Fattoush-salaatti

Fattoush-salaatti

45 minuuttia
Fattoush-salaatti on herkullinen ja värikäs salaatti, joka sopii rapean leivän kanssa hyvin yhteen. Tästä tulee helposti koko perheen suosikkilounasvaihtoehto!

Tee näin:

Kastike
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  • Peitä kastike ja laita se jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi.
  • Maust maun mukaan - maun pitäisi olla melko voimakas.
Fattoush-salaatti
  • Kuumenna uuni 250 °C:een.
  • Revi leipä suupaloiksi ja aseta ne pellille.
  • Paahda leipää uunin keskitasolla noin 4 minuuttia.
  • Sekoita vihannekset ja yrtit kastikkeeseen ja aseta salaatti isolle tarjoilulautaselle.
  • Ripottele päälle puolet lämpimästä, paahdetusta leivästä ja tarjoile heti, loput leivästä lisukkeena.
Valmis!
Valmistusvinkki

Fattoush-salaatti tarvitsee paahdettua leipää lisukkeeksi. Jos haluat mieluummin paistaa leipäsi kuin paahtaa sen, voit paistaa sen pannulla ja tehdä siitä herkullisen rapeita fattoush-lastuja. Paras tapa paistaa leipä fattoushia varten on pyöritellä paloja hieman oliiviöljyssä ennen kuin siirrät ne lämpimälle pannulle. Tarkka kypsennysaika riippuu käyttämäsi leivän paksuudesta, mutta leipäpalojen pitäisi olla rapeita ja kullanvärisiä. 5-6 minuuttia keskilämmöllä yleensä riittää.

Fattoush-salaatti Q&A

Heräsikö Fattoush-salaatin valmistukseta jotain kysymyksiä? Lue useimmiten kysytyt kysymykset alta!

Mikä on fattoush?
Fattoush-salaatti kuuluu fatteh-perheeseen, joka koostuu erilaisista ruokalajeista, joissa käytetään leipää. Näissä Välimeren alueella, Levantissa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa suosituissa ruokalajeissa on herkullisen rapeita vihanneksia, rapeaa leipää ja herkullisia kastikkeita. Värikäs salaatti sisältää valikoiman rapeita vihanneksia, tuoretta persiljaa ja minttua, rapeaa, leivottua leipää sekä kotitekoisen kastikkeen, jossa on oliiviöljyä, valkosipulia, minttua ja sitruunamehua.
Millainen kastike on fattoush-salaatissa?
Klassinen fattoush-kastike on runsas oliiviöljypohjainen kastike, jossa on minttua, sitruunamehua ja valkosipulia. Se on sellaisenaan aromaattinen ja raikas, ja siinä on hieman terävyyttä tuoreen, kirpeän valkosipulin ansiosta. Joissakin resepteissä käytetään myös granaattiomenamelassia. Tämä paksu, runsas, pelkistetystä granaattiomenamehusta valmistettu melassi tuo kastikkeeseen siirappimaista makeutta ja kermaisuutta, joka antaa sille selvästi Lähi-idän vivahteen.
Miten fattoushia tehdään?
Valmista ensin aromaattinen kastike, jossa on oliiviöljyä, tuoretta valkosipulia, kuivattua minttua ja sitruunamehua, jotta maut ehtivät yhdistyä ja syventyä. Kun kastike on jääkaapissa, valmista rapea, uunissa paistettu leipä. Sekoita hienonnetut vihannekset ja yrtit kastikkeeseen ja ripottele puolet leivästä päälle. Tarjoa loput leivästä lisukkeena.
Miten fattoush-salaatin leipä tehdään?
Vaikka jotkut ravintolat tarjoilevat Välimeren fattoush-salaattia friteeratun, kullanruskean leivän kanssa, kotona sitä ei tarvitse friteerata. Uunissa paistettu pitaleipä, vaalea leipä tai naan tulee myös ihanan rapeaksi. Valmistat tämän ruokalajin tunnusomaisen osan yksinkertaisesti repimällä haluamasi leivän suupaloiksi ja asettamalla ne tasaiseksi kerrokseksi vuoratulle uunipellille. Paista niitä uunissa muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita ja kultaisia. Voit myös paistaa leipäsi pannulla, jolloin paloista tulee enemmän sipsien kaltaisia.
Mitä fattoush-salaatin kanssa voi tarjoilla?
Voit tarjota fattoush-salaattia kanan, pihvin tai lampaanlihan kanssa joko salaatin sisällä tai sen lisukkeena. Se maistuu hyvältä kaikenlaisten lihojen kanssa, olivatpa ne sitten mietoja ja mureita, mehukkaita, täyteläisiä ja umamipitoisia tai maanläheisiä ja riistamaisia. Voit myös tarjoilla bulgur-tabboulehia ja fattoushia osana ihastuttavaa meze-levitystä erilaisten salaattien, lihavartaiden ja maukkaiden dippien, kuten labnehin, tzatzikin, hummuksen ja haydarian, kanssa.
Kuinka kauan fattoush-salaatti säilyy?
Salaatti on parasta nauttia 24 tunnin sisällä, sillä tuoreet vihannekset ja maukas kastike saavat rapean leivän pehmenemään. Ilman kastiketta sitä voi säilyttää jääkaapissa jopa 4 päivää. Säilytä salaatti, leipä ja kastike erillisissä ilmatiiviissä astioissa. Emme suosittele pakastamista, sillä se pilaa rakenteen ja maut.

