Frappé

Frappé

15 minuuttia
Frappé eli café frappé on kreikkalainen vaahtoava jääkahvi, joka valmistetaan pikakahvista, vedestä ja sokerista, ja johon laitetaan jääpaloja. Frappé on erityisen suosittua kuumaan kesäaikaan.
https://www.arla.fi/reseptit/frappe/

Tee näin:

Frappé
  • Laita jääpaloja ja loput ainekset tehosekoittimeen.
  • Sekoita korkeimmalla asetuksella noin 20 sekuntia tai kunnes jää on murskattu.
  • Maista juomaa, säädä makua tarvittaessa ja kaada se mukiin tai lasiin.
  • Tarjoile heti.
Valmis!
Valmistusvinkki

Jos sinulla ei ole teosekoitinta, voit valmistaa frappén myös sauvasekoittimella. Laita maito, pikakahvi ja sokeri sekoituskulhoon sekä lisää sinne jäät. Sekoita varovasti.

Frappé Q&A

Frappé on kuumien kesäpäivien pelastaja, kun mielesi tekee kahvia ja tarvitset samalla viilennystä. Lue lisää alta!

Mikä on frappé?
Frappé on makea jääkahvi, joka keksittiin ensimmäisen kerran Kreikassa, jossa se on edelleen erittäin suosittu. Juoma valmistetaan sekoittamalla jääkuutioita maitoon, pikakahviin ja ruskeaan sokeriin. Perinteisesti käytetään tavallista pikakahvia, mutta myös maustettua kahvia voidaan käyttää. Juoman vaahtoisa ja kermainen koostumus, josta se tunnetaan, pysyy samana.
Miten tehdä frappé tehdään kahvin kanssa?
Sekoita yksinkertaisesti jääpaloja, pikakahvia, maitoa ja ruskeaa sokeria tehosekoittimessa noin 20 sekunnin ajan. Nauti jäähdytetty juoma heti.
Onko frappéssa kofeiinia?
Vaikka useimmat Kreikan-lomalla myytävät frappé-juomat sisältävät kofeiinia, kotitekoisen frappé-juoman ei tarvitse sisältää sitä. Voit helposti vaihtaa kofeiinipitoisen pikakahvin kofeiinittomaan.. Tämä ei muuta jääfrappén ihastuttavaa makua. Kylmää kahvijuomaa voi näin ollen nauttia kuka tahansa, milloin tahansa.
Onko frappé kahvia?
Lyhyesti sanottuna kyllä. Kyseessä on alun perin Kreikasta peräisin oleva jääkahvityyppi. Koska siinä käytetään pikakahvia, se on kahvia. Frappé ilman kahvia ei ole varsinaisesti frappé, eikä varsinkaan perinteinen kreikkalainen frappé. Vaikka sitä voi joskus tilata frappuccinon ja frappé-jogurtin kaltaisilla nimillä, saamasi juoma tai ruokalaji on aivan erilainen kuin tämän reseptin mukainen juoma tai ruokalaji.
Onko frappé kuumaa vai kylmää?
Frappé on jäällä valmistettu kylmä kahvijuoma. Kylmä slush-tyyppinen juoma valmistetaan sekoittamalla jääkuutioita, maitoa, pikakahvia ja ruskeaa sokeria, kunnes jää on murskattu. Näin ollen frappé on aina kylmää.
Mitä eroa on frappé ja lattella?
Frappén ja latten välillä on melko paljon eroja. Ensinnäkin, ensimmäinen on jäädytetty kahvijuoma, kun taas jälkimmäinen tarjoillaan yleensä kuumana. Vaikka latte voi olla muodoltaan jäälatte, se eroaa silti kreikkalaisesta kahvijuomasta, sillä se valmistetaan pikakahvista ja sekoitetaan, kun taas jäälatte valmistetaan espressosta ja kaadetaan jään päälle. Frappé on osittain sekoitetun koostumuksensa vuoksi kylmempi, paksumpi ja makeampi kuin latte, joka on koostumukseltaan pehmeämpi ja yleensä voimakkaamman kahvin makuinen.
Voiko frappéa tehdä tehosekoittimessa?
Tehosekoittimen käyttö on itse asiassa ylivoimaisesti helpoin tapa valmistaa frappeja. Pikkuhiljaa voit kuitenkin käyttää juoman sekoittamiseen shakeria. Muista vain murskata jääpalat ensin. Varmista, että kahvijuoma on edelleen vaahtoava, ja vatkaa maito, pikakahvi ja sokeri sauvasekoittimella, kunnes se on kuohkeaa, ennen kuin sekoitat sen murskattuun jäähän cocktail-shakerissa.

