Gyoza eli japanilaiset dumplingsit

Gyoza eli japanilaiset dumplingsit

45 minuuttia
Gyoza eli japanilaiset dumplingsit sopivat niin lounas- kuin välipalavaihtoehdoksi. Voit valmistaa myös näitä jauhelihaa sisältäviä dumplingseja illanistujaisiin.
https://www.arla.fi/reseptit/gyoza-eli-japanilaiset-dumplingsit/

Tee näin:

Gyoza eli japanilaiset dumplingsit
  • Sekoita jauhelihaa ja suolaa noin 1 minuutti.
  • Lisää loput ainekset, paitsi gyozakääreet, ja sekoita kaikkea hyvin noin 1 minuutin ajan.
  • Jaa seos 28 kääreeseen, noin 1 ruokalusikallinen jokaiseen.
  • Taita kääre täytteen ympärille ja sulje se taittamalla reunat pieniksi laskoksiksi - noin 3 laskosta keskeltä kummaltakin puolelta.
  • Kuumenna seesamiöljy suuressa paistinpannussa, jossa on kansi päällä, ja paista nyyttejä noin 1 minuutti.
  • Sekoita sillä välin vesi, sake, seesamiöljy ja miso.
  • Lisää seos pannulle ja peitä pannu kannella.
  • Höyrytä noin 5 minuuttia.
  • Tarjoile heti, valinnaisesti pienen lasillisen sakea kera.
Valmis!
Ruuanlaittovinkki

Japanilaisten dumplingsien valmistuksessa on tärkeää varmistaa, että täyte on hyvin maustettu ja sekoitettu huolellisesti. Kun kääreet on täytetty, on tärkeää sulkea reunat tiiviisti, jotta täyte ei pääse valumaan ulos kypsennyksen aikana. Voit käyttää vettä reunojen tiivistämiseen; kastamalla sormen veteen ja juoksuttamalla sitä kääreen reunaa pitkin, ennen kuin taitat sen ja painat reunat yhteen. Kun höyrytät nyyttejä, älä täytä pannua liian täyteen, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

Gyoza eli japanilaiset dumplingsit Q&A

Gyoza eli japanilaiset dumplingsit ovat helppo ja herkullinen lounasvaihtoehto, tai herkullinen lisä illanistujaisiin. Lue lisää alta!

Mitä on gyoza?
Gyozat on japanilaisia dumplingseja, jotka on yleensä täytetty jauhelihalla (yleensä sianlihalla), vihanneksilla ja mausteilla. Täyte kääritään ohueen taikinaan ja paistetaan tai höyrytetään. Nyytit ovat peräisin Kiinasta, ja ne tuotiin Japaniin 1900-luvun alussa. Ne ovat nykyään suosittu ruokalaji Japanissa ja kaikkialla maailmassa, ja niitä tarjoillaan usein alkupaloina tai välipaloina. Niitä voi nauttia erilaisten kastikkeiden ja mausteiden, kuten soijakastikkeen, etikan, chiliöljyn ja saken kanssa.
Miten gyoza valmistetaan?
Jauhelihaa sisältävän gyozan valmistaminen aloitetaan sekoittamalla jauheliha ja suola ja lisäämällä sitten muut ainekset. Laita täyte kääreiden päälle ja taita ne pieneksi dumplingsiksi. Kuumenna seesamiöljyä paistinpannulla ja paista dumplingseja, kunnes niiden pohja on rapea. Lisää seuraavaksi pannulle vettä, sakea, seesamiöljyä ja misoa ja höyrytä niitä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
Miten gyoza taitellaan?
Pidä ensin kääre kädessäsi ja aseta pieni määrä täytettä sen keskelle. Kasta sormesi veteen ja vedä sillä kääreen reunaa pitkin. Taita kääre kahtia puolikuun muotoiseksi ja paina reunat yhteen sulkeaksesi sen. Taita sitten käärön yläreuna taittamalla pieni osa päällekkäin ja painamalla se kiinni. Jatka laskosten tekemistä kääreen toiselle puolelle, kunnes pääset toiseen päähän, ja toista sitten toiselle puolelle, jotta saat puolikuun muotoisen kääreen.
Mitä gyozan kanssa syödään?
Japanilaisia dumplingseja voi nauttia sellaisenaan tai osana suurempaa ateriaa. Suosittuja ruokia japanilaisten dumplingsien kanssa ovat höyrytetty riisi, misokeitto, japanilaiset pikkelöidyt vihannekset, paistetut vihannekset ja nuudelit, kuten ramen tai soba. Sake, perinteinen japanilainen riisiviini, on myös hyvä juoma nyyttien kanssa nautittavaksi. Sen hienovarainen maku täydentää sianlihaa sisältävän gyozan runsasta ja suolaista makua. Koska tarjolla on niin monia herkullisia vaihtoehtoja, ei ole pulaa tavoista nauttia tätä klassista japanilaista ruokalajia.
Voiko gyozan pakastaa?
Jos haluat pakastaa jauhelihaa sisältäviä gyozoja, aseta ne yhteen kerrokseen leivinpaperille tai lautaselle ja laita ne pakastimeen, kunnes ne ovat jähmettyneet, mikä kestää noin tunnin. Kun ne ovat jäätyneet, siirrä ne pakastimeen sopivaan astiaan tai pussiin ja säilytä niitä pakastimessa 1-2 kuukautta. Kun olet valmis syömään, lisää ne pannulle, jossa on hieman öljyä tai vettä, ja höyrytä niitä 6-8 minuuttia tai paista ne rapeiksi.

