Hot cross buns eli pääsiäispullat

Hot cross buns eli pääsiäispullat

60+ min
Hot cross buns eli pääsiäispullat ovat mausteisia vehnäpullia, joissa on kuivattuja hedelmiä ja kuorrute. Niiden suosio on tehnyt niistä ympärivuotisen suosikin, ja useimmat erät eivät pääse uunista pitkälle. Kokeile reseptiä!

Tee näin:

  • Aloita hot cross bunsien eli pääsiäispullien valmistus taikinasta.
  • Sekoita kaikki kuivat ainekset taikinakulhoon.
  • Sulata voi ja lisää maito. Anna jäähtyä noin 37 asteeseen.
  • Yhdistä maitoseos, muna ja kuivat ainekset taikinaksi. Vaivaa taikina tasaiseksi noin 5 minuutin ajan.
  • Peitä kulho leivinliinalla ja jätä taikina kohoamaan 30 minuutiksi.
  • Kauli taikina jauhotetulla pöydällä. Ripottele rusinoita ja karpaloita kaulitun taikinan päälle.
  • Rullaa taikina pitkoksi, leikkaa 15 osaan ja muotoile pyöreitä pullia.
  • Aseta hot cross bunsit eli pääsiäispullat leivinpaperille ja anna niiden kohota vielä 40 minuuttia.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Sekoita jauhot ja vesi yhteen ristikuorrutetta varten. Kun seos on tasainen, laita sen pursotinpussiin tai pakastepussiin.
  • Pursota ristikuvio pullien päälle ja kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  • Voitele hot cross bunsit eli pääsiäispullat vispatulla kananmunalla heti, kun pullat tulevat uunista.
  • Anna pullien jäähtyä hetki. Nauti pääsiäispullat lämpiminä voin kanssa.
Valmis!

Ravintosisältö

250 Kcal

Ainekset

Hot cross buns eli pääsiäispullat
Jauhoja
9 dl
Kuivahiiva
11 g
Suolaa
1 tl
Sokeria
1 dl
Kanelia
1 tl
50 g
3 dl
Kananmuna
1
Rusinoita
100 g
Kuivattuja karpaloita
100 g
Ristikuorrute
Jauhoa
2 rkl
Vettä
2 rkl
Vispattu kananmuna
1
Lisää herkullisia ideoita
Pääsiäisleipä
60+ min
Pääsiäisleipä
(1)
Sitruunapiiras
35 minuuttia
Sitruunapiiras
(4)

Hot cross buns - englantilainen pääsiäisherkku

Tämä hedelmäinen sämpylä, jonka hienovarainen makeus ja ainutlaatuinen maustesekoitus ovat peräisin jo 1300-luvulta, ja on yhtä perinteinen englantilainen nautinto kuin iltapäivätee. Aikoinaan sitä pidettiin liian erikoisena syötäväksi joka päivä (kuningatar Elisabet I rajoitti sen myynnin pitkäperjantaihin, jouluun ja hautajaisiin), mutta nykyään keskiverto britti syö 4,5 hot cross bunsia joka pääsiäisviikonloppu.

Miksi omien sämpylöiden tekeminen on vaivan arvoista?

Kun on kyse leivonnaisista, mikään ei ole yhtä hyvää kuin kotitekoinen. Hot cross buns ei ole poikkeus. Ne ovat suhteellisen helppoja valmistaa, ja ensimmäinen plussa kotona valmistamisessa on niiden huumaavan makea ja mausteinen tuoksu, joka leijailee leivontapäivänä joka huoneessa. Voit herkutella ne uunituoreina, kuumina, ihanan kuohkeina ja voilla voideltuina: se on herkullinen kokemus, jota ei yksinkertaisesti voi ostaa kaupasta.

Miten säilyttää hot cross bun -pääsiäispullia?

Odota, että ne jäähtyvät kokonaan, ennen kuin siirrät ne ilmatiiviiseen astiaan. Voit säilyttää niitä viileässä ja kuivassa paikassa enintään kolme päivää. Jos olet tehnyt suuremman erän, voit säilyttää niitä myös pakastimessa jopa kuukauden ajan. Sulatat ne yksinkertaisesti huoneenlämmössä olevalla ritilällä noin tunnin ajan.

Vinkkejä

Mikä on paras tapa lämmittää kuumat pääsiäispullat?

Syömällä hot cross buns -pääsiäispullat tuoreena uunista saat parhaan mahdollisen kokemuksen pehmeästä ja mausteisesta herkusta. Jos pystyit säästämään niitä myöhemmäksi, voit joko laittaa ne takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi tai jakaa ne kahtia, voidella kumpikin puolikas voilla ja paahtaa ne rapeiksi.

Miksei pullat nouse kunnolla?

Lässähtäneeseen taikinaan voi olla useita syitä. Aloita ainesosista ja tarkista hiivan parasta ennen -päiväys. Kaikki, mikä on lähellä tätä päivämäärää tai sen jälkeen, ei ole enää niin hyvää kohottamaan taikinaa riittävästi. Syyllinen voi olla myös liian vähän vaivattu taikina, ja yleinen nyrkkisääntö on, että taikinaa vaivaa noin viisi minuuttia. Varmista lopuksi, että taikinan nostatuspaikka on tarpeeksi lämmin hiivan kasvulle, 24-26 °C on ihanteellinen lämpötila.

Miksi pullat ovat niin kiinteitä?

Tämä voi johtua sekä liiallisesta että liian vähäisestä vaivaamisesta. Hyvä ohje on vähintään viisi, mutta enintään 10 minuutin vaivaaminen.

Miten säilytät kotitekoiset sämpylät tuoreina?

Säilytä ne ilmatiiviissä astiassa, niin ne säilyvät kevyinä ja kuohkeina jopa kolme päivää.