Ainekset

Frappé
Jääpaloja
3
1½ dl
Pikakahvia
1 tl
Ruokosokeria
1 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Dalgona-kahvi
10 minuuttia
Dalgona-kahvi
(1)

Frappé - kreikkalainen makeutettu jääkahvi

Kreikkalainen frappé on vaalea, makea ja vaahtoava jääkahvi, joka valmistetaan tehosekoittimella. Muutamat ainesosat, jääkuutiot, täysmaito, pikakahvi ja ruskea sokeri, sekoitetaan keskenään, jolloin syntyy jääkylmä juoma, jonka rakenne on täyteläinen ja vaahtoisa ja jossa on selkeä kahvin maku, joka muistuttaa melkein kahvislushia. Ruskean sokerin käyttäminen juoman makeuttamiseen tasapainottaa kahvin luonnollista katkeruutta ja antaa jääkahville syvän, makean, karamellia tai toffeeta muistuttavan maun. Juoman vaahtoisuus antaa sille upean suutuntuman.

Jos haluat tutustua kreikkalaiseen keittiöön tarkemmin, kokeile klassista kreikkalaista salaattia jossa on tomaattia, kurkkua, fetajuustoa ja oliiveja, tai souvlakia nopeaa ja raikasta kreikkalaisvaikutteista lounasta varten.

Jäähdy jäisellä frappélla kuumana kesäpäivänä

Viilennä itsesi jäisellä frappé-juomallamme, tai pysy viileänä vieläkin kylmemmillä kahvijuomilla, kuten klassisella jääkahvillamme tai dalgona-kahvillamme- kaikki ne ovat herkullisia ja tarpeeksi erilaisia, jotta jokainen löytää suosikkinsa.

Valitse suosikkikahvisi

Frappén valmistukseen kannattaa aina käyttää pikakahvia. Mutta koska useimmissa kaupoissa on runsaasti erilaisia pikakahveja, joista voit valita, on paljon erilaisia vaihtoehtoja sen suhteen, kuinka vahvaa kahvia haluat ja haluatko sen maistuvan makeammalta vai mausteisemmalta. Tutustu erilaisiin pikakahvivaihtoehtoihin, joissa on erilaisia sävyjä ja aromeja, ja kokeile löytääksesi oman suosikkisi frappéihin.

Halutessasi voit valmistaa frappési kofeiinittomalla pikakahvilla, jolloin saat kofeiinittoman kahvin. Tämä ei vaikuta juoman makuprofiiliin lainkaan, vaan mahdollistaa sen juomisen aina ja yöunien nukkumisen.

Jos haluat kokeilla lisää erilaisten kahvilaatujen käyttöä kotitekoisissa ruuissa ja juomissa, tutustu myös herkullisen kostean ja tiiviin suklaakahvikakun reseptiin. Jos et saa tarpeeksesi kahvista, voit jopa yhdistää täyteläisen kakun tämän kreikkalaisvaikutteisen jääkahvin kanssa raikastamaan sitä.

Lisää oma twistisi

Vaikka perinteinen kreikkalainen frappé valmistetaan "tavallisesta" pikakahvista eikä se yleensä sisällä mitään makuaineita, voit toki sekoittaa tämän frappé-reseptin. Voit lisätä kahvijuomaan mitä tahansa kahvisiirappia ja tehdä siitä omanlaisesi - kokeile esimerkiksi hasselpähkinää, irlantilaista kermaa, karamellia, amarettoa tai jopa eri siirappien sekoitusta ja keksi, mikä sopii sinulle.

Jos nautit makeasta kahvijuomasta, joka on ehkä hieman jälkiruokamainen, kokeile käyttää hieman vaniljauutetta tai sekoita joukkoon herkullista kotitekoista suklaakastiketta, joka antaa kahviin täyteläisen suklaan maun. Voit myös tiputella suklaakastiketta juoman päälle, jolloin kahvijuoman vaalean värin ja kastikkeen syvän tummanruskean värin välille syntyy kaunis kontrasti.

Jos haluat lisätä jääkahviin hieman alkoholia antaaksesi sille aikuisemman maun ja hieman potkua, et voi mennä vikaan Baileysin tai Kahluan kanssa, jotka molemmat toimivat ihanasti kermaisessa kahvijuomassa makean ja hieman kitkerän maun kanssa.