Kasvisenchiladat

Kasvisenchiladat

30 minuuttia
Helppo resepti tekee nopean ja maukkaan meksikolaisvaikutteisen illallisen valmistamisesta uskomattoman helppoa. Kidneypavuista, belugalinsseistä, tomaateista ja chili-juustosta valmistettu, juustokumilla ja chilillä maustettu papuengchiladatäytteemme sisältää paljon makuja. Kun ne tarjoillaan runsaan värikkään ja raikkaan tomaattisalsan sekä hieman kermaisen, viilentävän tuorejuuston tai skyrin kera, näistä papu-juustoengchiladoista tulee ihana ateria, jonka valmistamiseen ei edes mene kauan aikaa.
https://www.arla.fi/reseptit/kasvisenchiladat/

Tee näin:

Kasvisenchiladat
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Valmista paputäyte. Kuori ja hienonna ensin sipuli, valkosipulit ja chili. Anna öljyn lämmetä pannulla korkealla lämmöllä ja paista sipuleita ja chiliä noin 2 minuuttia.
  • Kiehauta kasvisliemi. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja anna niiden valua siivilässä. Lisää pannulle kasvisliemi, tomaattimurska, linssit, kumina ja suola. Anna täytteen kypsyä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita ajoittain.
  • Valuta pavut siivilässä, huuhtele ne ja sekoita muun täytteen joukkoon. Anna täytteen keittyä vielä noin 2 minuuttia. Tarkista maku.
  • Levitä kasvistäyte kahdeksaan tortillalettuun ja ripottele päälle puolet juustosta.
  • Kääri kasvisenchiladat rulliksi ja laita ne uunivuokaan (n. 20 x 30 cm), niin että sulkupuoli jää alaspäin.
  • Ripottele loput juustosta päälle ja gratinoi kasvisenchiladat uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.
Tomaattisalsa
  • Sillä aikaa, kun kasvisenchiladat ovat uunissa, valmista tomaattisalsa.
  • Paloittele kasvikset. Leikkaa punasipulista ohkaisia renkaita. Hienonna valkosipuli ja korianteri. Sekoita ainekset kulhossa ja tarkista maku.
  • Tarjoile lämpimät kasvisenchiladat tomaattisalsan ja jogurtin kanssa. Koristele annos korianterilla.
Valmis!

Kysymyksiä kasvisenchiladoista

Papu-juusto-enchilada-reseptimme avulla on helppo valmistaa suolaisia meksikolaisia herkkuja hetkessä. Jos haluat lisätietoja papu-enchiladoista, jatka lukemista alla!

