Munakokkeli

Munakokkeli

15 minuuttia
Munakokkeli - aamupalojen yksi herkullisimmista klassikoista! Munakokkelia voi muunnella mielensä mukaan tai noudattaa tiukasti reseptiä. Niin tai näin niin se vie kyllä nälän mennessään!
https://www.arla.fi/reseptit/munakokkeli/

Tee näin:

Munakokkeli
  • Vatkaa munat kerman, suolan ja pippurin kanssa.
  • Sulata voi pannulla kovalla lämmöllä.
  • Lisää kananmunaseos ja paista keskilämmöllä noin 3 minuuttia sekoittaen - kunnes kananmunat ovat paksuuntuneet ja kosteus on haihtunut.
  • Ota pannu pois liedeltä ja ripottele päälle ruohosipulia.
  • Tarjoile heti.
Valmis!
Vinkki

Sekoita kananmunat haarukalla tai vispilällä, jotta seokseen pääsee lisää ilmaa ja saat kuohkeat kananmunat. Lämmöllä on myös tärkeä merkitys, jotta niistä tulee pehmeitä ja kermaisia. Kypsennä hitaasti keskilämmöllä, jotta munat kypsyvät hellävaraisesti, jotta niistä ei tule sitkeitä ja tiiviitä. Jotta kananmunista tulisi silkkisiä, sekoita jatkuvasti vetämällä niitä pannun ulkopuolelta keskelle. Kun ne ovat kypsiä ja alkavat jähmettyä, ota ne pois liedeltä. Ne kypsyvät vielä hieman liedeltä poistamisen jälkeenkin, joten voit ottaa ne pois liedeltä, kun ne ovat vielä hieman alikypsiä.

Munakokkeli Q&A

Munakokkeli on aamupalojen kruunu! Lue lisää alta.

Mitä on munakokkeli?
Munakokkelilla tarkoitetaan munaruokaa, jossa munat sekoitetaan keskenään kypsennyksen aikana. Tyypillisesti ruokalaji maustetaan suolalla ja pippurilla, ja siihen lisätään tilkka kermaa tai maitoa, jotta kananmunat olisivat pehmeämpiä. Oikein valmistettuna ne ovat kermaisia ja kuohkeita, mutta eivät kuitenkaan juoksevia tai kuivia. Loppusilauksena ruokalaji koristellaan usein hienonnetuilla tuoreilla yrteillä, kuten ruohosipulilla tai krassilla. Se on suosittu aamiaisruoka, joka vaatii hyvin vähän valmistelua tai vaivaa.
Miten munakokkelia tehdään?
Munakokkelin valmistaminen on melko yksinkertaista, ja siihen tarvitaan vain kourallinen ainesosia ja tuoreita lisukkeita. Vatkaa ensin munat kermalla, suolalla ja pippurilla. Sulata seuraavaksi voi pannulla kovalla lämmöllä. Laske lämpötila keskilämmölle, kun lisäät kananmunaseoksen, ja jatka sekoittamista noin 3 minuutin ajan, kunnes kaikki kosteus on haihtunut ja ne ovat paksuja ja kermaisia. Ripottele lopuksi päälle hienonnettua ruohosipulia ja hieman pippuria.
Miten munakokkelia tehdään mikrossa?
Tee helppoa munakokkelia kermalla muutamassa minuutissa mikroaaltouunissa. Se on nopea ja helppo tapa aloittaa päiväsi. Sekoita ainekset mikroaaltouuninkestävässä kulhossa. Laita se mikroaaltouuniin ja kypsennä suurella teholla 30 sekunnin ajan. Ota kulho pois ja vatkaa munat hyvin, ennen kuin palautat kulhon takaisin mikroaaltouuniin vielä 30 sekunniksi. Toista prosessia noin 2 minuuttia, kunnes munat ovat halutun koostumuksen mukaisia.
Voiko munakokkelia pakastaa?
Voit pakastaa munakokkelia jopa 3 kuukautta. Tee ne tavalliseen tapaan, mutta kypsennä niitä hieman liian vähän. Kun pakastat munakokkelit, ne saattavat muuttua tiiviimmiksi ja epätyydyttävämmiksi, joten jos niitä ei kypsennä tarpeeksi, lopputulos on parempi ja kermaisempi. Kun ne ovat valmiita, anna niiden jäähtyä keittiötasolla. Kauho kananmunat ilmatiiviiseen astiaan ja jätä niille riittävästi tilaa, jotta ne voivat laajentua pakastuksen aikana. Lopputulos ei kuitenkaan ole yhtä herkullinen kuin vastavalmistettuna, joten suosittelemme, ettei munia pakasteta, vaan ne valmistetaan aina tuoreena.
Voiko munakokkelia lämmittää uudelleen?
Nopein tapa lämmittää munakokkelin tähteet uudelleen on käyttää mikroaaltouunia. Laita ne mikroaaltouunille soveltuvaan astiaan ja kypsennä korkealla 20-30 sekunnin välein. Muista sekoittaa välillä, jotta lämpö jakautuu tasaisesti. Jos kananmunat ovat pakastettuja, ne on sulatettava ensin ennen uudelleenlämmitystä. Poista pakastettu muna-astia pakastimesta ja anna sen sulaa jääkaapissa. Kun munat ovat pehmenneet, voit ryhtyä lämmittämään niitä uudelleen.
Voiko munakokkeliin laittaa kermaa?
Kerma ja kananmuna ovat aina olleet hyvä yhdistelmä, joten myös kermalla maustettu munakokkelikin on todellinen herkkupala. Kerma tekee yksinkertaisesta mutta herkullisesta ruoasta entistäkin paremman sekä maultaan että koostumukseltaan. Kerman lisääminen antaa niille samettisen täyteläisyyden ja pehmeän ja kermaisen rakenteen. Jotkut valitsevat sen sijaan maidon, mutta me suosittelemme, että munakokkelia tehdään kermalla, jotta lopputulos olisi herkullisin, täyteläisin ja kermaisin.
Miten munakokkelista saadaan kuohkeaa ja kermaisaa?
Avain kuohkeaan ja kermaiseen munakokkeliin on vatkaaminen voimakkaasti vaahdoksi. Näin seokseen syntyy ilmataskuja, jotka saavat aikaan kuohkean rakenteen. Kun munat on lisätty pannulle, on tärkeää jatkaa munien sekoittamista, mutta tällä kertaa varovasti, jotta ilmataskut pysyvät ehjinä. Kannattaa myös ottaa ne pois liedeltä hieman ennen kuin ne ovat valmiita. Ne kypsyvät pannulla vielä hetken aikaa, vaikka se otetaankin pois liedeltä, ja tämä antaa täydellisen lopputuloksen.

