&format=jpg)
Valkokastike

Tee näin:
Valkokastike
Vinkki
Raastettu muskottipähkinä on ihana maunvahvistaja bechamel-kastikkeelle. Lisää vain ripaus, niin maistat eron!
Valkokastike Q&A
Maidon optimaalisesta lämpötilasta valkokastiketta lisättäessä on erilaisia näkemyksiä. Maidon lämmittäminen yhden tai kahden minuutin ajan vaikkapa mikrossa ennen sen vaiheittaista lisäämistä kattilaan nopeuttaa keittoprosessia, mutta sen sijaan on täysin mahdollista käyttää myös kylmää maitoa. Kokeile ja katso, mikä lämpötila sopii sinulle parhaiten.
Vältä keittämistä (tai itse maidon kiehumista), sillä se vaikuttaa siihen, miten hyvin ainekset yhdistyvät, ja voi jopa aiheuttaa komponenttien erottumisen toisistaan.
Valkokastikkeen perusresepti on yksinkertainen, mutta kärsivällisyyden puute voi aiheuttaa ongelmia. Jos kiirehdit maidon lisäämistä tai kuumennat liian lyhyen aikaa, lopputulos ei ole niin kauniin silkkinen kuin sen pitäisi olla. Valkokastike on valmista, kun se peittää lusikan selän ja kun sen voi pyyhkiä puhtaaksi sormella.
Ainekset
Valkokastike
2 rkl | |
Vehnäjauhoa
|
2½ rkl |
5 dl | |
Suolaa
|
½ tl |
Pippuria maun mukaan
|
Valkokastike on simppeli pohja silkkiselle kastikkeelle
Suomalaisittan tunnettu valkokastike on ranskalaiselta nimeltään bechamel. Samanlaista valkoista kastiketta oli Italiassa satoja vuosia ennen kuin se saapui Ranskaan joskus 1600-luvulla. Kun se sisällytettiin vaikutusvaltaiseen L'Art de la Cuisine Française -keittokirjaan 1800-luvulla, Béchamel-kastike vakiinnutti asemansa ranskalaisen keittiön tukipilarina.
Milloin valkokastiketta käytetään yksinään?
Vaikka valkokastiketta käytetään yleisesti pohjana, se loistaa myös yksinään monissa eri ruokalajeissa. Kastike on keskeinen osa croque monsieur -ruokaa, se yhdistää täyteläisen makaroni-juustokastikkeen ja on välttämätön, jos valmistat lasagnea.
Miten valmistaa silkkistä valkokastiketta?
Voin ja jauhojen suhteiden kanssa leikittely on varma tapa saada aikaan kokkareinen kastike, joten ole tarkkana reseptin mittojen kanssa. Muista vatkata maito voi-jauhoseoksen joukkoon vähitellen sen sijaan, että kaadat kaiken kerralla. Jos nämä vinkit eivät auta, kokeile lisätä jääkylmää vettä ja vatkata sitä kastikkeen joukkoon kuumennuksen aikana.