Kala-katkarapukeitto
Uusi

Kala-katkarapukeitto

45 minuuttia
Kala-katkarapukeitto on herkullinen ja nopea lounasvaihtoehto, joka maistuu hyvältä seuraavanakin päivänä. Katkaravut tuovat kalakeittoon lisää purutuntumaa ja makua - tätä kannattaa kokeilla!
https://www.arla.fi/reseptit/kala-katkarapukeitto/

Tee näin:

Riisi
 • Kiehauta suolattu vesi paksupohjaisessa kattilassa.
 • Keitä riisiä keskilämmöllä noin 12 minuuttia kansi päällä.
 • Ota kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua vielä noin 12 minuuttia - pidä kansi päällä ja varmista, ettei riisi jäähtyisi.
Kala-katkarapukeitto
 • Anna voin sulaa kovalla lämmöllä raskaalla pohjalla olevassa kattilassa.
 • Varmista, ettei se ruskistu.
 • Kuullota sipulia ja sahramia noin 1 minuutti.
 • Lisää kasvisliemi ja valkoviini ja kiehauta.
 • Lisää parsakaali ja anna kiehua noin 2 minuuttia.
 • Lisää raaka kala ja kerma ja kiehauta keitto varovasti sekoittaen.
 • Lisää katkaravut, riisi, suola ja pippuri.
 • Kuumenna keitto hyvin ja mausta se maun mukaan.
Valmis!
Vinkki

Jos haluat testata lihan tai kalan kypsyyden tarkistamalla sisälämpötilan, voit työntää lihalämpömittarin johonkin kalanpalaan sen paksuimmasta kohdasta. Nyrkkisääntönä useimmat kokit suosittelevat, että turskaa, lohta ja katkarapuja kypsennetään noin 50 °C:ssa, jotta ne ovat kunnolla kypsiä mutta silti kosteita ja mureita.

Kala-katkarapukeitto Q&A

Heräsikö sinulla kysymyksiä kala-katkarapukeitosta? Lue lisää alta!

Mitä on kalakeitto?
Kalakeitot valmistetaan yhdistämällä tuoretta kalaa erilaisiin vihanneksiin, yrtteihin, mausteisiin ja yleensä liemeen. Niissä voidaan käyttää mitä tahansa mereneläviä, riippuen mieltymyksistäsi. Jotkin kalakeitot ovat kirkkaita, toiset taas läpinäkymättömiä, ja ne on sakeutettu kermaisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Meidän versiomme tarjoillaan parhaiten lämpimänä, koska siinä on riisiä.
Miten kalakeittoa valmistetaan?
Aloita yksinkertainen kalakeittoreseptimme keittämällä riisi. Kuullota sen jälkeen sipulit ja sahrami ja lisää sitten kasvisliemi ja valkoviini. Kun olet kiehauttanut, lisää ensin parsakaali ja sitten lohi ja turska. Lisää lopuksi katkaravut, riisi ja sokerinaksut ja mausta maun mukaan. Varmista, että kalakeitto on lämmennyt kokonaan, ja tarjoile se avokadon kanssa.
Kuinka kauan kalakeiton kalaa täytyy keittää?
Kalaa tulisi kypsennettävän 5-10 minuutin ajan, kunnes se irtoaa helposti, jos sen paksuimpaan kohtaan työnnetään haarukka. Jos haluat käyttää sisäistä lämpötilaa, voit testata sen lihalämpömittarilla. Tarkimman lukeman saat, kun työnnät sen palan siihen kohtaan, jossa se on paksuimmillaan. Tässä kalakeittoreseptissä käytetyille mereneläville suositellaan noin 50 °C:n sisälämpötilaa.
Mikä kala sopii kalakeittoon?
Kalakeiton reseptissä voi käyttää käytännössä mitä tahansa kalalajia. Suosittuja vaihtoehtoja, jotka luokitellaan suomukalaksi, ovat muun muassa lohi, nokikala, kivikala, tilapia ja siika. Voit käyttää myös kohtalaisen kiinteitä kalafileitä, kuten turskaa, ruijanpallasta ja meribassia. Kiinteämmät äyriäiset, kuten katkaravut, katkaravut, hummerit ja kampasimpukat, ovat myös herkullisia vaihtoehtoja. Usein resepteissä vaaditaan eri äyriäisvaihtoehtojen yhdistelmää.
Voiko kalakeittoa pakastaa?
Kyllä, kalakeittoa voi pakastaa, ja se on hyvä vaihtoehto, jos et aio syödä sitä kahden päivän sisällä! Kun olet antanut kotitekoisen kalakeiton jäähtyä huoneenlämmössä (kestää noin 1-2 tuntia), siirrä se annoskokoisiin, ilmatiiviisiin astioihin, jotta voit syödä sitä helposti myöhemmin. Muista peittää kala kokonaan nesteellä, jotta vältät pakastepalamisen. Sulata keitto yön yli jääkaapissa ja lämmitä se uudelleen mikroaaltouunissa 3-4 minuuttia kovalla teholla tai kattilassa, jossa on vähän vettä. Pakastimessa se säilyy jopa 3 kuukautta.

