Helppo pitaleipä

Helppo pitaleipä

1 tunti
Helppoa pitaleipää voidaan syödä sellaisenaan tai lisukkeena erilaisissa ruoissa, esimerkiksi keittojen kanssa. Se voidaan täyttää mm. kebab-lihalla ja salaatilla tai falafelilla.

Tee näin:

Helppo pitaleipä
  • Kuumenna uuni 250 °C:seen.
  • Laita maito ja vesi kattilaan ja kuumenna, kunnes se on haaleaa.
  • Kaada maitoseos kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon.
  • Lisää sokeri, suola, durumjauhot ja noin puolet pizzajauhoista.
  • Vaivaa taikinaa hyvin ja lisää loput pizzajauhot vähitellen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
  • Jaa taikina 12 osaan ja muotoile niistä pullia.
  • Litistä pullat (halkaisija noin 12 cm).
  • Aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
  • Paista pitaleipiä uunin keskitasolla noin 7 minuuttia 250 °C:ssa.
  • Leipä nousee ja muuttuvat ontoiksi paistamisen aikana.
Valmis!
Vinkki

Pitaleipää valmistettaessa veden lämpötilan on oltava oikea hiivan liuottamiseksi. Hiiva saa pitaleivät kohoamaan, mutta jos vesi on liian kuumaa, hiiva kuolee, eikä leipä kohoa. Samoin jos vesi on liian kylmää, hiiva ei aktivoidu, ja tuloksena on litteä pitaleipä. Ihannetapauksessa veden lämpötilan tulisi olla 32-38 °C:n välillä. Muista lisätä viimeisetkin jauhot vähitellen. Saattaa olla houkuttelevaa lisätä kaikki kerralla, varsinkin jos taikina tuntuu tahmealta, mutta taikinaan tarvitaan kosteutta, jotta tämä kreikkalainen leipä kohoaa uunissa. Jos lisäät liikaa jauhoja, taikina jää kuivaksi. On tärkeää, että leipä litistetään mahdollisimman tasaiseksi, sillä muuten se saattaa paisua joistakin kohdista enemmän ja jäädä toisista litteäksi.

Helppo pitaleipä Q&A

Helppo pitaleipä sopii erilaisten ruokien lisukkeeksi, sekä sellaisenaan. Lue lisää alta!

Mitä on pitaleipä?
Pita-leipä on kreikkalainen hapatettu pyöreä leipä, joka on rakenteeltaan pehmeää ja hieman pureskeltavaa. Kreikkalainen leipä leivotaan yleensä kivipinnalla hiivan, veden ja jauhojen avulla. Siinä on usein tasku, joka voidaan täyttää erilaisilla täytteillä, mutta sitä käytetään myös välipalana, jota kastetaan hummukseen tai vastaavaan. Kun pitoja paistetaan korkeissa lämpötiloissa, taikinassa oleva vesi muuttuu höyryksi, jolloin leipä paisuu ja muodostaa taskun, johon mahtuu herkullisia täytteitä. Tämä pyöreä litteä leipä on hyvin yleinen Välimeren ja Lähi-idän keittiössä.
Miten pitaleipää tehdään?
Olemme lisänneet pitaleipäreseptiimme muutaman lisäainesosan, jotta leivästä tulee erityisen kuohkeaa ja maukasta. Kuumenna maito ja vesi ja sekoita hiiva seokseen. Lisää loput kuivat aineet ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Jaa se 12 osaan ja muotoile jokaisesta sämpylä. Litistä leivät ja anna niiden kohota noin 15 minuuttia ennen kuin paistat niitä uunissa 7 minuuttia 250 °C:ssa.
Voiko pitaleipää pakastaa?
Pitaleivät pakastuvat hyvin, ja se on hyvä tapa pidentää leivän säilyvyyttä. Anna leivän jäähtyä ja aseta leivänpalojen väliin leivinpaperiruutu. Tämä estää niitä tarttumasta toisiinsa pakastuksen aikana. Laita leivät isoon ilmatiiviiseen pakastepussiin tai -astiaan ja pakasta jopa 3 kuukauden ajan. Pakastepalamisen välttämiseksi harkitse pitojen käärimistä kelmukalvo- ja foliokerroksiin, varsinkin jos aiot säilyttää niitä pakastimessa yli kuukauden ajan.
Miten pitaleipä kannattaa lämmittää?
Voit käyttää erilaisia menetelmiä pitaleivän sulattamiseen ja lämmittämiseen. Jos haluat lämmittää leivät uudelleen tarttumattomalla pannulla, aseta leivät pannulle keskilämmöllä 2-4 minuutiksi, käännä pitaleivät toiselle puolelle ja anna niiden olla 1-2 minuuttia, kunnes ne ovat sulaneet ja lämpimiä. Toinen tapa on antaa niiden sulaa huoneenlämmössä keittiön tiskipöydällä 30-60 minuuttia, minkä jälkeen voit lämmittää niitä liedellä pari minuuttia. Jos laitat pitoja mikroaaltouuniin, tee korkeintaan 3 kerrallaan ja mikroaaltouunissa 20-30 sekunnin välein. Kun käytät tätä menetelmää, leipien päälle kannattaa laittaa kostea paperipyyhe, sillä se estää leipiä kuivumasta. Voit myös lämmittää pyöreitä leipiä 180 °C:ssa esilämmitetyssä uunissa noin 5-7 minuuttia.
Miten pitaleipää kannattaa säilyttää?
Pita-leivät säilyvät parhaiten pakastepussissa tai leipälaatikossa, jotta leivän laatu säilyy ja ne eivät kuivu liian nopeasti. Säilytä leipää huoneenlämmössä tai jääkaapissa, ja varmista, että puristat mahdollisimman paljon ilmaa ulos, jos käytät leivälle pakastepussia. Suosittelemme, että annat pitojen olla keittiön tiskipöydällä, jos aiot käyttää niitä parin ensimmäisen päivän aikana.
Kuinka kauan pitaleipä säilyy?
Pita-leipä säilyy yleensä jopa viikon, kun se säilytetään oikein, minkä jälkeen se alkaa kuivua ja lopulta vanhenee. Parhaan maun ja laadun saavuttamiseksi leivät on kuitenkin parasta nauttia 3-4 ensimmäisen päivän kuluessa niiden leipomisesta, kun leipä on vielä pehmeän tuntuista.