Ainekset

Fattoush-salaatti
Vaalea leipä
½
Tomaatteja
3
Vihreä paprika
1
Retiisejä
10
Punasipuli
1
Kevätsipuli
nippua
Romainesalaattia
1 l
Lehtipersiljaa
1 dl
Tuoreita mintunlehtiä
½ dl
Kastike
Valkosipulinkynttä
2
Oliiviöljyä
½ dl
Sitruunamehua
2 rkl
Kuivattua minttua
½ tl
Suolaa
1 tl
Lisää herkullisia ideoita
Nizzansalaatti
25 minuuttia
Nizzansalaatti
(1)
Kanasalaatti
25 minuuttia
Kanasalaatti
(10)
Caesarsalaatti
30 minuuttia
Caesarsalaatti
(6)

Libanonilainen fattoush-salaatti klassisilla ainesosilla

Tämä leipäsalaatti on maukas,, jossa on rapeaa leipää ja aromaattinen kastike. Värikäs salaatti sisältää klassisia salaattivihanneksia, kuten rapeaa roomansalaattia, makean kirpeää tomaattia, pehmeää kurkkua ja terävää punasipulia. Sen lisäksi siinä on kuitenkin myös pippurisia retiisejä ja hieman kitkerää vihreää paprikaa, jotka luovat salaattiin monimutkaisemman makuprofiilin.

Rapeat kasvikset saavat piristystä tuoreesta mintusta ja persiljasta. Mintulla on makea maku sekä viipyvä viileä vaikutus. Persilja taas on hieman kitkerää, hieman pippurista ja maanläheistä. Yhdessä nämä kaksi aromaattista yrttiä auttavat luomaan levanttilaisen ja Lähi-idän makuprofiilin, josta tämä herkullinen ruokalaji tunnetaan.

Rapeaksi paistettua pitaleipää, pannuleipää tai naan-leipää

Fattoush-salaatti ei ole täydellinen ilman rapeita leipäpaloja. Käytitpä sitten kuohkeaa pitaleipää, ohutta pannuleipää, pehmeää turkkilaista leipää tai mureaa intialaista naan-leipää, libanonilainen fattoush-salaatti maistuu ihanalta. Kun revitty leipä paistetaan uunissa, siitä tulee kauniin kultaista ja rapeaa. Rapea ulkopinta tekee siitä ihanan naposteltavaa purtavaksi ja suojaa sitä myös pehmenemästä heti, kun se heitetään perinteisen minttukastikkeen kanssa.

Koska leipä saa uuden elämän paahtamalla sen uunissa, sinun ei tarvitse käyttää edes tuoretta leipää saadaksesi herkullisen rapean lopputuloksen. Jos sinulla on siis vanhaa leipää lojumassa, anna sille uusi elämä paahtamalla se tähän herkulliseen salaattiin.

Valkosipulin ja mintun fattoush-kastike

Vaikka fattoush-salaatin oliiviöljypohjainen kastike ei sisällä etikkaa, se on koostumukseltaan vinaigretteä muistuttava. Tämä tarkoittaa, että se on täyteläinen olematta raskas. Tämä johtuu suurelta osin raa'an valkosipulin terävyydestä, mintun viilentävästä vaikutuksesta ja tietenkin sitruunamehusta, joka antaa piristävää happamuutta. Yhdistettynä saat uskomattoman aromaattisen ja maukkaan kastikkeen, joka sopii erinomaisesti vihannesten, leivän ja tuoreiden yrttien marinointiin.

Eri tapoja tarjoilla fattoushia

Fattoush-salaattia voi nauttia sellaisenaan. Se sopii erinomaisesti lounaan tai päivällisen alku- tai pääruoaksi. Halutessasi voit tarjoilla sitä falafeleiden, kanan-, naudan- tai lampaankyljysten kanssa. Vihannesten maukas ja värikäs yhdistelmä sopii hyvin minkä tahansa lihan kanssa, joten voit sekoittaa sitä joka kerta, kun tarjoilet sitä.

Tämä ruokalaji sopii myös hyvin osaksi meze-ruokaa, jossa on valikoima erilaisia salaatteja, lihaa ja dippejä, kuten hummusta, labnehia, haydaria ja niin edelleen. Italialaisten antipastien ja espanjalaisten tapasten tapaan meze koostuu pienistä ruokalajeista, joita tarjoillaan alkupaloina Balkanilla, Levantissa ja Kaukasuksella sekä Kreikassa, Turkissa, Iranissa ja Irakissa. Meze-annoksena tarjoiltuna sitä voi nauttia useampi henkilö.

Kokeile fattoush-reseptiä

Maukas tapa tehdä kotitekoisesta fattoush-salaatistasi täyteläisempi on lisätä siihen lihaa. Shawarma-fattoush-salaatti on esimerkiksi uskomattoman maukas. Olipa kyseessä sitten umamipitoinen naudan shawarma tai maukas lampaan shawarma, se on varmasti herkullinen lisä salaattiin.

Voit käyttää myös uunissa paistettuja kananpaloja. Sekoita se vihannesten, yrttien ja kastikkeen kanssa grillattuun kanafattoush-salaattiin. Kun paistat tai grillaat kokonaisen kanan, voit maustaa sen haluamallasi tavalla. Tähän salaattiin suosittelemme sitruksista sumakkia tai pähkinäistä, maanläheistä dukkah-mausteseosta.

Toinen jännittävä tapa leikkiä reseptimme kanssa on tehdä perinteinen fattoush-salaattikastike. Tämä tehdään lisäämällä granaattiomenamelassia, joka on siirappimainen neste, joka valmistetaan vähentämällä granaattiomenamehua hitaasti, kunnes se sakenee. Granaattiomenamelassia sisältävä fattoush-kastike tuo salaattiin lisää täyteläisyyttä ja makeutta, joka tuo esiin sen Levantin juuret, sillä se on varsin suosittu Lähi-idän keittiöissä.