Onko enchiladoissa aina papuja?
Enchiladoissa voi olla papuja osana täytettä, mutta se ei ole välttämätön ainesosa. Enchiladas on perinteinen meksikolainen ruokalaji, joka koostuu tyypillisesti rullatuista tortilloista, jotka on täytetty erilaisilla ainesosilla, kuten lihalla, juustolla, vihanneksilla ja/tai pavuilla, ja jotka on peitetty juustolla tai mausteisella kastikkeella ja paistettu uunissa. Enchilada-täytteet voivat vaihdella henkilökohtaisten mieltymysten ja alueellisten vaihteluiden mukaan. Käytettävästä reseptistä riippuu siis, sisältyvätkö pavut täytteeseen ja kuinka merkittävässä roolissa ne ovat.
Miten valmistaa kasvisenchiladoja?
Meksikolaiset papuenchiladat ovat maukas lounas tai illallinen, kun haluat jotain täyteläistä ja lohduttavaa, jossa on hieman lämpöä. Tee täyte kuullottamalla sipulia, valkosipulia ja chiliä ja lisäämällä kasvisliemi, beluga-linssit ja tomaattikuutiot. Mausta suolalla ja juustokuminalla, jotta makujen vaikutus korostuu, ja lisää kidneypavut keittämisen loppuvaiheessa. Käytä täyte ja puolet juustosta tortillojen täyttämiseen. Kun tortillat on kääritty, ripottele päälle loput juustosta ja paista niitä uunissa 10 minuuttia, ja nauti suoraan uunista!
Kuinka kauan papu-juustoenchiladojen paistaminen kestää?
Papuenkelchiladojen tarkka paistoaika voi vaihdella käytettävän uunin mukaan. Yleissääntönä on, että niitä paistetaan esilämmitetyssä uunissa, kunnes juusto on sulanut ja kuplii. 200 °C:n lämpötilassa tämä kestää noin 10 minuuttia. Tarkkaile kuitenkin papuengchiladoja ja anna niille muutama minuutti lisää kuumassa uunissa, jos juusto ei ole vielä kullanruskeaa. Koska täyte on jo kypsynyt pannulla, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että papuengchiladat ovat liian kypsiä.
Mitä papuja käytetään enchiladoissa?
Enchiladojen pavut voivat vaihdella vuodenajan ja kokin mieltymysten mukaan. Yleisimmin papuengchiladassa käytettäviä papuja ovat mustapavut, pintopavut ja kidneypavut. Mustat pavut ovat rakenteeltaan kermaisia ja maultaan hieman makeita, kun taas pintopavut maistuvat hieman pähkinäisiltä. Kidneypavut ovat hyvä valinta niille, jotka pitävät kiinteämmästä koostumuksesta makean, pähkinäisen maun lisäksi, josta nämä pavut tunnetaan. Eri papuja ja muita palkokasveja, kuten linssejä, voidaan käyttää mainiosti näiden enchiladojen valmistamiseen.
Miten tarjoilla kasvisenchiladat?
Kasvisenchiladat tarjoillaan lämpiminä, kun papu- ja juustotäyte on vielä kuumaa ja herkullisen tahmeaa. Paputäytteen maanläheiset, pähkinäiset ja suolaiset maut sopivat täydellisesti raikkaan, rapean, värikkäitä vihanneksia ja yrttejä sisältävän salsan kanssa. Rapeat uunissa paistetut engchiladat sopivat myös erinomaisesti, kun ne tarjoillaan kermaisen komponentin kanssa, joka tuo kontrastia tekstuuriin. Hyviä ehdotuksia ovat esimerkiksi virkistävä tuorejuusto, kermainen crème fraiche ja kotitekoinen guacamole.

Ainekset

Kasvisenchiladat
Kasvisfondia
2 dl
Beluga-linssejä (n. 0,5 dl)
45 g
Oliiviöljyä
1 tl
Sipuli
1
Valkosipulinkynsiä hienonnettuna
3
Vihreä chili
1
Tomaattimurskaa (noin 400 g)
1 tlk
Murskattua kuminaa
½ tl
Karkeaa suolaa
1½ tl
Punaisia kidneypapuja
n. 420 g
Täysjyväisiä tortillalettuja, n. 20 cm halkaisijaltaan
8
150 g
Tomaattisalsa
Kirsikkatomaatteja
250 g
Kurkku (n. 250 g)
1
Punasipuli (n. 25 g)
½
Valkosipuli
1
Tuoretta korianteria
1 rkl
Suolaa
¼ tl
Pippuria myllystä
Koristeeksi
Tuoretta korianteria
Lisää herkullisia ideoita
Kasvisburritot
45 minuuttia
Kasvisburritot
(6)
Kasvisfajitat
45 minuuttia
Kasvisfajitat
(1)
Tacot chilisienillä
30 minuuttia
Tacot chilisienillä
(2)

Nauti chilipapuenchiladoista

Suolaisissa papuenchiladoissa, joissa on kidneypapuja, beluga-linssejä, vihreää chilipaprikaa ja makoisaa juustoa, on juuri sopiva määrä maustetta ja purevuutta. Koska niiden valmistamiseen ei mene kauan aikaa, ne sopivat loistavaksi illalliseksi kiireisempinäkin arki-iltoina. Papuenchiladat ovat värikäs ja houkutteleva ateria, ja niiden seuraksi sopii salsa, jossa on virkistäviä vihanneksia ja sitruksisia korianterinlehtiä.

Koska enchillada-reseptillämme on helppo valmistaa kerralla paljon maukasta ruokaa, se sopii erinomaisesti myös illanistujaisiin, joissa voit tarjoilla myös muita tex-mex-klassikoita, kuten quesadilloja, mausteisia nachoja ja guacamolea dippailtavaksi.