Ainekset

Riisi
Vettä
1½ dl
Suolaa
¼ tl
Riisiä
1 dl
Kala-katkarapukeitto
25 g
Sipuli
1
Sahramia
1 tl
Kasvisfondeja liemi
3 dl
Kuivaa valkoviiniä
1 dl
Parsakaali
250 g
Turskafileetä
200 g
Lohifilee
200 g
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
¼ l
Katkarapuja
100 g
Suolaa
1 tl
Pippuria
Koristeluun
Avokadoa
2
Lisää herkullisia ideoita
Kasvis-kalakeitto
15 minuuttia
Kasvis-kalakeitto
(3)
Nopea kalakeitto
15 minuuttia
Nopea kalakeitto
(0)
Helppo kalakeitto
30 minuuttia
Helppo kalakeitto
(22)

Kalakeitto, jossa on turskaa, lohta ja katkarapuja

Vaikka keitto on koostumukseltaan kermainen ja sileä, se on kuitenkin muhkea kala- ja katkarapukeitto, jossa on runsaasti erilaisia tekstuureja eri merenelävien ja vihannesten palojen ansiosta. Siinä on kaikkea riisistä, kalan hiutaleista ja kiinteistä katkaravuista vihanneksiin, joissa on vielä pientä puraisua, sekä kermasta, liemestä ja valkoviinistä valmistettu kermainen pohja. Näiden koostumusten ja makujen yhdistelmä tekee tästä ateriasta aterian, jota haluat valmistaa aina, kun haluat mereneläviä.

Maukkaat ja monipuoliset merenelävät tekevät keitosta herkullisen

Kalakeiton tärkeimmät ainesosat ovat tietenkin merenelävät. Olemme valinneet tähän keittoon ihanan yhdistelmän puolimakeaa ja suolaista katkarapua, täyteläistä, mietoa ja voita sisältävää lohta sekä turskaa, jonka maku on lähes maitomainen. Yhdistelemällä näitä olemme luoneet värikkään valikoiman, jossa on erilaisia makuja ja koostumuksia, jotka täydentävät hyvin toisiaan.

Jos etsit inspiraatiota siitä, miten voit sisällyttää enemmän tuoreita mereneläviä ateriasuunnitteluun, suosittelemme tutustumaan myös hyvin erilaisiin mutta yhtä herkullisiin resepteihimme lohilasagneen, tonnikalapihviin ja Pad thaihin.

Maukas keitto riisin ja kerman kanssa

Kun kalakeitto valmistetaan kermalla, se saa samettisen rakenteen ja täyteläisemmän maun. Tämän keiton maukkaan kasvisliemipohjan ja valkoviinin silkkinen suutuntuma toimii kauniina taustana erilaisille vihanneksille ja mereneläville.

Vaihtelun vuoksi tarjoile keitetyn riisin kanssa. Koska riisi lisätään keiton kypsennysajan lopussa, se pysyy täydellisesti kypsennettynä ja säilyttää pienen purevuuden, joka sopii hyvin yhteen ruokalajin muiden koostumusten kanssa. Kalakeitto riisin kanssa on nerokas tapa valmistaa ateria, jossa on runsaasti erilaisia koostumuksia ja herkullisen mielenkiintoisia makuja.

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan muita reseptejä runsaille äyriäiskeitoille, kuten tämä kalakermakeitto, tutustu reseptiimme paksusta äyriäiskeitosta.

Ylellinen kala-katkarapukeitto sahramin kanssa

Jos haluat lisätä tyylikkyyttä, tee sahramikalakeittoa. Punainen mauste, joka antaa tälle ruoalle kauniin keltaisen värin, on samaan aikaan makea, kukkainen ja maanläheinen. Näin ollen se antaa keitolle ihanan mutta hillityn aromin. Se sopii myös täydellisesti yhteen keiton sisältämän kuivan valkoviinin kanssa, sillä se tasapainottaa aromit ja maut hienovaraisesti. Kokeile tätä dekadenttia sahramikalakeittoa, kun haluat tehdä vaikutuksen hienovaraisilla, monimutkaisilla ja ylellisillä mauilla.

Tee siitä oma

Jos haluat hieman tulisuutta, voit käyttää lämmittäviä mausteita, kuten kurkumaa ja kumiinia, mausteisen äyriäiskeiton valmistamiseen. Nämä mausteet tuovat ruokaan lämpöä, maanläheistä syvyyttä ja pientä katkeruutta muuttamatta sen elinvoimaisen keltaista väriä. Tuore inkivääri sopii myös hyvin yhteen merenelävien kanssa, ja sen käyttö tässä keitossa antaa keitolle pippurisen maun ja runsaasti särmää.

Koristele mausteinen kalakeitto tuoreilla yrteillä kirkkauden lisäämiseksi. Ilmeinen valinta on lehtipersilja tai korianteri, jonka sitruksinen maku sopii hyvin yhteen merenelävien ja päällä olevan avokadon kanssa.