Äyriäiskeitto
Tee näin:
Vinkki
Mikäli haluat tehdä äyriäiskeitosta vielä sakeampaa ja paksumpaa, niin kokeile käyttää maissitärkkelystä sekoittamalla sitä liemen sekaan.
Äyriäiskeitto Q&A
Äyriäiskeitto on herkullinen keitto äyriäisten ystäville. Lue lisää alta!
Ainekset
Sipuli
|
1 |
---|---|
Perunoita (n. 450 g)
|
4 |
Porkkanoita (n. 200 g)
|
2 |
Varsiselleri
|
2 |
Vehnäjauhoa
|
2 rkl |
5 dl | |
5 dl | |
Äyriäisfondia
|
2 rkl |
Kalafileetä (voit yhditellä eri kalalajeja makusi mukaan)
|
600 g |
Suuria kuorittuja katkarapuja
|
150 g |
Sitruunankuori ja mehu
|
1 |
Herkullinen ja runsas äyriäiskeitto lämmittää kylminä talvipäivinä
Maukas äyriäiskeitto on loistava alku- tai pääruoka, kun haluat jotain lämmittävää ja kermaista. Äyriäiskeitto on paksua ja täyteläistä, ja se sopii täydellisesti pääruoaksi. Se on täynnä maukkaita vihanneksia, joissa on hieman purutuntumaa, mureita ja kuohkeita kalapaloja sekä isoja, kauniita katkarapuja, jotka yhdessä antavat tälle kermaiselle keitolle suolaisen, maanläheisen ja hieman makean makuprofiilin.
Klassinen äyriäiskeitto kalan ja katkarapujen kanssa
Äyriäiskeitossa on sekalaisia vihanneksia, kuten selleriä, perunoita ja sipulia, sekä ihania mereneläviä. Kun valitsimme näitä äyriäiskeittoaineksia, halusimme valita klassisia, tunnettuja kaloja, joiden rakenne vaihtelee ja jotka sopisivat hyvin yhteen mietojen, makeiden ja kiinteiden katkarapujen kanssa.
Huolella valitut raaka-aineet tekevät äyriäiskeitosta herkullista
On tärkeää käyttää kalaa, joka kestää eikä siitä tule kuivaa, sitkeää tai mössöä. Katkarapujen kaltaiset äyriäiset kestävät hyvin, eivätkä ne tarvitse juuri lainkaan aikaa nesteessä kypsennykseen, minkä vuoksi ne lisätään vasta lopuksi. Lohi ja kolja ovat molemmat kiinteitä kaloja, jotka voivat olla kypsennyksen jälkeen niin vastustamattoman mehukkaita, voisia ja pehmeitä, ja kun yhdistät runsaan ja kuohkean lohen kiinteään mutta pehmeään valkoiseen kalaan, kuten koljaan, saat kaiken tarvittavan koostumuksen, jotta saat aikaan herkullisen paksun, makua täynnä olevan äyriäiskeiton. Miedon makuisessa koljassa on hieman makea maku, joka täydentää maukkaan ja voisen lohen hieman rasvaista makua.
Kermaista äyriäiskeittoa ja rapeita vihanneksia
Kermalla maustettu äyriäiskeitto tunnetaan ehkä parhaiten sen herkullisen paksusta koostumuksesta. Juuri tämä täyteläisyys erottaa äyriäiskeiton tavallisesta keitosta. Tuoreiden merenelävien ja vihannesten purevat palat täydentävät maidon ja kerman rasvaisuutta, ja juuri puristettu sitruunamehu raikastaa äyriäiskeiton kermaista makua.
Etsitkö lisää kermaisia keittoja kokeiltavaksi? Kokeile helppoja reseptejämme, kuten peruna-purjokeittoa, kukkakaalikeittoa ja parsakeittoa. Voit myös pysyä merenelävien parissa ja kokeilla kalakeittoamme, jossa on lohta, turskaa ja katkarapuja.
Twistaa äyriäiskeittoa mausteilla
Punapippurihiutaleet, cayennepippuri ja paprika ovat täydellisiä mausteita äyriäiskeittoon, jos haluat maustaa ja lisätä hieman tulisuutta tähän kermapohjaiseen keittoon. Kaikilla kolmella on monitahoiset makeat ja mausteiset makuprofiilit, jotka täydentävät chowderin täyteläisyyttä. Cayennepippuri ja paprika tuovat ruokaan myös ihanaa, hillittyä savuisuutta.
Kirpeän sinappijauheen käyttäminen äyriäiskeiton mausteena on myös hyvä vaihtoehto, jos haluat lisätä siihen hieman lämmintä mausteisuutta ja suolaisia vivahteita ilman paprikoista saatavaa tulisuutta.