Valkokastike

Valkokastike

15 minuuttia
Valkokastike on klassikko, jota käytetään usein monimutkaisempien kastikkeiden tai ruokien pohjana. Sitä käytetään myös yleisesti juuston ohella lasagnessa, turskan kanssa tai erilaisissa pataruoissa.
https://www.arla.fi/reseptit/valkokastike/

Tee näin:

Valkokastike
  • Sulata voi kattilassa. Vatkaa joukkoon jauhot.
  • Lisää maito vähitellen.
  • Kuumenna hyvin lämpimäksi ja anna kiehua jatkuvasti vatkaten 3-5 minuuttia.
  • Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
Valmis!
Vinkki

Raastettu muskottipähkinä on ihana maunvahvistaja bechamel-kastikkeelle. Lisää vain ripaus, niin maistat eron!

Valkokastike Q&A

Pitääkö maidon olla lämmintä valkokastiketta varten?
Maidon optimaalisesta lämpötilasta valkokastiketta lisättäessä on erilaisia näkemyksiä. Maidon lämmittäminen yhden tai kahden minuutin ajan vaikkapa mikrossa ennen sen vaiheittaista lisäämistä kattilaan nopeuttaa keittoprosessia, mutta sen sijaan on täysin mahdollista käyttää myös kylmää maitoa. Kokeile ja katso, mikä lämpötila sopii sinulle parhaiten.
Pitääkö valkokastikkeen kiehua?
Vältä keittämistä (tai itse maidon kiehumista), sillä se vaikuttaa siihen, miten hyvin ainekset yhdistyvät, ja voi jopa aiheuttaa komponenttien erottumisen toisistaan.
Onko valkokastiketta vaikea tehdä?
Valkokastikkeen perusresepti on yksinkertainen, mutta kärsivällisyyden puute voi aiheuttaa ongelmia. Jos kiirehdit maidon lisäämistä tai kuumennat liian lyhyen aikaa, lopputulos ei ole niin kauniin silkkinen kuin sen pitäisi olla. Valkokastike on valmista, kun se peittää lusikan selän ja kun sen voi pyyhkiä puhtaaksi sormella.

Ainekset

Valkokastike
2 rkl
Vehnäjauhoa
2½ rkl
5 dl
Suolaa
½ tl
Pippuria maun mukaan
Lisää herkullisia ideoita
Lasagne
50 minuuttia
Lasagne
(55)
Tofupata
45 minuuttia
Tofupata
(17)
Mantelikala
40 minuuttia
Mantelikala
(30)

Valkokastike on simppeli pohja silkkiselle kastikkeelle

Suomalaisittan tunnettu valkokastike on ranskalaiselta nimeltään bechamel. Samanlaista valkoista kastiketta oli Italiassa satoja vuosia ennen kuin se saapui Ranskaan joskus 1600-luvulla. Kun se sisällytettiin vaikutusvaltaiseen L'Art de la Cuisine Française -keittokirjaan 1800-luvulla, Béchamel-kastike vakiinnutti asemansa ranskalaisen keittiön tukipilarina.

Milloin valkokastiketta käytetään yksinään?

Vaikka valkokastiketta käytetään yleisesti pohjana, se loistaa myös yksinään monissa eri ruokalajeissa. Kastike on keskeinen osa croque monsieur -ruokaa, se yhdistää täyteläisen makaroni-juustokastikkeen ja on välttämätön, jos valmistat lasagnea.

Miten valmistaa silkkistä valkokastiketta?

Voin ja jauhojen suhteiden kanssa leikittely on varma tapa saada aikaan kokkareinen kastike, joten ole tarkkana reseptin mittojen kanssa. Muista vatkata maito voi-jauhoseoksen joukkoon vähitellen sen sijaan, että kaadat kaiken kerralla. Jos nämä vinkit eivät auta, kokeile lisätä jääkylmää vettä ja vatkata sitä kastikkeen joukkoon kuumennuksen aikana.