Appelsiinikakku

Appelsiinikakku

1 tunti
Mehukas appelsiinikakku sopii erinomaisesti jälkiruoaksi, kun sen täytteenä on herkullista appelsiininmakuista tryffeliä. Appelsiinikakku tarjoillaan kevyesti kermavaahdon kera, ja reseptin on luonut Roy Fares, vuoden 2010 ruotsalainen kondiittori.
https://www.arla.fi/reseptit/appelsiinikakku/

Tee näin:

Appelsiinikakku
  • Aseta uuni kuumenemaan 175 °C:een.
  • Voitele ja jauhota pyöreä, halkaisijaltaan 20-22 cm:n vuoka.
  • Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa.
  • Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa sitten yksi muna kerrallaan mukaan.
  • Sekoita kuivat aineet ja appelsiininkuori taikinaan.
  • Sekoita appelsiinimehu mukaan vähän kerrallaan ja sekoita hyvin.
  • Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista uunin alaosassa 25-30 minuuttia.
  • Ota kakku pois ja anna sen jäähtyä hieman vuoassa. Ota sitten kakku ulos vuoasta ja anna jäähtyä.
Appelsiinitryffeli
  • Laita suklaa kulhoon.
  • Sekoita sokeri ja munankeltuainen toisessa kulhossa keskenään.
  • Kiehauta kerma ja appelsiinimehu. Vatkaa seos munankeltuaisen ja sokerin joukkoon. Kaada sitten kaikki takaisin kattilaan.
  • Kuumenna seosta sekoittaen, kunnes se alkaa kuumenee kauttaaltaan kiehumatta, ja kaada se sitten suklaan päälle. Anna seistä muutama minuutti.
  • Lisää voi ja sekoita tai vatkaa tasaiseksi. Anna jäähtyä.
  • Levitä appelsiinitryffeli kakun päälle ja ripottele pinnalle raastettua appelsiininkuorta.
Valmis!

Appelsiinikakku Q&A

Miten voin parantaa appelsiinin makua?
Lisää kakkuun voimakkaan appelsiinin makuisia ainesosia, kuten appelsiininkuorta (kokeile pakastekuivattua lajiketta, jos haluat vielä voimakkaamman maun), puhdasta appelsiiniuutetta tai appelsiiniöljyä. Halutessasi kokeile tarjoilla appelsiinikakku appelsiinin paloista ja tuoreesta sitruunamelissasta tehdyn virkistävän salaatin kanssa.
Miten pääset eroon kitkeryydestä appelsiinikakussa?
Suurin syyllinen on yleensä liian suuri määrä leivinjauhetta, joten varmista, että noudatat reseptiä tarkasti. Jos huomaat virheesi ennen leipomista, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: lisää muitakin ainesosia leivinjauheen määrää vastaavaksi tai lisää neutraloivaa happoa, kuten viinikreemiä tai sitruunamehua.
Miksi appelsiinikakku on kuivaa?
Onnistunut appelsiinikakku on pehmeää ja mehevää. Noudata siis aina reseptiä: käytä oikeita aineksia ja vältä korvaamista mahdollisimman pitkälle, sekoita ainekset täsmälleen ohjeiden mukaan, älä säädä uunin lämpötilaa suositeltua korkeammaksi ja pidä kiinni paistoaikataulusta (paitsi jos kakku on vielä raaka ja tarvitsee muutaman minuutin lisäaikaa).

Ainekset

Appelsiinikakku
Vehnäjauhoja
5 dl
Leivinjauhetta
1 tl
Suolaa
1 tl
175 g
Sokeria
3 dl
Kananmunia huoneenlämpöisinä
4
Appelsiini (kuori sekä mehua 1.25 dl)
1
Appelsiinitryffeli
Hienonnettua maitosuklaata
150 g
Tummaa suklaa hienonnettuna
75 g
Sokeria
5 rkl
Kananmunan keltuaista
2
½ dl
Appelsiinimehua
½ dl
25 g
Lisää herkullisia ideoita
Omenakakku
60+ min
Omenakakku
(4)

Vastakohtien muodostama vetovoimainen lopputulos

Usein sanotaan, että vastakohdat vetävät toisiaan puoleensa, eikä sinun tarvitse katsoa tätä appelsiinikakkua kauemmas, jotta tiedät, että se on todellakin totta. Kakussa on tasapainossa raikas ja pirteä hedelmäisyys sekä toisaalta tumman suklaatryffelin syvä rikkaus, ja jokainen suupala tuo mukanaan vaikeasti kuvailtavissa olevan makupotkun, jota on lähes mahdotonta vastustaa.

Pehmeä appelsiinikakku täynnä hedelmäistä kirpeyttä

Jotkut makuyhdistelmät maistuvat aivan kuin ne olisi kirjaimellisesti tehty toisiaan varten, kuten tämä kauniin kuohkea appelsiinikakku. Tässä kakussa yhdistyvät appelsiinin raikkaus ja suklaan samettisuus. Kokeile tätä appelsiinikakun reseptiä valmistaaksesi täydellisiä herkkuja esimerkiksi jouluksi tai pääsiäiseksi.

Kun hedelmäkakku tai hot cross bun ei yksinkertaisesti kelpaa, luo uusi perinne tällä herkullisella jälkiruoalla. Se on vastustamattoman herkullinen jopa herkkävatsaisimmille, ja sen maut tuovat mieleen sekä joulun että pääsiäisen, joten siitä tulee helposti juhlapyhien uusi suosikkiherkku.

Appelsiinikakku ja suklaa - herkullinen yhdistelmä

Appelsiini-suklaa-yhdistelmä ei ole suinkaan uusi keksintö. Se on peräisin jo vuodelta 1927, jolloin leivottiin ensimmäiset Jaffa-kakut, ja makuyhdistelmä on inspiroinut kaikenlaisia reseptejä jäätelöstä ja browniesta suklaapatukoihin ja juhlaviin cocktaileihin. Kakun päätähtenä nämä kaksi ainesosaa loistavat kuitenkin kirkkaimmillaan.