Maukas, mausteinen ja suolainen täyte

Makeiden ja maanläheisten kidneypapujen, kirpeiden tomaattien ja beluga-linssien yhdistelmä tekee papuengchiladoista maukkaita, täyttäviä ja rakenteeltaan mainioita. Beluga-linssit, jotka tunnetaan myös nimellä mustat linssit tai kaviaarilinssit, ovat pieniä, pyöreitä, sysimustia linssejä, jotka muistuttavat ulkonäöltään belugan kaviaaria. Niiden maku on rikas, maanläheinen ja pähkinäinen, ja se sopii hyvin yhteen lihaisampien kidneypapujen kanssa.

Koska beluga-linssit ovat kiinteitä ja pitävät kidneypapujen tapaan hyvin muotonsa kypsennettäessä, nämä täyteläiset linssit sopivat erinomaisesti papuengchiladojen valmistukseen. Kasvisliemi, sipuli, valkosipuli ja juustokumina antavat täytteelle upean syvyyden ja maun, ja vihreä chili tuo tulisuutta papujen, linssien ja juuston täyteläisyyden läpi.

Helpot, juustoset papu enchiladas paistetaan uunissa

Papu-enchiladojen valmistaminen on erittäin nopeaa ja yksinkertaista. Koska ne paistetaan uunissa, niistä tulee hieman rapeita ja juusto sulaa täydellisesti, ja tuloksena on lohdullinen ja täyttävä ateria, joka tekee varmasti vaikutuksen. Uunissa paistaminen on helppoa, joten resepti on helppo ja herkullinen joka kerta.

Mausteinen juusto tuo täyteläisyyttä ja tulisuutta

Juustopapu-engchiladat tarvitsevat rinnalleen tietenkin täydellisen juuston, joka tuo ruokaan hieman täyteläisyyttä ja kermaisuutta. Mausteinen, chilillä maustettu juusto on täydellinen valinta meksikolaisvaikutteiseen ateriaan.

Siksi rakastamamme Tolkuttomat juustot ovat täydellinen valinta. Koska juusto on jo valmiiksi raasteena, voit helposti lisätä sen täytteeseesi saadaksesi hieman makua. Voit myös ripotella sitä rullattujen papuengchiladojen päälle viimeistellen ne herkullisen näköisiksi. Sulaneen juuston herkullisen tahmea rakenne sitoo kaiken yhteen ja tekee näiden papuengchiladojen syömisestä herkullista.

Lisää oma twistisi

Jos haluat lisätä tulisuutta, voit valmistaa mausteisia papuenchiladoja käyttämällä joko enemmän chiliä tai useita eri chililajeja. Koska vihreät chilit ovat yleensä miedompia kuin punaiset, voit käyttää näiden kahden sekoitusta, lisätä kuivattua chiliä tai käyttää täytteessä jauhettua chipotle-chiliä. Jälkimmäinen vaihtoehto tuo ruokaan paitsi paljon tulisuutta myös savuista makua.

Jos et halua muuttaa täytettä, voit sen sijaan lisätä pikkelöityjä jalapeñopaprikoita, tuoretta punaista chilipippuria tai kuutioitua sipulia papuengchiladojen päälle ennen paistamista, jolloin saat lisää maustetta, makua ja rakennetta.

Vinkkejä

Tortillat kannattaa esilämmittää ennen täyttämistä, jotta ne ovat notkeampia ja helpompi rullata halkeilematta. Kun tortillat ovat kylmiä, ne voivat olla jäykkiä ja hauraita, jolloin niitä voi olla vaikea käsitellä repeämättä. Tortillojen esilämmitys pehmentää niitä ja tekee niistä joustavampia.

Voit esilämmittää niitä joko kuivalla pannulla keskilämmöllä noin 30 sekuntia kummaltakin puolelta tai mikroaaltouunissa. Jos valitset jälkimmäisen vaihtoehdon, peitä tortillapino kostealla paperipyyhkeellä, jotta ne eivät kuivu, kun kuumennat niitä noin 1-2 minuuttia tai kunnes ne ovat lämmenneet ja pehmenneet.