Ainekset

Munakokkeli
Kananmunia
8
1¼ dl
Suolaa
½ tl
Pippuria
10 g
Koristeluun
Ruohosipulia hienonnettuna
Lisää herkullisia ideoita
Täytetyt kananmunat
15 minuuttia
Täytetyt kananmunat
(1)

Kermainen ja kuohkea munakokkeli laittaa aamun käyntiin

Jokainen aamiaispöytä tarvitsee vanhan kunnon klassisen kananmunaruoan. Nämä kermaiset ja kuohkeat munakokkelit kermalla ovat ihastuttava aamiaisannos, jota arvostetaan kaikkialla maailmassa. Parasta on, että voit valmistaa sen muutamassa minuutissa vain muutamasta perusaineksesta. Tarjoile munat lämpiminä suoraan pannulta ja ripottele päälle tuoreita yrttejä. Hienonnettu ruohosipuli antaa ruokalajille kirkkaan, maanläheisen maun ja kauniin lopputuloksen. Aamiaisen valmistelu helpottui juuri munakokkelireseptimme avulla.

Munakokkelia kerman kanssa

Ripaus kermaa saa munat maistumaan unelmalta. Kerma antaa pehmeän samettisen rakenteen ja erityisen täyteläisen ja kostean maun, jota on mahdoton vastustaa. Tämä dekadentti ruokalaji sulaa suussa ja kuuluu jokaiseen aamiaispöytään. Oikealla tekniikalla ja kosketuksella voit nauttia silkkisestä ja kuohkeasta munakokkelista kerman kera joka aamu. Siitä tulee ilo kaikille aamiaispöydän ympärillä istuville.

Etsitkö lisää maukkaita munaruokia? Sitten kannattaa kokeilla pekoni-munamuffinsseja, Benediktin munia, jotka koostuvat paahdetusta leivästä, jonka päällä on haudutettuja munia ja hollandaise-kastiketta, tai kotitekoista munasalaattia, jossa on porkkanaa, ruohosipulia ja curryjauhetta.

Munakokkelia voi syödä mihin aikaan tahansa

Nauti kananmunat aamiaiseksi, lounaaksi tai päivälliseksi. Se on maukas ja nopea ateria, joka valmistuu hetkessä. Voit nauttia munakokkelia paahtoleivän päällä paahdettujen tomaattien ja brunssimakkaroiden kanssa nopeaksi ateriaksi. Pidä se yksinkertaisena rapeiden pekonisuikaleiden kanssa tai parita kuohkea ruokalaji muiden herkullisten lisukkeiden, kuten paistettujen perunoiden, kanssa. Tämän munaruoan pariksi ja nautittavaksi on loputtomasti tapoja, mikä lisää näiden kermaisten pehmeiden munien viehätystä ja tekee niistä sopivia eri vuorokaudenaikoina. Tämän reseptin kanssa on helppo olla luova tai pitää se vain perusasiana.

Lisää vihannekset ja mausteet

Nauti herkullisesta aamiaisesta tai illallisesta, joka on täynnä kasviksia ja mausteita. Se on loistava tapa laittaa jääkaapissa olevat kasvikset hyötykäyttöön. Kuutioi esimerkiksi punaisia paprikoita, tuoretta parsakaalia ja ohueksi viipaloitua kesäkurpitsaa. Kuullota pannulla noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä. Vatkaa kananmunat reseptin mukaan ja ripottele joukkoon mausteita, esimerkiksi chiliä tai jauhettua punapippuria. Lisää munaseos kasvisten joukkoon ja keitä, kunnes kaikki alkaa jähmettyä. Työnnä kananmunat kohti pannun keskiosaa ja taita ne päälle. Jatka tätä, kunnes ne ovat lähes kypsiä.

Voit myös muokata kasvisversiota tekemällä munakokkelia juustolla. Lisää juustoraastetta, kun se on juuri jähmettymässä, jolloin se pysyy täydellisen ruskistuneena ja juusto sulaa kauniisti.