Ainekset

Gyoza eli japanilaiset dumplingsit
Jauhelihaa
250 g
Suolaa
1 tl
Valkokaali
125 g
Kevätsipuli
nippua
Siitakesieniä
75 g
Valkosipulinkynsiä
3
Raastettua inkivääriä
1 rkl
Soijakastiketta
2 rkl
Sakea
1 rkl
Seesamiöljyä
1 rkl
Gyoza-kääreitä
28
Dumplingsien höyrytys
Vettä
1 dl
Sakea
½ dl
Seesamiöljyä
1 rkl
Tumma Misotahnaa
1 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Dumplings
45 minuuttia
Dumplings
(0)
Poke bowl
15 minuuttia
Poke bowl
(0)

Höyrytettyä gyozaa rapealla paistetulla pohjalla

Höyrytetty gyoza on suosittu japanilainen dumplings, joka koostuu ohuesta kääreestä, joka on täytetty suolaisella lihan, vihannesten ja mausteiden seoksella. Täyte on mehukas ja murea, kun taas kääre on rakenteeltaan herkkä ja hieman pureskeleva. Höyrystämällä dumplingsit saavat pehmeän ja kostean rakenteen, joka täydentää täydellisesti täytteen täyteläisyyttä ja makua. Rapea paistettu pohja antaa ihastuttavan rapeuden, joka tuo mukavan kontrastin höyrytetyille kääreille.

Tässä reseptissä käytämme jauhelihaa ja valkokaalitäytettä. Jauhelihaa sisältävä gyoza on klassinen japanilainen dumplings, ja se tarjoillaan usein erilaisten kastikkeiden kanssa, jotka koostuvat esimerkiksi soijakastikkeesta, riisietikasta ja chiliöljystä. Mehukkaan täytteen, pureskeltavaksi käärityn kääreen ja rapean pohjan yhdistelmä tekee höyrytetystä gyozasta täyttävän ja herkullisen ruokalajin, joka varmasti miellyttää.

Nauti japanilaisia makuja

Japanilainen keittiö on tunnettu omaleimaisista ja herkullisista makuyhdistelmistään, ja höyrytetyt gyozat ovat tästä hyvä esimerkki. Dumplingsit höyrytetään mison, seesamiöljyn ja saken seoksessa, josta syntyy suolainen ja aromaattinen liemi, joka antaa dumplingsille täyteläisen ja monimutkaisen maun. Miso antaa hieman makean ja maanläheisen maun, kun taas seesamiöljy lisää pähkinäisen ja tuoksuvan aromin. Sake, perinteinen japanilainen riisiviini, vahvistaa umamimakuja ja auttaa pehmentämään lihaa. Näiden makujen yhdistelmä sekä mehevä liha- ja vihannestäyte luovat suussa sulavan ruokalajin, jota on mahdoton vastustaa.

Jos haluat lisää japanilaisen keittiön herkkuja, tutustu resepteihimme, jotka sisältävät sushi-bowleja lohella ja avokadolla, japanilaisia pannukakkuja ja rapeita tempuravihanneksia.

Perinteinen japanilainen jauhelihaa sisältävä gyoza-täyte

Japanilaisen gyozan perinteinen jauhelihatäyte koostuu jauhelihasta, valkokaalista, kevätsipulista, shiitake-sienistä, tuoreesta inkivääristä, valkosipulista, soijakastikkeesta, sakesta ja seesamiöljystä. Tämä seos muodostaa suolaisen ja mehevän täytteen, joka sopii täydellisesti yhteen herkän kääreen kanssa. Jauheliha antaa täyteläisen ja lihaisan maun, kun taas kaali ja kevätsipuli antavat makean ja raikkaan maun. Shiitake-sienet, inkivääri ja valkosipuli tuovat täytteeseen hienovaraista mausteisuutta ja mausteisuutta, ja soijakastike, sake ja seesamiöljy antavat täytteelle syvän ja monitahoisen umamin maun. Olitpa sitten japanilaisen keittiön ystävä tai kokeilit sitä ensimmäistä kertaa, japanilaisten dumplingsien perinteinen jauheliha- ja vihannestäyte on kokeilemisen arvoinen.

Lisää oma twistisi

Persoonallisen twistin lisääminen jauhelihaa sisältävään gyozaan on loistava tapa kokeilla uusia makuja ja makuja. Yksi tapa tehdä tämä on kokeilla erilaisia yrttejä, kuten korianteria tai minttua, jotka tuovat raikkaan ja tuoksuvan vivahteen. Jos pidät tulisuudesta, voit lisätä täytteeseen chilihiutaleita tai srirachaa saadaksesi mausteista potkua. Toinen vaihtoehto on käyttää täytteessä erilaisia vihanneksia, kuten porkkanaa tai purjoa, erilaisen makuprofiilin luomiseksi.

Jos haluat ripauksen kiinalaista keittiötä, kokeile valmistaa katkarapu-dumplingseja, jonka täytteestä saat merenelävistä inspiroituneen dumplingsit. Voit yhdistää jauhelihan myös katkaraputäytteeseen niin halutessasi.

Tarjoile gyoza dippikastikkeen kanssa

Jos haluat viedä makuja seuraavalle tasolle, suosittelemme tarjoilemaan gyozan kastikkeen lisukkeena. Perinteisesti soijakastikkeesta, riisietikasta ja chiliöljystä valmistettu maukas gyozakastike antaa makean ja kirpeän maun, joka täydentää täydellisesti mehevää täytettä. Lorauta kastiketta päälle tai tarjoa sitä dipattavaksi ja nauti sen jokaiseen suupalaan tuomasta makupalasta. Tämä gyoza-dippikastike on helppo valmistaa, ja se kohottaa ruokalajin kokonaismakua, joten se on täydellinen lisä aterialle.