Keitetty kananmuna

Keitetty kananmuna

10 minuuttia
Keitetty kananmuna on herkullinen lisuke aterioihin, sekä suosittu osa runsasta aamupalaa. Keitetty kananmuna voi olla valuva tai kova, riippuen siitä kuinka pitkään keität sitä. Tästä syystä keitettyä kananmunaa nimitetäänkin usein kolmen, viiden tai kymmenen minuutin kananmunaksi.
https://www.arla.fi/reseptit/keitetty-kananmuna/

Tee näin:

Keitetty kananmuna
  • Laita vettä kattilaan sen verran, että kananmunat peittyvät kokonaan.
  • Kiehauta vesi.
  • Laita munat varovasti kiehuvaan veteen ruokalusikalla.
  • Peitä kattila kannella ja kiehauta vesi uudelleen.
  • Anna veden kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  • Ota kananmunat pois kiehuvasta vedestä ja kaada niiden päälle kylmää vettä - näin ne on helpompi kuoria.
Valmis!
Vinkki

Täydellisen pehmeäksi keitetyn kananmunan valmistaminen voi olla hieman haastavaa, mutta muutamalla vinkillä ja niksillä onnistut varmasti. Ensinnäkin on tärkeää käyttää tuoreita, huoneenlämpöisiä kananmunia, sillä se auttaa varmistamaan tasaisen kypsymisen. Vanhemmilla munilla on yleensä löysempi valkuainen, joten niiden tasainen kypsentäminen on haastavampaa. Voit tarkistaa, ovatko munat kypsiä, käyttämällä ajastinta tai yksinkertaista temppua pyörittämällä munaa varovasti; jos se pyörii nopeasti, se on vielä raaka, mutta jos se pyörii hitaasti ja heiluu hieman, se on kypsää. Kun munat ovat kypsiä, ota ne vedestä ja laita ne kulhoon kylmää vettä, jotta kypsennysprosessi pysähtyy. Näin ne on myös helpompi kuoria.

Keitetty kananmuna Q&A

Keitetty kananmuna sopii moneen ruokalajiin, sekä ruokailuhetkeen. Lue lisää alta!

Miten kananmunia keitetään?
Kaada vettä kattilaan ja kiehauta se. Lisää munat varovasti ruokalusikalla ja peitä kattila kannella. Anna munien kiehua 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Poista kananmunat kattilasta ja kaada niiden päälle kylmää vettä, jotta ne olisi helpompi kuoria.
Kuinka kauan kananmunia kuuluu keittää?
Pehmeäksi keitettyjä munia keitetään yleensä 4-6 minuuttia munan koosta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen. Hieman juoksevalle keltuaiselle riittää yleensä 4 minuuttia, kun taas keltuaisen saa kermamaisemmaksi 5-6 minuutin kiehumisajalla.
Miten kananmuna kuoritaan?
Peitä kananmuna ensin kylmällä vedellä, jotta se olisi helpompi kuoria. Napauta sitten kananmunaa varovasti kovalle alustalle kuoren murtamiseksi. Aloita kuoren kuoriminen munan leveämmästä päästä, jossa on yleensä ilmatasku. Liu'uta sormi varovasti kuoren alle ja irrota se munasta, ja varmista, että poistat ohuen, valkuaisen päälle tarttuneen kalvon. Kun olet poistanut kuoren, pehmeäksi keitetty kananmuna on valmis nautittavaksi!
Mihin keitettyä kananmunaa voi käyttää?
Pehmeäksi keitettyjä kananmunia voi syödä muutamalla eri tavalla. Yksi tapa on yksinkertaisesti murtaa muna auki ja syödä se suoraan kuoresta lusikalla. Toinen vaihtoehto on leikata kananmunan yläosa irti ja kauhoa pienellä lusikalla juokseva keltuainen ja valkuainen pois. Jos et halua syödä kananmunaa sellaisenaan, pehmeäksi keitetyt kananmunat ovat myös herkullinen lisä salaatteihin, ramen-kulhoihin tai paahtoleivän päälle ripoteltuna suolan ja pippurin kera.
Voiko keitettyjä kananmunia säilyttää jääkaapissa?
Kyllä, pehmeäksi keitetyt munat voidaan säilyttää jääkaapissa, jos haluat syödä ne myöhemmin. Jätä kuori ehjäksi ja säilytä pehmeäksi keitetyt munat jääkaapissa. Ne tulisi nauttia 2-3 päivän kuluessa, jotta ne olisivat parhaita. On tärkeää huomata, että munanvalkuaisen rakenne voi muuttua hieman kumimaiseksi jääkaapissa, mutta keltuaisen pitäisi olla edelleen juokseva. Tarjoile munat jääkaapissa säilytyksen jälkeen antamalla niiden tulla huoneenlämpöisiksi muutaman minuutin ajan tai juoksuttamalla ne lämpimän veden alla.

Ainekset

Keitetty kananmuna
Kananmunia
4
Lisää herkullisia ideoita
Uppomunat
20 minuuttia
Uppomunat
(0)
Täytetyt kananmunat
15 minuuttia
Täytetyt kananmunat
(1)

Keitä täydellinen kananmuna

Täydellisesti pehmeäksi keitetty muna on kauneusihanne. Kun se tehdään oikein, valkuainen on juuri ja juuri kovettunut, kun taas keltuainen on ihanan juokseva. Tämä luo miellyttävän kontrastin koostumukseen ja makuun, kun keltuainen valuu pehmeästi ulos ja täydentää munanvalkuaisen pehmeää rakennetta sen lämpimällä ja samettisella täyteläisyydellä. Kananmuna on herkkä mutta täyteläinen ja herkullisen runsas makuinen. Täydellisesti pehmeäksi keitetty muna on herkkua makuhermoille, nautitpa sitä sitten sellaisenaan tai salaatin tai paahtoleivän lisukkeena.

