Helppo pitaleipä
Tee näin:
Helppo pitaleipä
Vinkki
Pitaleipää valmistettaessa veden lämpötilan on oltava oikea hiivan liuottamiseksi. Hiiva saa pitaleivät kohoamaan, mutta jos vesi on liian kuumaa, hiiva kuolee, eikä leipä kohoa. Samoin jos vesi on liian kylmää, hiiva ei aktivoidu, ja tuloksena on litteä pitaleipä. Ihannetapauksessa veden lämpötilan tulisi olla 32-38 °C:n välillä. Muista lisätä viimeisetkin jauhot vähitellen. Saattaa olla houkuttelevaa lisätä kaikki kerralla, varsinkin jos taikina tuntuu tahmealta, mutta taikinaan tarvitaan kosteutta, jotta tämä kreikkalainen leipä kohoaa uunissa. Jos lisäät liikaa jauhoja, taikina jää kuivaksi. On tärkeää, että leipä litistetään mahdollisimman tasaiseksi, sillä muuten se saattaa paisua joistakin kohdista enemmän ja jäädä toisista litteäksi.
Helppo pitaleipä Q&A
Helppo pitaleipä sopii erilaisten ruokien lisukkeeksi, sekä sellaisenaan. Lue lisää alta!
Ainekset
Helppo pitaleipä
1½ dl | |
Vettä
|
1½ dl |
Hiivaa
|
25 g |
Sokeria
|
½ tl |
Suolaa
|
½ tl |
Durumvehnäjauhoja
|
60 g |
Pizzajauhoja
|
375 g |
Lisää herkullisia ideoita
Tee itse pehmeää pitaleipää
Harva voi vastustaa herkullisen, kuohkean ja paisuneen pitaleivän lämmintä tuoksua. Reseptimme on yksinkertainen ja vaatii vain muutamia ainesosia, joista suurin osa on jo kotona, joten voit helposti nauttia tästä tuoreesta, lämpimästä ja täydellisen herkullisesta kotitekoisesta luomuksesta. Pehmeässä leivässä on tyhjä pyöreä tasku, joka vain odottaa, että voit täyttää sen suosikkipitaleipätäytteilläsi ja -kastikkeilla. Voit jopa repiä leivän suupaloiksi ja dippailla sitä keittoihin ja muhennoksiin. Se on täydellinen leipä pääruoaksi tai lukemattomien muiden herkullisten aterioiden kaveriksi.
Kaipaatko inspiraatiota pitaleipien täytteisiin? Tutustu reseptiimme falafelista, jossa on kikherneitä, rapeaa ulkoa ja pehmeää sisältä, tai kokeile pähkinäkurpitsasalaattia, kreikkalaista salaattia tai ehkäpä hummusta, jossa on sekä makua että herkullista kastiketta.
Perinteinen kreikkalainen leipä
Tämä perinteinen paisunut kreikkalainen leipä kuuluu lukemattomiin kreikkalaisiin ruokiin. Vaikka Kreikassa sanotaan olevan yli 70 erilaista leipää, pitaleipä on ylivoimaisesti yksi suosituimmista ja maailmankuuluisimmista vaihtoehdoista. Nämä suolaiset ja herkulliset leivät paistetaan korkeissa lämpötiloissa, jolloin taikinassa oleva vesi muuttuu höyryksi, jolloin pitaleipä laajenee ja muodostaa maagisen pienen taskun, joka erottaa tämän leivän monista muista litteistä leipätyypeistä.
Herkullisia täytteitä pitaleivälle
Nämä pitaleipätaskut ovat täydellisiä herkullisten täytteiden kuljettamiseen nopeaa lounasta varten. Leivän täytteen valinnassa ei ole rajoituksia. Tee siitä kreikkalaistyylistä kanahyroa, kermaista tzatzikia ja salaattia, kaikki käärittynä lämpimään ja pehmeään pitaan. Täydellinen tasapaino yrttejä ja aromeja, jotka puhaltavat sinut pois. Jos haluat täytteen, jossa on lisäkasvisruokaa, tee sitruunamarinoitua paputäytettä ja sekoita papuja, sipulia, tomaatteja, selleriä ja yrttejä. Sekoita sitruunamehu ja -kuori valkosipulin, oliiviöljyn, suolan ja hunajan kanssa ja kaada papusalaatin päälle. Yhdistä kastike ja salaatti ja täytä hunaja-sitruunalla maustettu seos pitaan.
Voit tehdä siitä jopa jälkiruokaversion, jota lapset ihastuvat varmasti. Laita sisälle vain hasselpähkinälevitettä ja ehkä jopa kermavaahtoa tai muutama viipaloitu marja.
Tee siitä oma
Lisää mausteita pitaleipiin maustamalla. Vaivaa ja muotoile taikina reseptin ohjeiden mukaan ja anna sen kohota samalla kun valmistelet leivän mausteita. Sekoita keskenään oliiviöljyä, savustettua paprikaa, valkosipulijauhetta ja italialaista mausteseosta, jossa yhdistyvät useat eri kuivatut yrtit, kuten basilika, rosmariini ja oregano. Levitä seos kokonaan pitojen reunoille juuri ennen kuin laitat leivät uuniin. Mausteiden ja yrttien yhdistelmästä syntyy virkistävä ja aromaattinen kokemus, jota on vaikea vastustaa ja joka vaatii epäilemättä jälkiruokaa.