Bulgogi

Bulgogi

1 tunti
Bulgogi tarkoittaa tulista lihaa, koska se on perinteisesti grillattu puuhiilellä Koreassa. Liha marinoidaan päärynöillä, mikä tekee siitä mureaa. Bulgogi on hanan herkullista tarjoiltuna rapeissa salaatinlehdissä.

Tee näin:

Bulgogi
  • Aloita bulgogi leikkaamalla lihasta ohuita viipaleita.
  • Tee sitten marinadi lihalle. Kuori ja raasta päärynä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Laita ainekset kulhoon ja lisää soijakastike, sokeri, seesamiöljy sekä etikka. Sekoita hyvin ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä, sillä aikaa, kun valmistelet muut ainekset.
  • Keitä riisi pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
Gochujang-kastike
  • Valmista gochujang-kastike. Pilko kevätsipuli ja sekoita smetanan, chilitahnan sekä seesamiöljyn kanssa. Siirrä jääkaappiin maustumaan.
Itusalaatti
  • Valmista seuraavaksi japanilainen itusalaatti. Huuhtele idut lävikössä tai siivilässä. Pilko kevätsipuli ja hienonna korianteri.
  • Laita ainekset kulhoon ja sekoita seesamiöljyn ja soijakastikkeen kanssa. Raasta joukkoon limen kuori sekä purista salaattiin limen mehu. Sekoita hyvin.
Tarjoilu
  • Huuhtele salaatinlehdet ja aseta tarjoiluastialle.
  • Ota esille valmistamasi marinadi ja paista liha marinadin kanssa kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa erissä.
  • Kokoa bulgogit. Täytä salaatinlehdet riisillä, itusalaatilla, lihalla, gochujang-kastikkeella sekä kimchillä.
Valmis!

Bulgogi Q&A

Voiko bulgogia marinoida liian kauan?
Koska liha on leikattu ohuiksi viipaleiksi, se ei tarvitse paljoa aikaa marinointiin. Liian kauan marinoidessa lihasta voi tulla helposti mössöä, kun sen kuidut alkavat hajota.
Mikä antaa bulgogille sen mielettömän maun?
Kaikki on kiinni marinadista. Erityisesti valkosipulin, soijakastikkeen, päärynän ja seesamiöljyn yhdistelmä antaa bulgogille erityisen runsaan ja rohkean maun.
Miten naudanliha viipaloidaan ohueksi bulgogia varten?
Helpoin tapa on viipaloida naudanliha, kun se on osittain pakastettu. Kääri liha kelmuun ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi tai jopa tunniksi. Hieman kohmeisena liha on helpompi saada leikattua ohueksi.
Voiko bulgogissa liha olla puolikypsää?
Perinteisesti liha kypsennetään täysin kypsäksi, mutta voit tehdä juuri oman mieltymyksesi mukaan. Jos pidät enemmän puolikypsästä kuin täysin kypsästä, tee valinta sen mukaan. Bulgogi maistuu herkulliselta kummallakin tavalla.

Ainekset

Bulgogi
Naudan entrecôte
500 g
Päärynä
1
Sipuli
1
Valkosipulinkynsiä
3
Japanilaista soijakastiketta
1 dl
Sokeria
3 rkl
Seesamiöljyä
2 rkl
Riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
2 rkl
Gochujang-kreemi
Kevätsipuli
½ nippu
200 g
Gochujang chilitahnaa
2 rkl
Seesamiöljyä
1 rkl
Itusalaatti
Tuoreita Mungpavun ituja
n. 150 g
Kevätsipuli
½ nippu
Tuoretta korianteria
1 ruukku
Paahdettuja seesaminsiemeniä
½ dl
Japanilaista soijakastiketta
1 rkl
Limetti kuori ja mehu
1
Tarjoiluun
Jasminriisiä
Salaatinlehti, esim. romaine- tai sydänsalaattia
Kimchiä
n. 1 dl
Lisää herkullisia ideoita
Kimchi
60+ min
Kimchi
(2)
Yakiniku
60+ min
Yakiniku
(4)

Mikä on bulgogin alkuperä?

Bulgogi on pohjimmiltaan korealainen ruokalaji, ja se löytyykin useimpien paikallisten ravintoloiden ruokalistalta. Ruoka on peräisin Goguryeo-kaudelta (37 eaa. - 668 jKr.), ja se on osa maekjeokin kehitystarinaa, joka on vartaisiin (kebabin kaltaiseen) tarkoitettu valmistustekniikka. Ajan myötä maekjeok muuttui eoryamyeokiksi (eräänlainen muhennos, jossa marinoitua naudanlihaa liotetaan kylmässä vedessä), josta puolestaan kehittyi neobiani (ohuita suikaleita marinoitua ja grillattua naudanlihaa). Lopulta kehitysvaiheiden kautta syntyi bulgogi.

Bulgogi hampurilaisissa

Bulgogin suurten ja rohkeiden makujen sisällyttäminen hampurilaisreseptiin on yhtä lailla suussa sulava ateria, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Muunna marinadi kastikkeeksi yhdistämällä kaikki ainekset (lihaa ja päärynää lukuun ottamatta) kattilassa. Kun paistat hampurilaisia, voitele lihaa säännöllisesti bulgogi-kastikkeella. Gochujang-kermalla, kimchillä ja salaatinlehdillä täytettynä hampurilaiset maistuvat mielettömän herkullisilta - kokeile vaikka!

Bulgogi-taco

Toinen suosittu muunnelma hampurilaisten lisäksi ovat bulgogi-tacot. Noudata yksinkertaisesti samaa reseptiä, mutta vaihda salaattikääreet tacokuoriin. Jos haluat illallisen, jossa on potkua, vaihda itusalaatti mausteiseen korealaiseen coleslaw-salaattiin, joka täydentää täydellisesti lihan rohkeita makuja.

Ehdotukset bulgogin lisukkeeksi

Suosittelemme pitämään bulgogin perinteisenä marinoiduilla soijanversoilla (kongnamul muchim), valkaistulla pinaatilla (sigeumchi namul) tai mausteisella kurkkusalaatilla (oi muchim).