Jos pidät näistä pehmeäksi keitetyistä munista, tutustu myös muihin resepteihin, kuten Benediktin muniin, munakokkeliin tai croque madameen.

Tarkkaile kelloa, kun keität kananmunia

Oikean ajoituksen valinta on ratkaisevan tärkeää, kun haluat valmistaa täydellisen pehmeäksi keitetyn kananmunan. Jos haluat hieman juoksevan keltuaisen, kananmunan keittäminen 4 minuutin ajan riittää. Jos kuitenkin haluat keltuaisen, joka on kermamaisen pehmeä, 5-6 minuuttia voi olla sopiva aika. Tarkka ajoitus riippuu kuitenkin muutamista tekijöistä, kuten kananmunan koosta, tuoreudesta ja lieden lämmöstä. Kannattaa kokeilla hieman, mikä toimii parhaiten omassa keittiössäsi. Seuraavan kerran, kun teet pehmeäksi keitettyä kananmunaa, kiinnitä huomiota ajoitukseen ja anna makuaistisi ohjata sinua kohti täydellistä juoksevuutta. Pienellä harjoittelulla pystyt tekemään virheettömiä pehmeäksi keitettyjä munia joka kerta!

Mihin kaikkeen keitetyt kananmunat sopivat?

Pehmeäksi keitetyt munat ovat yksinkertainen herkku, jota voi nauttia monella eri tavalla. Pehmeäksi keitetty kananmuna sopii kaikille: se on helppo aamiaismuna paahtoleivän kanssa, täyteläinen salaattilisä tai herkullinen lisä höyryävään ramen-kulhoon. Kokeilemalla erilaisia tarjoiluideoita voit luoda erilaisia herkullisia ruokia, jotka tuovat esiin pehmeäksi keitetyn kananmunan monipuolisuuden ja yksinkertaisuuden. Meillä on muutamia ideoita, joiden avulla pääset alkuun, jotta voit nauttia pehmeäksi keitetystä kananmunasta aina kun haluat.

Aamiaiseksi

Pehmeäksi keitetyt kananmunat ovat klassinen aamiaistuote, ja niitä voi nauttia monella tavalla. Yksi suosittu tapa tarjoilla ne on munakupissa lusikalla, josta voit helposti kauhoa pehmeän, juoksevan keltuaisen. Toinen herkullinen tapa nauttia pehmeäksi keitetty kananmuna aamiaiseksi on leikata kananmunan pää pois ja nauttia se voilla voidellun paahtoleivän kanssa. Paahtoleivän voi viipaloida ohuiksi suikaleiksi, joita voi sitten käyttää juoksevaan keltuaiseen kastamiseen, mikä luo herkullisen ja hemmottelevan kokemuksen. Keltuainen toimii kuin ylellinen fondue, joka nostaa yksinkertaisen paahtoleivän gourmet-herkuksi. Tämä on täydellinen aamiainen niille, jotka nauttivat aamurutiineissaan ripauksesta ylellisyyttä ja dekadenssia.

Salaateissa

Pehmeäksi keitetyt kananmunat ovat loistava lisä salaatteihin, sillä ne tuovat salaattiin täyteläisen ja kermaisen koostumuksen, jota on vaikea vastustaa. Kun lisäät pehmeästi keitettyjä munia salaattiin, voit tehdä sen muutamalla eri tavalla. Yksi suosittu tapa on puolittaa muna ja asettaa se salaatin päälle. Näin keltuainen leviää vihreiden päälle ja toimii luonnollisena kastikkeena.

Pehmeäksi keitetyn kananmunan keltuainen on monipuolinen ainesosa, joka voi lisätä salaattiin paljon makua ja täyteläisyyttä. Se on rakenteeltaan kermainen ja voi täydentää vihreiden ja muiden vihannesten rapeutta. Kun valitset salaattiin vihanneksia, valitse erilaisia koostumuksia ja makuja. Rucola, pinaatti ja lehtikaali ovat kaikki loistavia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat erilaisia makuja ja koostumuksia.

Ramenin kanssa

Pehmeäksi keitetty kananmuna on täydellinen lisä lohdulliseen ramen-kulhoon. Kananmunan juokseva keltuainen lisää kermaisen rakenteen suolaisen liemen ja nuudeleiden joukkoon ja luo herkullisen umami-maun, jota on vaikea vastustaa. Leikkaa muna puoliksi ja aseta se kulhon päälle. Näin keltuainen pääsee valumaan ulos ja sekoittumaan liemeen, mikä luo täyteläisen ja täyteläisen ruokalajin. Tämä luo kauniin visuaalisen efektin, kun keltuainen näyttää pieneltä kultaiselta saarelta liemen ja nuudeleiden meressä. Tämä on loistava tapa lisätä rameniin lisää rakennetta ja makua, mikä luo herkullisen ja hemmottelevan aterian, joka sopii täydellisesti viihtyisään illanviettoon.