Kuplatee

Kuplatee

30 minuuttia
Bubble tea, joka tunnetaan myös nimellä kuplatee, on makea juoma, joka on suosittu monissa maissa. Teen jujuna ovat tapiokkahelmet, joita voi ostaa valmiina tai valmistaa tapiokajauhoista kuten tässä reseptissä. Vaihtele kuplateen makuja ja nauti se aina jääkylmänä. Juo kuplatee paksulla pillillä, jotta voit nauttia hauskoista kuplista!
https://www.arla.fi/reseptit/kuplatee/

Tee näin:

Kuplatee
 • Valmista ensin tapiokahelmet kuplateetä varten. Keitä vettä ja sokeria kattilassa, kunnes sokeri liukenee. Ota pois liedeltä.
 • Lisää kolme-neljä ruokalusikallista jauhoja jatkuvasti sekoittaen, niin että se on kokkareetonta. Palauta seos takaisin liedelle ja kuumenna koko ajan vatkaten.
 • Sekoita kahden tai kolmen minuutin ajan, kunnes se muuttuu paksuksi massaksi. Lisää loput jauhot ja sekoita hyvin.
 • Kaada taikina leivinpaperille ja vaivaa se nopeasti. Kauli taikina kahdeksi pitkäksi kappaleeksi.
 • Leikkaa kaulittu taikina paloiksi ja pyörittele palat pieniksi palloiksi.
 • Kiehauta muutama kupillinen vettä kattilassa ja keitä tapiokahelmiä keskilämmöllä 30 minuuttia.
 • Ota pannu pois liedeltä ja anna hautua vielä 20 minuuttia, kunnes se on läpikuultavaa.
Karamellin makuinen kuplatee
 • Kuumenna maito. Lisää teelehdet ja anna hautua kuudesta kahdeksaan minuuttia.
 • Siivilöi lehdet pois ja jäähdytä maito.
 • Kaada tapiokkahelmet lasin pohjalle. Lorauta päälle kinuskikastiketta ja lisää päälle jääpaloja ja jäähdytettyä maitoteetä. Juo paksulla pillillä.
Vadelmainen kuplatee
 • Kuumenna maito. isää teelehdet ja anna hautua kuudesta kahdeksaan minuuttia.
 • Siivilöi lehdet pois ja sekoita maito vadelmiin.
 • Kaada tapiokahelmet lasin pohjalle. Lisää päälle jääpaloja ja vadelmamaitoa. Juo paksulla pillillä.
Matcha-kuplatee
 • Vatkaa matchajauhe ja vesi keskenään.
 • Kaada tapiokahelmet lasin pohjalle. Lisää päälle jääpaloja ja maitoa.
 • Ripottele päälle matchajauhetta. Juo paksulla pillillä.
Valmis!

Kuplatee Q&A

Pitääkö kuplateetä ravistaa ennen juomista?
Yleensä sinun ei tarvitse ravistaa juomaasi. Ravistamisen tarve riippuu siitä, miten tee on valmistettu ja minkälaista kuplateetä valmistat. Jos ainesosat, erityisesti siirappimainen makeutusaine, ovat erillisissä kerroksissa, ravistaminen tai sekoittaminen saattaa olla tarpeen.
Kuuluuko kuplateen kuplat pureskella ja niellä?
Suuri osa kuplateen viehätyksestä ja suosiosta on sen pureskeltavissa, joustavissa ja pehmeissä tapiokahelmissä. Voit kuitenkin itse päättää, haluatko nauttia myös kuplateen helmet.
Mikä on suosituin kuplateen maku?
Suosituin maku on edelleen klassinen mustan teen, maidon, makeutusaineen ja tapiohelmien yhdistelmä.
Huuhdellaanko tapioka keittämisen jälkeen?
Kyllä, perusteellinen huuhtelu kylmällä vedellä pysäyttää keittoprosessin ja säilyttää tapiokassa sen pureskeltavuuden.
Voiko tapiokahelmiä keittää uudelleen?
Paras tapa elvyttää aiemmin valmistetut tapiokahelmet on höyryttää niitä muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat jälleen pehmeitä.

Ainekset

Kuplateen tapiokahelmet
Vettä
1 dl
Vaaleaa muscovadosokeria
1 dl
Tapiokajauhoja
3 dl
Karamellin makuinen kuplatee
3 dl
Mustan teen lehteä
1 tl
Karamelli- tai kinuskikastiketta
1 rkl
Vadelmaninen kuplatee
2 dl
Mustan teen lehteä
1 tl
Vadelmia
100 g
Matcha-kuplatee
3 dl
Matcha vihreäteejauhetta (tai vihreän teen lehtiä)
1 rkl
Kylmää vettä
2 rkl
Tarjoiluun
Jääpalaa

Kuplatee on Itä-Aasian suosikki

Yksi Taiwanin tunnetuimmista juomista, kuplatee, jota on saatavilla ympäri maailmaa monissa muodoissa, väreissä ja mauissa. Se on niin suosittu, että Kaakkois-Aasiassa kuplatee-tilaukset kasvoivat 3 000 prosenttia pelkästään vuonna 2018, ja juomalle myönnettiin jopa oma emoji vuonna 2020!

Miten kuplatee-ilmiö sai alkunsa?

Tämä valokuvauksellinen juoma ilmestyi Taiwanissa ensimmäisen kerran 1980-luvun alussa, jolloin sekä maitoteet että helmijälkiruoat olivat jo suosikkeja. Kun nämä kaksi ainesosaa vihdoin päätyivät samaan kuppiin virkistävänä kesäjuomana, se saavutti nopeasti suosiota takeaway-aamiaisena ja nopeana välipalana.

Vuonna 2009 entinen brittiläinen investointipankkiiri Assad Khan nautti ensimmäisen kerran kuplateetä ja oli niin kiinnostunut sen ainutlaatuisesta mausta ja koostumuksesta, että hän lopetti työnsä ja perusti Bubbleologyn vuonna 2011. Hän avasi ensimmäisen myymälänsä trendikkääseen Sohoon Lontoossa. Siitä ei kestänyt kauan, kun juomasta tuli muodikas lifestyle-juoma ja siitä kasvoi maailmanlaajuinen ilmiö, joka hallitsee nykyään monia sosiaalisen median kanavia.

Kuplateen suuret makupallot

Perinteisten tapiokahelmien maku on hyvin mieto ja hieman makea. Juomaan lisätään makua liottamalla helmiäisiä siirapissa tai lisäämällä teehen makukastikkeita, hedelmiä, jauheita tai muita hyvänmakuisia ainesosia. Voit lisätä makuaineita myös suoraan tapiokataikinaan; suosittuja ja helppoja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hunaja, mansikka tai mango: lisää hedelmät siivilän läpi tapiokajauhojen joukkoon ja säädä reseptin vesimäärää valitsemiesi ainesosien mukaan.

Perinteiset ja uudet kuplateen maut

Klassinen kuplatee on makeaa, kermaista ja pureskeltavaa, ja siinä on vain neljä pääainesosaa: mustaa teetä, maitoa, makeutusainetta ja tapiokahelmiä. Koska helmet ovat kuitenkin suhteellisen miedon makuisia, niitä voi lisätä melkein mihin tahansa teehen, ja monista ruokalistoilta löytyykin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Maistettavia yhdistelmiä ovat esimerkiksi oolong-tee, passionhedelmä- ja kookoshyytelö, sokeriruokomehu ja vihreä tee tai punapapu- ja ruohohyytelö-yhdistelmä.