Umm Ali

Umm Ali

45 minuuttia
Umm Ali, om Ali, omali, oumm Ali, tämä herkullinen ruokalaji tunnetaan monilla eri nimillä, jotka kaikki tarkoittavat "Alin äitiä". Umm Ali on perinteinen egyptiläinen jälkiruoka, jossa on pehmennettyä lehtitaikinaa, erilaisia pähkinöitä ja kermaa.
https://www.arla.fi/reseptit/umm-ali/

Tee näin:

Umm Ali
  • Kuumenna uuni 200 °C:seen.
  • Leikkaa lehtitaikina neliöiksi ja aseta ne vuoratulle pellille, sivele kananmunalla ja varmista, että palojen väliin jää tilaa.
  • Paista niitä uunissa 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna niiden sitten jäähtyä.
  • Leikkaa lehtitaikinaneliöt pienemmiksi paloiksi ja aseta ne terrakottavuokaan tai syvään uunivuokaan.
  • Ripottele taikinan päälle saksanpähkinöitä, rusinoita, manteleita, pistaasipähkinöitä, hasselpähkinöitä ja kookoshiutaleita.
  • Kuumenna maito, sokeri, vanilja, kaneli ja voi kattilassa keskilämmöllä ja sekoita välillä, kunnes se alkaa kiehua.
  • Kaada maito taikinan ja pähkinöiden päälle. Anna olla muutaman minuutin ajan, kunnes taikina imee nestettä ja pehmenee.
  • Peitä lehtitaikinan pinta varovasti kermalla.
  • Laske uunin lämpötila 180 °C:een (tavallinen uuni).
  • Kypsennä umm Alia uunissa 20 minuuttia, kunnes kermapinta on kullanruskea.
  • Ripottele päälle pähkinöitä, rusinoita ja kookoshiutaleita ja tarjoile.
Valmis!
Vinkki

Jos olet miettinyt, miten saat umm Alista sileämpää, kermaisempaa ja vähemmän koostumuksellista, paras vinkki on pilkkoa pähkinät ja rusinat hyvin hienoksi tai antaa niille muutama pulssi tehosekoittimessa tai tehosekoittimessa. Voit myös repiä lehtitaikinan pienemmiksi paloiksi, jolloin makea maito imeytyy siihen nopeammin.

Vinkki

Toisaalta, jos haluat vieläkin rakenteellisemman ja rapeamman umm Alin, käytä yksinkertaisesti isoja paloja lehtitaikinaa ja karkeasti pilkottuja paloja. Jälkiruoan paistaminen uunin viimeisten minuuttien aikana tekee myös kermakerroksesta hieman rapeamman.

Umm Ali Q&A

Om Ali, umm Ali tai oumm Ali, tämän aidon ruokalajin nimet vaihtelevat yhtä paljon kuin sen maukkaat ainesosat. Om Ali -reseptimme avulla voit valmistaa maukkaan, perinteisen leipävanukkaan kaltaisen jälkiruoan, jossa on lehtitaikinaa, pähkinöitä, rusinoita ja kookoshiutaleita sekä kermaista, paksua kermaa päällä. Jos haluat lisätietoja siitä, lue vastauksemme useimmin kysyttyihin kysymyksiin alta.

