Viisi raaka-ainetta, joita ilman ei tule juhannusta

Listasimme viisi kesäisen ruokapöydän suosikkiraaka-ainetta, joita ilman juhannus ei ole suomalaiselle aito keskikesän juhla.

1. Varhaisperunat

Kotimaiset varhaisperunat ehtivät kauppoihin joka vuosi viimeistään juhannukseksi. Keskikesällä perunoita voikin sitten syödä jokaisella aterialla, ensimmäiset tietysti keitettynä, seuraavat grillattuna, sitten salaatissa… Olipa käyttötapa mikä tahansa, kastikkeeksi sopii aina jokin näistä kolmesta herkullisesta kermaviilikastikkeesta.

2. Varhaissipuli

Ah, kesän ensimmäiset mehukkaat ja makeat varrelliset varhaissipulit! Salaattiin, grilliin, kastikkeisiin ja eritoten varhaisperunan seuraksi. Mikään ei voita perinteistä voi-sipulikastiketta, ja se syntyy näin:

1. viipaloi 1 varhaissipuli varsineen.
2. sulata kattilassa 100 grammaa Arla meijerivoita, lisää sipulisilppu ja anna kiehahtaa.
3. kaada joukkoon 0,5 dl vettä ja rouhaise mausteeksi hieman mustapippuria.
4. keitä muutama minuutti ja tarjoa perunoiden ja sillin kanssa.

3. Silli

Monelle suomalaiselle silli on juhannuspöydässä yhtä tärkeä kuin jouluna. Helppo juhannussilli syntyy kerrostamalla kulhoon paloiteltuja matjessillifileitä, Arla Keittiö smetanaa, tillisilppua sekä hiukan sitruunankuorta. Sillistä syntyy myös helppo ja tyylikäs juhannuspäivän lounas: matjessillisalaatti.

4. Raparperi

Raparperi on itseoikeutetusti alkukesän jälkiruokapöydän kunniavieras, mutta olisitko osannut yhdistää sitä suolaiseen ruokaan? Nyt on hyvä hetki kokeilla, sillä ihana kermainen raparperikana sopii juhannuspäivän illalliseksi, satoi tai paistoi! Juhannustanssien jälkeiseksi aamuksi on hyvä valmistaa etukäteen annos lettutaikinaa jääkaappiin. Siitä voi aamulla ensimmäiseksi tehdä väsyneille juhlijoille lettuja raparperikompotilla.

5. Mansikat

Voiko juhannusta viettää ilman mansikoita? Mielestämme ei.  Aina ei kuitenkaan tarvitse tuhrata aikaa mansikkakakun parissa,  vaan pikajälkkäriksi voi kerrostaa lasiin keksiä, mansikkaviipaleita ja kermavaahdosta sekä Arla Keittiö raparperi-mansikkarahkasta valmistettua vaahtoa. Seikkailunhaluiset taas heittävät tänä juhannuksena uuniin mansikka-basilikapannukakun.

Aiheeseen liittyvät reseptit

Teemat