Äyriäiskeitto

Äyriäiskeitto

Herkullinen äyriäiskeitto on helppo ja nopea valmistaa. Kokeile jo tänään!
https://www.arla.fi/reseptit/ayriaiskeitto/

Tee näin:

  • Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Suikaloi selleri. Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää jauhot ja osa maidosta. Lisää perunat, porkkanat, loput maidosta, kerma ja äyriäisfondi. Keitä 5 minuuttia. Paloittele kala. Lisää kalapalat keittoon ja keitä vielä 3-5 minuuttia. Lisää selleri, katkaravut, sitruunan raastettu kuori ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmis!
Vinkki

Mikäli haluat tehdä äyriäiskeitosta vielä sakeampaa ja paksumpaa, niin kokeile käyttää maissitärkkelystä sekoittamalla sitä liemen sekaan.

Äyriäiskeitto Q&A

Äyriäiskeitto on herkullinen keitto äyriäisten ystäville. Lue lisää alta!

Mitä on äyriäiskeitto?
Äyriäiskeitto sakea keitto, joka valmistetaan maidosta ja/tai kermasta sekä erilaisista vihanneksista ja merenelävistä. Toisin kuin jotkin muut keittolajit, äyriäiskeitto on aina täyteläistä ja paksua, ja se tarjoillaan lämpimänä. Se sisältää muhennoksen tapaan mereneläviä, lihaa tai vihanneksia. Äyriäiskeittoon ei ole olemassa mitään sääntöjä, mutta suosittuja muunnelmia ovat esimerkiksi simpukka, kampasimpukka, rapu, lohi, turska ja kolja.
Miten äyriäiskeittoa tehdään?
Nopea äyriäiskeitto merenelävien kera on täydellinen, kun kaipaat täyteläistä, lämmintä ja lohdullista ateriaa. Kun olet valmistellut vihannekset, aloita paistamalla sipulit ja valkosipulinkynnet ja tee rouhe sekoittamalla jauhot joukkoon. Lisää perunat, porkkanat, maito, kerma ja äyriäisliemi. Kypsennä lohi- ja koljakkipalat tässä ennen kuin lisäät loput ainekset ja maustat keiton maun mukaan. Nauti kermainen ja paksu äyriäiskeitto heti lämpimänä.
Voiko äyriäiskeittoa pakastaa?
Äyriäiskeiton pakastaminen on mahdollista, vaikka kermaisen keiton koostumus saattaa hieman muuttua. Anna sen jäähtyä ja siirrä se sitten ilmatiiviisiin astioihin. Varmista, että äyriäispalat ovat nesteen peitossa, että liemellä on tilaa laajentua jäätyessään ja että asetat säiliöt paikkaan, jossa lämpötila on vakio. Pakastimessa se säilyy jopa 4 kuukautta. Anna sen sulaa yön yli jääkaapissa ja lämmitä täysin sulanut liemi uudelleen hitaasti liedellä sekoittaen, jotta se ei halkeile.
Kauan äyriäiskeitto säilyy jääkaapissa?
Klassinen äyriäiskeitto säilyy 3-4 päivää, jos se säilytetään asianmukaisesti jääkaapissa. Koska sitä ei saa koskaan jättää huoneenlämpöön pitkäksi aikaa, kaada se ilmatiiviisiin astioihin heti syömisen jälkeen. Kun haluat syödä osan ylijääneestä liemestä, lämmitä se hitaasti uudelleen kattilassa miedolla lämmöllä sekoittaen sitä usein mutta varovasti.
Mitä tarjoilla äyriäiskeiton kanssa?
Äyriäiskeitto voidaan tarjoilla suolaisten keksien, maukkaiden leipäviipaleiden, kuten täysjyväleivän, hapantaikinaleivän tai maissileivän kanssa, tai sen päälle voi laittaa rapeita tai tuoreita lisukkeita, jotka keventävät runsasta ruokaa. Jos haluat rapeutta, voit valmistaa kotitekoisia suolaisia krutonkeja päivän vanhasta vaaleasta leivästä tai ripotella päälle murennettua pekonia surffauksen ja turpeen täytteeksi. Jos haluat todella piristää sitä, valitse tuoreita yrttejä, kuten lehtipersiljaa ja ruohosipulia.
Miten äyriäiskeitosta saa paksumpaa?
Tee maissitärkkelysliemi sekoittamalla yhtä paljon maissitärkkelystä ja kylmää vettä, lientä tai keittoa. Lisää liemi kattilaan ja keitä sitä muutaman minuutin ajan, jotta se sakenee ilman, että se lisää ei-toivottua makua.

