka voivat vaikuttaa sen makuun.

Ainekset

Kurkumajuoma eli kultainen maito
5 dl
Kurkumaa
1 tl
Kardemummaa
½ tl
Hunajaa
2 tl
Lisää herkullisia ideoita
Kurkumalatte
15 minuuttia
Kurkumalatte
(2)
Kuplatee
30 minuuttia
Kuplatee
(0)

Hunajalla makeutettu kultainen maito

Kultainen maito, joka tunnetaan myös nimellä kurkumamaito tai hindiksi haldi doodh, on perinteinen intialainen juoma, joka on viime vuosina saavuttanut suosiota kaikkialla maailmassa. Juoma on lämmin, mausteinen ja lohduttava. Sen elävä, kultainen väri on vaikuttava, mutta oman kotitekoisen kultaisen maidon valmistaminen on helppoa, sillä tarvitset vain neljä ainesosaa: maitoa, kurkumajauhetta, kardemummajauhetta ja hunajaa. Voit käyttää reseptissämme mitä tahansa maitoa, riippuen siitä, kuinka täyteläistä kurkumamaidostasi haluat. Jos haluat sakeimman koostumuksen ja kermaisimman suutuntuman, käytä täysmaitoa kotitekoisen kultaisen kurkumamaidon valmistukseen.

Lämmittävissä mausteissa on luonnollinen katkeruus, jota raakahunaja pehmentää. Koska reseptissämme käytetään kurkumajauhetta eikä tuoretta kurkumaa, se on nopeampi valmistaa ja vaatii vähemmän siivousta. Koska kurkumamaito on nopea ja helppo valmistaa, se sopii erinomaisesti aamulla nautittavaksi. Voit jopa valmistaa sen, kun banaanin, mustikan ja mantelin kanssa paistetut kaurat ovat uunissa.

Nauti mausteisesta ja lämpimästä mausta

Vaikka yksinkertainen kultaisen maidon resepti sisältää hyvin vähän ainesosia, se on täynnä makua, jonka kurkuma ja kardemumma antavat sille. Kurkumaa, jota kutsutaan joskus myös intialaiseksi sahramiksi, käytetään monissa intialaisissa ja kaakkoisaasialaisissa ruokalajeissa antamaan makua ja väriä.

Kurkumajauheessa on melko voimakas maanläheinen katkeruus, joka on parasta nauttia, kun sitä tasapainotetaan makeilla mausteilla tai ainesosilla, kuten hunajalla. Sen lämmittävät ominaisuudet ovat yhteisiä myös tämän reseptin toisen mausteen, kardemumman, kanssa. Kardemummalla maustetussa kultaisessa maidossa on tästä ihanasta mausteesta johtuva hienovarainen sitruksen maku, ja kokonaisvaikutelma on monitahoinen, maustettu juoma.

Jos kurkuman ja kardemumman lämmittävä maku miellyttää sinua, saatat nauttia myös chai latte -juomastamme. Tässä kuumassa teejuomassa on myös paljon ihania mausteita, kuten kardemumma, neilikka, tähtianis ja kaneli.

Tarjoile kultainen maito kuumana tai kylmänä

Kurkumamaitoa voi tarjoilla kuumana, kylmänä tai jäisenä, ja koska maitopohjaista juomaa voi nauttia monella tavalla, paras aika juoda kultaista maitoa on aina, kun siltä tuntuu. Kylmänä juomaa voi käyttää tavallisen maidon korvikkeena, eli voit kaada sitä aamulla kaurajuoman päälle ja piristää aamiaista.

Jos haluat valmistaa jäisen golden milk latte -juoman, käytä juomaan vain 2 dl maitoa ja säästä loput. Kaada lämmin maitoseos jäällä täytettyihin suuriin laseihin ja täytä juoma lopuilla kylmällä maidolla. Sekoita, kunnes seos on yhdistynyt, ja nauti se heti. Kultainen maitojäälatte on herkullinen ja virkistävä kuumana iltapäivänä, ja lämpimien, mausteisten makujen maistelu jääjuomassa on mielenkiintoinen ja hauska kokemus.

Tee kultaisesta maidosta omanlaisesi

Jos pidät juomistasi erityisen kermaisina, kokeile lisätä hieman kookosmaitoa kultaisen maidon reseptiimme. Kookosmaito on täyteläistä ja siinä on makea, pähkinäinen maku, jossa on kukkaisia vivahteita. Sen lisääminen kotitekoiseen kurkumamaitoosi tekee siitä koostumukseltaan hieman paksumpaa ja säilyttää sen ihanan täyteläisen suutuntuman.

Maitopohjaista juomaa voi käyttää myös muiden reseptien ja ruokien sekoittamiseen. Voit esimerkiksi valmistaa sillä mausteisempia versioita aamiaisklassikoista, kuten kaurapuurosta, tuorepuurosta tai smoothiesta. Kokeile käyttää sitä tavallisen maidon sijasta mangosmoothie-reseptissämme tai sekoita sitä keltaisten hedelmien, kuten banaanin, mangon ja papaijan, kanssa, jotta saat aikaan trooppisen aamiaisen kultaisen maitosmoothien, jossa kurkuman tunnusomainen kultainen väri tulee edelleen esiin. Pakastettuja hedelmiä käyttämällä saat paksumman smoothien, mutta voit tietysti käyttää tuoreita hedelmiä tai pakastettujen ja tuoreiden hedelmien sekoitusta.