Dumplings

Dumplings

45 minuuttia
Dumplingsit ovat kiinalaista lohturuokaa parhaimmillaan. Vaihtelu- ja kokeilumahdollisuudet ovat rajattomat, ja niitä on hauska valmistaa ja syödä perheen ja ystävien kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/dumplings/

Tee näin:

Dumplings
  • Silppua ja hienonna kaali. Viipaloi sipuli ohueksi.
  • Kuori ja raasta hienoksi inkivääri ja valkosipuli.
  • Laita kaikki kulhoon ja lisää jauheliha, sokeri, seesamiöljy, kalakastike, chilihiutaleet ja suola. Sekoita hyvin.
  • Ota esille muutama wonton-levy kerrallaan ja laita niiden keskelle teelusikallinen täytettä. Kostuta levyjen reunat hieman vedellä.
  • Nipistä ylöspäin muodostaaksesi nyytin. Höyrytä jokaista nyyttiä 10-12 minuuttia.
  • Sekoita dippikastikkeen ainekset keskenään.
  • Paista parsakaalia voissa ja rypsiöljyssä 2-3 minuuttia. Lisää hienoksi raastettu valkosipuli ja chilihiutaleet. Paista vielä muutama minuutti. Mausta suolalla.
  • Tarjoile dumplingsit dippikastikkeen ja chilissä paistetun parsakaalin kanssa.
Valmis!

Dumplings Q&A

Mitä eri tyyppiä dumplingseja on olemassa?
On olemassa liian monta erilaista dumplings-variaatiota laskettavaksi. Yksi tapa jakaa nyytit kahteen ryhmään on niiden kypsennysmenetelmä: keitetyt tai höyrytetyt. Kun dumplingseja keitetään vedessä 5-6 minuuttia, ne ovat tahmeat ja hienosti kypsennetyt, ja ne ovat valmiita dipattavaksi suosikkikastikkeeseen. Toinen tapa on höyrystäminen. Nyytit voivat höyrystyä kannellisella paistinpannulla, johon on lisätty öljyä, jotta nyyttien toiselle puolelle saadaan rapea, ruskea pinta.
Ovatko dumplingsit japanilaisia vai kiinalaisia?
Monissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa syödään perinteisesti dumplingseja, jotka ovat erilaisilla liha- ja vihannesyhdistelmillä täytettyjä taikinanyyttejä. Nykyään kiinalainen höyrytetty nyytti eli jiaozi on epäilemättä tunnetuin ja rakastetuin versio, jota tarjoillaan laajalti ravintoloissa ja ruokakojuissa. Sen juuret ovat pitkäaikaiset, ja se on tarkoitettu lisäkkeeksi tai välipalaksi. Japanilainen gyoza-dumplings on uudempi keksintö, joka on usein pannulla paistettu ja jonka maku on selvästi japanilainen.
Voiko dumplingseja pakastaa?
Dumplingsit on kätevä pakastaa ennen niiden kypsennystä. Kun dumplingsit on valmistettu, ne voidaan esipakastaa, erottaa toisistaan leivinpaperilla varustetulla tarjottimella, kunnes taikina kovettuu. Näin estät niitä tarttumasta toisiinsa. Laita ne sitten pakastepussiin tai -astiaan ja säilytä niitä jopa kolme kuukautta pakastimessa.

Ainekset

Dumplings
Valkokaali
50 g
Lehtisalaattia
3
Tuoretta inkivääriä
50 g
Valkosipulinkynsi
1
Porsaan jauhelihaa
500 g
Sokeria
1 rkl
Seesamiöljyä
1 rkl
Kalakastiketta
1 rkl
Chilihiutale
½ tl
Suolaa
1 tl
Sulatettua Wonton-kuorta
300 g
Kastike
Hapanimeläkastiketta
3 rkl
Limettiä
2
Japanilaista soijakastiketta
¾ dl
Sokeria
1 rkl
Chilihiutaleita
1 tl
Chilissä paistettu parsakaali
Parsakaali
250 g
Inkivääriä
2 rkl
Valkosipulinkynttä
2
Chilihiutale
Sormisuolaa

Erilaisia kastikkeita dumplingsien dippaamiseen

Dippikastike on välttämätöntä dumplingsien tarjoilussa. Se, millaisen kastikkeen valmistat, määrittää ateriasi luonteen: makeasta ja suolaisesta eloisaan ja tulisuuteen. Joitakin ainesosia löytyy monista dippikastikkeista, kuten soijakastiketta, paahdettua seesamiöljyä, chiliöljyä ja riisietikkaa.

Hunajaa tai sokeria lisätään usein makeuden lisäämiseksi, ja inkivääri, valkosipuli, vihreät sipulit ja korianteri voivat lisätä makua ja purevuutta. Voit kokeilla myös tomaattipohjaisia chutneja, jotka ovat usein melko mausteisia. Aidon tulisuuden saavuttamiseksi mikään ei voita ainutlaatuista kiinalaista Sichuan-kastiketta. Jos haluat miedompaa makua, kokeile hoisin-dippikastiketta.

Parhaat kasvisvariaatiot dumplingseista

Avain maukkaaseen dumplingsiin on makujen hyvä tasapaino ja yhdistelmä sekä mehevä mutta kiinteä rakenne. Vaikka liha- ja äyriäisdumplingseja on tarjolla runsaasti, hyvä kasvis- tai vegaanidumbling on myös ehdoton herkkupala.

Yleisiä kasvisaineksia ovat kaali, vihreät sipulit, porkkana, daikon-retikka, pinaatti, tofu ja shiitake-sienet. Jos syöt kananmunia, ne sopivat erinomaisesti tuomaan lisärakennetta. Valkosipuli ja inkivääri ovat usein mukana piristämässä makua. Variaatioita on loputtomasti, ja voit valita itse mieluisesi.