Fattoush-salaatti tarvitsee paahdettua leipää lisukkeeksi. Jos haluat mieluummin paistaa leipäsi kuin paahtaa sen, voit paistaa sen pannulla ja tehdä siitä herkullisen rapeita fattoush-lastuja. Paras tapa paistaa leipä fattoushia varten on pyöritellä paloja hieman oliiviöljyssä ennen kuin siirrät ne lämpimälle pannulle. Tarkka kypsennysaika riippuu käyttämäsi leivän paksuudesta, mutta leipäpalojen pitäisi olla rapeita ja kullanvärisiä. 5-6 minuuttia keskilämmöllä yleensä riittää.
Heräsikö Fattoush-salaatin valmistukseta jotain kysymyksiä? Lue useimmiten kysytyt kysymykset alta!
Vaalea leipä
|
½ |
---|---|
Tomaatteja
|
3 |
Vihreä paprika
|
1 |
Retiisejä
|
10 |
Punasipuli
|
1 |
Kevätsipulia
|
nippua |
Romainesalaattia
|
1 l |
Tuoretta lehtipersiljaa
|
1 dl |
Tuoreita mintunlehtiä
|
½ dl |
Valkosipulinkynttä
|
2 |
---|---|
Oliiviöljyä
|
½ dl |
Sitruunamehua
|
2 rkl |
Kuivattua minttua
|
½ tl |
Suolaa
|
1 tl |
Tämä leipäsalaatti on maukas,, jossa on rapeaa leipää ja aromaattinen kastike. Värikäs salaatti sisältää klassisia salaattivihanneksia, kuten rapeaa roomansalaattia, makean kirpeää tomaattia, pehmeää kurkkua ja terävää punasipulia. Sen lisäksi siinä on kuitenkin myös pippurisia retiisejä ja hieman kitkerää vihreää paprikaa, jotka luovat salaattiin monimutkaisemman makuprofiilin.
Rapeat kasvikset saavat piristystä tuoreesta mintusta ja persiljasta. Mintulla on makea maku sekä viipyvä viileä vaikutus. Persilja taas on hieman kitkerää, hieman pippurista ja maanläheistä. Yhdessä nämä kaksi aromaattista yrttiä auttavat luomaan levanttilaisen ja Lähi-idän makuprofiilin, josta tämä herkullinen ruokalaji tunnetaan.
Fattoush-salaatti ei ole täydellinen ilman rapeita leipäpaloja. Käytitpä sitten kuohkeaa pitaleipää, ohutta pannuleipää, pehmeää turkkilaista leipää tai mureaa intialaista naan-leipää, libanonilainen fattoush-salaatti maistuu ihanalta. Kun revitty leipä paistetaan uunissa, siitä tulee kauniin kultaista ja rapeaa. Rapea ulkopinta tekee siitä ihanan naposteltavaa purtavaksi ja suojaa sitä myös pehmenemästä heti, kun se heitetään perinteisen minttukastikkeen kanssa.
Koska leipä saa uuden elämän paahtamalla sen uunissa, sinun ei tarvitse käyttää edes tuoretta leipää saadaksesi herkullisen rapean lopputuloksen. Jos sinulla on siis vanhaa leipää lojumassa, anna sille uusi elämä paahtamalla se tähän herkulliseen salaattiin.
Vaikka fattoush-salaatin oliiviöljypohjainen kastike ei sisällä etikkaa, se on koostumukseltaan vinaigretteä muistuttava. Tämä tarkoittaa, että se on täyteläinen olematta raskas. Tämä johtuu suurelta osin raa'an valkosipulin terävyydestä, mintun viilentävästä vaikutuksesta ja tietenkin sitruunamehusta, joka antaa piristävää happamuutta. Yhdistettynä saat uskomattoman aromaattisen ja maukkaan kastikkeen, joka sopii erinomaisesti vihannesten, leivän ja tuoreiden yrttien marinointiin.
Fattoush-salaattia voi nauttia sellaisenaan. Se sopii erinomaisesti lounaan tai päivällisen alku- tai pääruoaksi. Halutessasi voit tarjoilla sitä falafeleiden, kanan-, naudan- tai lampaankyljysten kanssa. Vihannesten maukas ja värikäs yhdistelmä sopii hyvin minkä tahansa lihan kanssa, joten voit sekoittaa sitä joka kerta, kun tarjoilet sitä.
Tämä ruokalaji sopii myös hyvin osaksi meze-ruokaa, jossa on valikoima erilaisia salaatteja, lihaa ja dippejä, kuten hummusta, labnehia, haydaria ja niin edelleen. Italialaisten antipastien ja espanjalaisten tapasten tapaan meze koostuu pienistä ruokalajeista, joita tarjoillaan alkupaloina Balkanilla, Levantissa ja Kaukasuksella sekä Kreikassa, Turkissa, Iranissa ja Irakissa. Meze-annoksena tarjoiltuna sitä voi nauttia useampi henkilö.
Maukas tapa tehdä kotitekoisesta fattoush-salaatistasi täyteläisempi on lisätä siihen lihaa. Shawarma-fattoush-salaatti on esimerkiksi uskomattoman maukas. Olipa kyseessä sitten umamipitoinen naudan shawarma tai maukas lampaan shawarma, se on varmasti herkullinen lisä salaattiin.
Voit käyttää myös uunissa paistettuja kananpaloja. Sekoita se vihannesten, yrttien ja kastikkeen kanssa grillattuun kanafattoush-salaattiin. Kun paistat tai grillaat kokonaisen kanan, voit maustaa sen haluamallasi tavalla. Tähän salaattiin suosittelemme sitruksista sumakkia tai pähkinäistä, maanläheistä dukkah-mausteseosta.
Toinen jännittävä tapa leikkiä reseptimme kanssa on tehdä perinteinen fattoush-salaattikastike. Tämä tehdään lisäämällä granaattiomenamelassia, joka on siirappimainen neste, joka valmistetaan vähentämällä granaattiomenamehua hitaasti, kunnes se sakenee. Granaattiomenamelassia sisältävä fattoush-kastike tuo salaattiin lisää täyteläisyyttä ja makeutta, joka tuo esiin sen Levantin juuret, sillä se on varsin suosittu Lähi-idän keittiöissä.