Mikä on Umm Ali?
Umm Ali on egyptiläinen klassikko. Leipävanukas valmistetaan tyypillisesti lehtitaikinasta ja kanelilla maustetusta makeasta maidosta sekä paksusta kermasta. Klassisiin om Ali -ainesosiin kuuluvat mantelit, pistaasipähkinät, kookoshiutaleet ja rusinat. Myös muita pähkinöitä, kuten hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä, käytetään usein. Toisin kuin brittiläiset leipävanukkaat, se ei sisällä kananmunia, joten sen rakenne on kevyempi ja löysempi. Suosittu jälkiruoka voidaan nauttia joko kuumana tai kylmänä.
Kuinka tehdä Umm Ali?
Helpolla Umm Ali -jälkiruokareseptillä perinteisiä Lähi-idän makuja sisältävän kermaisen leipävanukkaan valmistaminen ei ole iso juttu. Aloita paistamalla lehtitaikina kultaiseksi ja rapeaksi. Leikkaa se pienemmiksi paloiksi, aseta se uunivuokaan ja ripottele päälle hienonnettuja pähkinöitä, rusinoita ja kookoshiutaleita. Valmista makea maito yhdistämällä maito, voi, sokeri, vanilja ja kaneli. Kaada se leivonnaisen päälle ja anna sen imeytyä muutama minuutti ennen kuin peität kermalla ja paistat uunissa, kunnes se muuttuu kultaiseksi. Ripottele päälle vielä pähkinöitä, rusinoita ja kookosta ja tarjoile.
Mitä taikinaa käytetään Umm Alissa?
Leipävanukkaan kaltainen jälkiruoka, Umm Ali, voidaan valmistaa erilaisista leivistä ja leivonnaisista. Meidän reseptissämme suosittelemme käytettäväksi leivottua lehtitaikinaa, sillä se antaa kermaiselle jälkiruoalle hieman rapeutta. Voit kuitenkin käyttää myös leivottua filo-taikinaa, leivänpäällysteistä leipää, briossileipää, palmiers-leipää, puolikuun sämpylöitä, vaaleaa leipää, croissantteja tai Khari-keksejä (perinteinen lehtitaikinakeksi). Koska voit käyttää vanhentunutta leipää, joka on mennyt vanhaksi, tämä ruokalaji on hyvä tapa välttää vanhan leivän heittäminen pois ja antaa sille sen sijaan uusi elämä.
Kuinka kauan Umm Ali säilyy?
Tämä Umm Ali -jälkiruoka säilyy 2-3 päivää jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Kun olet valmis nauttimaan ylijääneen om Ali -jälkiruoan, lämmitä se uudelleen uunissa 150 °C:ssa (tavallinen uuni), kunnes se on lämmennyt. Saattaa olla tarpeen lisätä hieman maitoa tai kermaa uudelleenlämmityksen yhteydessä, jotta se pysyy kosteana. Koska useimmissa resepteissä suositellaan jälkiruoan valmistamista tuoreena eikä etukäteen, voit myös valmistaa eri osat (makea maito, lehtitaikina ja hienonnetut pähkinät) etukäteen ja säilyttää ne jääkaapissa.

Ainekset

Umm Ali
1½ dl
1⅕ dl
Sokeria
200 g
50 g
Kanelia
1 rkl
Saksanpähkinöitä, hienonnettu
100 g
Rusinoita
160 g
Manteleita, viipaloituna
70 g
Paahdettuja hasselpähkinöitä, hienonnettuina
120 g
Kookoshiutaleita
75 g
Torttutaikinalevyä
10
Kananmuna
1
Lisää herkullisia ideoita
Vohvelit
45 minuuttia
Vohvelit
(149)

Umm Ali on perinteinen egyptiläinen jälkiruoka

Perinteinen umm Ali on tuoreena hieman rapea. Vaikka voinen, paistettu lehtitaikina on kastettu makealla maidolla, mikä tekee palojen keskiosasta pehmeän ja murean, reunat pysyvät yleensä hieman rapeina vielä muutaman tunnin ajan paistamisen jälkeen. Pehmeän ja hieman rapean leivonnaisen, rapeiden pähkinöiden, pureskeltavien rusinoiden ja tahmean paistetun kerman yhdistelmästä syntyy lehtitaikinan umm Ali, jossa on paljon erilaisia tekstuureja ja joka näyttää upealta kullanruskean pintansa ja rapeiden lisukkeiden kanssa.

Herkullinen leivottu jälkiruoka, jossa on Lähi-idän makuja

Kaneli, jota käytetään umm Ali -maidon maustamiseen, antaa sille tyypillisen makean mausteisen maun. Mauste antaa myös sokerista ja voista valmistetulle runsaalle maitosekoitukselle ihanan lämmittävän ominaisuuden, joka sopii hyvin yhteen kerman maitomaisen maun ja täyteläisyyden kanssa. Muut umm Alin ainesosat - kookoshiutaleet, hasselpähkinät, mantelit, saksanpähkinät, pistaasipähkinät ja rusinat - antavat jälkiruokaan ihanan monipuolista makeutta, jossa on pähkinäisiä, maanläheisiä ja hedelmäisiä makuja.

Jos tämä perinteinen umm Ali -resepti lehtitaikinasta on saanut sinut innostumaan etsimään lisää maukkaita, perinteisiä ja hyvänmakuisia jälkiruokia, tutustu myös kulaj-, mafroukeh- ja kunafa-resepteihimme.

Lisää oma kosketuksesi

Koska umm Aliin ei ole olemassa yhtä ainoaa reseptiä, voit kokeilla, miten löydät itsellesi ja perheellesi parhaan umm Ali -reseptin käyttämällä erilaisia mausteita, kuten mausteista kardemummaa, maanläheistä ja kukkaista sahramia tai lämpimän mausteista neilikkaa. Lämmin maito voidaan maustaa myös aromiaineilla, kuten appelsiininkukkavedellä tai ruusuvedellä.

Voit myös kokeilla käyttää rusinoiden sijasta esimerkiksi makean kirpeitä kuivattuja karpaloita tai hienonnettuja, karamellimaisia taateleita tai ripotella perinteiseen leipävanukkaaseen suklaalastuja ennen paistamista, jolloin se saa rikkaan, tahmean ja yllättävän lisän.