Ainekset

Sipuli
1
Perunoita (n. 450 g)
4
Porkkanoita (n. 200 g)
2
Varsiselleri
2
Vehnäjauhoa
2 rkl
5 dl
5 dl
Äyriäisfondia
2 rkl
Kalafileetä (voit yhditellä eri kalalajeja makusi mukaan)
600 g
Suuria kuorittuja katkarapuja
150 g
Sitruunankuori ja mehu
1

Herkullinen ja runsas äyriäiskeitto lämmittää kylminä talvipäivinä

Maukas äyriäiskeitto on loistava alku- tai pääruoka, kun haluat jotain lämmittävää ja kermaista. Äyriäiskeitto on paksua ja täyteläistä, ja se sopii täydellisesti pääruoaksi. Se on täynnä maukkaita vihanneksia, joissa on hieman purutuntumaa, mureita ja kuohkeita kalapaloja sekä isoja, kauniita katkarapuja, jotka yhdessä antavat tälle kermaiselle keitolle suolaisen, maanläheisen ja hieman makean makuprofiilin.

Klassinen äyriäiskeitto kalan ja katkarapujen kanssa

Äyriäiskeitossa on sekalaisia vihanneksia, kuten selleriä, perunoita ja sipulia, sekä ihania mereneläviä. Kun valitsimme näitä äyriäiskeittoaineksia, halusimme valita klassisia, tunnettuja kaloja, joiden rakenne vaihtelee ja jotka sopisivat hyvin yhteen mietojen, makeiden ja kiinteiden katkarapujen kanssa.

Huolella valitut raaka-aineet tekevät äyriäiskeitosta herkullista

On tärkeää käyttää kalaa, joka kestää eikä siitä tule kuivaa, sitkeää tai mössöä. Katkarapujen kaltaiset äyriäiset kestävät hyvin, eivätkä ne tarvitse juuri lainkaan aikaa nesteessä kypsennykseen, minkä vuoksi ne lisätään vasta lopuksi. Lohi ja kolja ovat molemmat kiinteitä kaloja, jotka voivat olla kypsennyksen jälkeen niin vastustamattoman mehukkaita, voisia ja pehmeitä, ja kun yhdistät runsaan ja kuohkean lohen kiinteään mutta pehmeään valkoiseen kalaan, kuten koljaan, saat kaiken tarvittavan koostumuksen, jotta saat aikaan herkullisen paksun, makua täynnä olevan äyriäiskeiton. Miedon makuisessa koljassa on hieman makea maku, joka täydentää maukkaan ja voisen lohen hieman rasvaista makua.

Kermaista äyriäiskeittoa ja rapeita vihanneksia

Kermalla maustettu äyriäiskeitto tunnetaan ehkä parhaiten sen herkullisen paksusta koostumuksesta. Juuri tämä täyteläisyys erottaa äyriäiskeiton tavallisesta keitosta. Tuoreiden merenelävien ja vihannesten purevat palat täydentävät maidon ja kerman rasvaisuutta, ja juuri puristettu sitruunamehu raikastaa äyriäiskeiton kermaista makua.

Etsitkö lisää kermaisia keittoja kokeiltavaksi? Kokeile helppoja reseptejämme, kuten peruna-purjokeittoa, kukkakaalikeittoa ja parsakeittoa. Voit myös pysyä merenelävien parissa ja kokeilla kalakeittoamme, jossa on lohta, turskaa ja katkarapuja.

Twistaa äyriäiskeittoa mausteilla

Punapippurihiutaleet, cayennepippuri ja paprika ovat täydellisiä mausteita äyriäiskeittoon, jos haluat maustaa ja lisätä hieman tulisuutta tähän kermapohjaiseen keittoon. Kaikilla kolmella on monitahoiset makeat ja mausteiset makuprofiilit, jotka täydentävät chowderin täyteläisyyttä. Cayennepippuri ja paprika tuovat ruokaan myös ihanaa, hillittyä savuisuutta.

Kirpeän sinappijauheen käyttäminen äyriäiskeiton mausteena on myös hyvä vaihtoehto, jos haluat lisätä siihen hieman lämmintä mausteisuutta ja suolaisia vivahteita ilman paprikoista saatavaa tulisuutta.