Naudan entrecôte
|
500 g |
---|---|
Päärynä
|
1 |
Sipuli
|
1 |
Valkosipulinkynsiä
|
3 |
Japanilaista soijakastiketta
|
1 dl |
Sokeria
|
3 rkl |
Seesamiöljyä
|
2 rkl |
Riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
|
2 rkl |
Kevätsipulia
|
½ nippu |
---|---|
Arla® Lempi Smetanaa
|
200 g |
Gochujang chilitahnaa
|
2 rkl |
Seesamiöljyä
|
1 rkl |
Tuoreita Mungpavun ituja
|
n. 150 g |
---|---|
Kevätsipulia
|
½ nippu |
Tuoretta korianteria
|
1 ruukku |
Paahdettuja seesaminsiemeniä
|
½ dl |
Japanilaista soijakastiketta
|
1 rkl |
Limetti kuori ja mehu
|
1 |
Jasminriisiä
|
|
---|---|
Salaatinlehti, esim. romaine- tai sydänsalaattia
|
|
Kimchiä
|
n. 1 dl |
Bulgogi on pohjimmiltaan korealainen ruokalaji, ja se löytyykin useimpien paikallisten ravintoloiden ruokalistalta. Ruoka on peräisin Goguryeo-kaudelta (37 eaa. - 668 jKr.), ja se on osa maekjeokin kehitystarinaa, joka on vartaisiin (kebabin kaltaiseen) tarkoitettu valmistustekniikka. Ajan myötä maekjeok muuttui eoryamyeokiksi (eräänlainen muhennos, jossa marinoitua naudanlihaa liotetaan kylmässä vedessä), josta puolestaan kehittyi neobiani (ohuita suikaleita marinoitua ja grillattua naudanlihaa). Lopulta kehitysvaiheiden kautta syntyi bulgogi.
Bulgogin suurten ja rohkeiden makujen sisällyttäminen hampurilaisreseptiin on yhtä lailla suussa sulava ateria, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Muunna marinadi kastikkeeksi yhdistämällä kaikki ainekset (lihaa ja päärynää lukuun ottamatta) kattilassa. Kun paistat hampurilaisia, voitele lihaa säännöllisesti bulgogi-kastikkeella. Gochujang-kermalla, kimchillä ja salaatinlehdillä täytettynä hampurilaiset maistuvat mielettömän herkullisilta - kokeile vaikka!
Toinen suosittu muunnelma hampurilaisten lisäksi ovat bulgogi-tacot. Noudata yksinkertaisesti samaa reseptiä, mutta vaihda salaattikääreet tacokuoriin. Jos haluat illallisen, jossa on potkua, vaihda itusalaatti mausteiseen korealaiseen coleslaw-salaattiin, joka täydentää täydellisesti lihan rohkeita makuja.
Suosittelemme pitämään bulgogin perinteisenä marinoiduilla soijanversoilla (kongnamul muchim), valkaistulla pinaatilla (sigeumchi namul) tai mausteisella kurkkusalaatilla (oi muchim).