Raastettu muskottipähkinä on ihana maunvahvistaja bechamel-kastikkeelle. Lisää vain ripaus, niin maistat eron!
2 rkl | |
Vehnäjauhoja
|
2½ rkl |
5 dl | |
Suolaa
|
½ tl |
Pippuria maun mukaan
|
Suomalaisittan tunnettu valkokastike on ranskalaiselta nimeltään bechamel. Samanlaista valkoista kastiketta oli Italiassa satoja vuosia ennen kuin se saapui Ranskaan joskus 1600-luvulla. Kun se sisällytettiin vaikutusvaltaiseen L'Art de la Cuisine Française -keittokirjaan 1800-luvulla, Béchamel-kastike vakiinnutti asemansa ranskalaisen keittiön tukipilarina.
Vaikka valkokastiketta käytetään yleisesti pohjana, se loistaa myös yksinään monissa eri ruokalajeissa. Kastike on keskeinen osa croque monsieur -ruokaa, se yhdistää täyteläisen makaroni-juustokastikkeen ja on välttämätön, jos valmistat lasagnea.
Voin ja jauhojen suhteiden kanssa leikittely on varma tapa saada aikaan kokkareinen kastike, joten ole tarkkana reseptin mittojen kanssa. Muista vatkata maito voi-jauhoseoksen joukkoon vähitellen sen sijaan, että kaadat kaiken kerralla. Jos nämä vinkit eivät auta, kokeile lisätä jääkylmää vettä ja vatkata sitä kastikkeen joukkoon kuumennuksen aikana.