&format=jpg)
Vohvelit

Tee näin:
Vohvelit
Vinkki
Saat rapeutta vohveleihin, kun käytät nesteenä vichyä. Voit korvata sillä esimerkiksi neljänneksen maidon määrästä. Kermaviili tekee vohvelitaikinasta täyteläisen. Jos lisäät yhden purkillisen kermaviiliä (200 g), voit vähentää maidon määrän puoleen. Kuitupitoisempia vohveleita saat, jos korvaat osan vehnäjauhoista täysjyvävehnäjauhoilla. Parhaiten vohvelit säilyttävät rapeutensa, kun tarjoilet ne välittömästi vohveliraudassa paistamisen jälkeen.
Vohvelit Q&A
Tärkeintä rapean ulkopinnan saavuttamiseksi on varmistaa, että vohvelirauta on riittävän kuuma. Myös raudan siveleminen voilla ennen taikinan lisäämistä vie rapeuden seuraavalle tasolle.
Siihen voi olla useita syitä. Ensimmäinen vinkkimme on aloittaa leivonta heti, kun olet tehnyt taikinan ja leivinjauhe on aktiivisimmillaan. Tarkista myös käyttämäsi jauhotyyppi. Vältä kaikkia jauhoja, joissa on korkea proteiini-/gluteenipitoisuus (vanha kunnon tavallinen jauho on paras vaihtoehto). Jos haluat erityisen kuohkeita vohveleita, erottele kananmunat ja vatkaa valkuaiset sauvasekoittimella jäykiksi. Kun olet sekoittanut märät ja kuivat aineet, taita valkuaiset taikinaan lastalla.
Täydellinen taikinan koostumus on kuin hunaja (ei niin ohut kuin vesi eikä niin paksu kuin taikina).
Kuten useimpien leivonnaisten kanssa, reseptiä ei yleensä kannata muokata itse liikaa. Älä kuitenkaan anna tämän haitata luovuuttasi. Suklaalastut, kourallinen mustikoita tai sitruunan ja appelsiinin kuori ovat kaikki loistavia lisäyksiä, jotka muuttavat makuprofiilin täysin.
Tarkkaile vohveliraudasta tulevaa höyryä. Kun höyry lakkaa, vohvelisi on kypsynyt loppuun.
Ainekset
Vohvelit
100 g | |
Vehnäjauhoja
|
3½ dl |
Leivinjauhetta
|
2 tl |
Kananmunat
|
2 |
4 dl |
Tarjoiluun
2 dl | |
Hilloa
|
Vohvelit ovat klassinen aamiaisherkku
Jos etsit rapeaa, kuohkeaa ja herkullista leivonnaista, niin tämä vohveli täyttää kriteerit. Vohvelit on parasta nauttia suoraan raudasta, etkä tarvitse muuta kuin lusikalliset kermavaahtoa ja hilloa tai siirappia siirtyäksesi herkullisten makujen maailmaan.
Mistä vohvelit ovat alunperin peräisin?
Tämä rakastettu jälkiruoka juontaa juurensa antiikin Kreikkaan, jossa niitä kutsuttiin nimellä obelios eli litteä kakku. Kun ne alkoivat levitä muualle Eurooppaan, niistä tuli makeampia ja kuohkeampia, kun hunaja, sokeri ja kohotusaineet tulivat mukaan reseptiin. Tästä siirrytäänkin eteenpäin 1400-luvulle Alankomaihin, missä taikina levitettiin suorakulmaisille lautasille, joissa oli ritilät - näin syntyi nykyisin tuntemamme vohveli.
Aamiaispöydästä juhlien tähdeksi
Vain taivas on rajana, kun halutaan muuttaa simppeli vohveli aamiaisen suosikista jälkiruokapöydän tähdeksi. Yksittäisten sydämenmuotoisten annosten tarjoilu, joiden päällä on valmiiksi lusikallinen kermaa, hilloa ja minttua, on helppoa sormiruokaa juhliin. Jos haluat tehdä rennommin, voit ilahduttaa vieraita tee-se-itse-vohvelibuffetilla. Voit asettaa tarjolle niin monta täytevaihtoehtoa kuin haluat jäätelöstä, tuoreista hedelmistä ja hilloista suklaakastikkeisiin, sirotteisiin ja hienonnettuihin pähkinöihin.