Ainekset

Helppo pitaleipä
1½ dl
Vettä
1½ dl
Hiivaa
25 g
Sokeria
½ tl
Suolaa
½ tl
Durumvehnäjauhoja
60 g
Pizzajauhoja
375 g
Lisää herkullisia ideoita
Pitakebab
45 minuuttia
Pitakebab
(1)

Tee itse pehmeää pitaleipää

Harva voi vastustaa herkullisen, kuohkean ja paisuneen pitaleivän lämmintä tuoksua. Reseptimme on yksinkertainen ja vaatii vain muutamia ainesosia, joista suurin osa on jo kotona, joten voit helposti nauttia tästä tuoreesta, lämpimästä ja täydellisen herkullisesta kotitekoisesta luomuksesta. Pehmeässä leivässä on tyhjä pyöreä tasku, joka vain odottaa, että voit täyttää sen suosikkipitaleipätäytteilläsi ja -kastikkeilla. Voit jopa repiä leivän suupaloiksi ja dippailla sitä keittoihin ja muhennoksiin. Se on täydellinen leipä pääruoaksi tai lukemattomien muiden herkullisten aterioiden kaveriksi.

Kaipaatko inspiraatiota pitaleipien täytteisiin? Tutustu reseptiimme falafelista, jossa on kikherneitä, rapeaa ulkoa ja pehmeää sisältä, tai kokeile pähkinäkurpitsasalaattia, kreikkalaista salaattia tai ehkäpä hummusta, jossa on sekä makua että herkullista kastiketta.

Perinteinen kreikkalainen leipä

Tämä perinteinen paisunut kreikkalainen leipä kuuluu lukemattomiin kreikkalaisiin ruokiin. Vaikka Kreikassa sanotaan olevan yli 70 erilaista leipää, pitaleipä on ylivoimaisesti yksi suosituimmista ja maailmankuuluisimmista vaihtoehdoista. Nämä suolaiset ja herkulliset leivät paistetaan korkeissa lämpötiloissa, jolloin taikinassa oleva vesi muuttuu höyryksi, jolloin pitaleipä laajenee ja muodostaa maagisen pienen taskun, joka erottaa tämän leivän monista muista litteistä leipätyypeistä.

Herkullisia täytteitä pitaleivälle

Nämä pitaleipätaskut ovat täydellisiä herkullisten täytteiden kuljettamiseen nopeaa lounasta varten. Leivän täytteen valinnassa ei ole rajoituksia. Tee siitä kreikkalaistyylistä kanahyroa, kermaista tzatzikia ja salaattia, kaikki käärittynä lämpimään ja pehmeään pitaan. Täydellinen tasapaino yrttejä ja aromeja, jotka puhaltavat sinut pois. Jos haluat täytteen, jossa on lisäkasvisruokaa, tee sitruunamarinoitua paputäytettä ja sekoita papuja, sipulia, tomaatteja, selleriä ja yrttejä. Sekoita sitruunamehu ja -kuori valkosipulin, oliiviöljyn, suolan ja hunajan kanssa ja kaada papusalaatin päälle. Yhdistä kastike ja salaatti ja täytä hunaja-sitruunalla maustettu seos pitaan.

Voit tehdä siitä jopa jälkiruokaversion, jota lapset ihastuvat varmasti. Laita sisälle vain hasselpähkinälevitettä ja ehkä jopa kermavaahtoa tai muutama viipaloitu marja.

Tee siitä oma

Lisää mausteita pitaleipiin maustamalla. Vaivaa ja muotoile taikina reseptin ohjeiden mukaan ja anna sen kohota samalla kun valmistelet leivän mausteita. Sekoita keskenään oliiviöljyä, savustettua paprikaa, valkosipulijauhetta ja italialaista mausteseosta, jossa yhdistyvät useat eri kuivatut yrtit, kuten basilika, rosmariini ja oregano. Levitä seos kokonaan pitojen reunoille juuri ennen kuin laitat leivät uuniin. Mausteiden ja yrttien yhdistelmästä syntyy virkistävä ja aromaattinen kokemus, jota on vaikea vastustaa ja joka vaatii epäilemättä jälkiruokaa.