Täytetty uuniperuna

Täytetty uuniperuna

Kun on kyse yksinkertaisesta mutta herkullisesta illallisesta, täydellistä uuniperunaa suolaisella täytteellä on vaikea voittaa. Uuniperunan täytteeksi sopii mikä tahansa suolainen täyte makusi mukaan.
https://www.arla.fi/reseptit/taytetty-uuniperuna/

Tee näin:

Täytetty uuniperuna
  • Paista perunat 250 °C:ssa esilämmitetyssä uunissa kypsiksi.
  • Halkaise perunat pituussuunnassa kahtia ja poista osa sisuksista.
  • Sekoita perunan sisäosat voihin ja hienonnettuun kalkkunaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle juustoa.
  • Kuumenna sienikastike kattilassa ja kaada jokaisen uuniperunan päälle. Koristele hienonnetulla persiljalla ja tarjoile.
Valmis!
Vinkki

Yksi tärkeimmistä asioista, jotka on otettava huomioon näitä täytettyjä uuniperunoita tehtäessä, on käytettävä perunatyyppi. Yleisimmin leivontaan käytetään punaperunoita, koska ne ovat rakenteeltaan kevyitä ja imevät täydellisesti täytteiden makuja. Mutta myös punaiset ja Yukon Gold -perunat sopivat varsin hyvin tähän täytettyjen perunoiden reseptiin.

Vinkki

Kun valmistelet perunoita paistamista varten, on tärkeää hangata ne kunnolla lian ja roskien poistamiseksi. Paista ne korkeassa lämpötilassa, jotta saat rapean ulkopinnan. Lämpötilan 250 °C pitäisi riittää, mutta kypsennysaika vaihtelee perunoiden koon mukaan. Voit testata, ovatko perunat kypsiä, pistämällä pienen veitsen tai haarukan keskelle - sen pitäisi mennä läpi.

Täytetty uuniperuna Q&A

Lue lisää useimmiten kysyttyjä kysymyksiä uuniperunoista alta.

Mikä on uuniperuna?
Uuniperuna on ruokalaji, jossa perunaa paahdetaan uunissa, kunnes siitä tulee sisältä pehmeä ja murea ja ulkoa rapea. Se on suosittu lisuke, joka voidaan tarjoilla sellaisenaan tai eri ainesosilla, kuten voilla, juustolla tai kermaviilillä täytettynä. Paistettu täytetty peruna voi olla monipuolinen lisä moniin aterioihin, ja se on erittäin helppo valmistaa. Paistetun perunan aineksia ovat sienikastike, keskikokoiset perunat, voi, kalkkunanliha, cheddarjuusto, suola, pippuri ja tuoretta hienonnettua persiljaa.
Miten tehdä uuniperuna uunissa?
Kuumenna uuni 250 °C:een ja paista perunat, kunnes ne ovat pehmeitä. Kun perunat ovat täysin kypsiä, leikkaa ne pituussuunnassa kahtia ja poista osa sisuksista. Sekoita poistetun perunatäytteen joukkoon voita, hienonnettua kalkkunaa, suolaa ja pippuria. Ripottele päälle juustoa. Kuumenna sienikastike erillisessä kattilassa, kunnes se on lämmintä, ja kaada se sitten jokaisen uuniperunan päälle. Koristele lopuksi hienonnetulla persiljalla ja tarjoile heti.
Mitä täytettä käytetään uuniperunoihin?
Uuniperunoiden täytteeksi voi käyttää perunoiden sisäosia, hienonnettuja kalkkunaviipaleita, voita, suolaa, pippuria ja päälle ripoteltua cheddarjuustoa. Tuloksena on kermainen, täyteläinen täyte, jossa on suolaisia ja lihaisia makuja, jotka täydentävät mureita ja rapeita täytettyjä uuniperunoita ja luovat herkullisen ja täyttävän ruokalajin.
Kuinka kauan uuniperuna kypsyy uunissa?
Perunan paistamiseen uunissa kuluva aika vaihtelee perunan koon ja käytettävän uunin tyypin mukaan. Tavallisesti keskikokoisten perunoiden paistaminen 250 °C:n uunissa kestää noin 35-55 minuuttia. Pienemmillä perunoilla voi kestää vähemmän aikaa, kun taas suuremmilla perunoilla voi kestää kauemmin. Voit testata perunan kypsyyden työntämällä haarukan tai pienen veitsen perunan keskelle ja tarkistamalla, onko peruna pehmeä ja murea. Jos se on vielä kova, anna sille muutama minuutti lisää aikaa uunissa.
Voiko uuniperunan ja täytteet pakastaa?
Rakenne voi muuttua, jos pakastat täytetyn uuniperunan kokonaisena täytteineen ja täytteineen. Perunoista voi tulla pehmeitä ja muhjuisia pakastamisen ja sulattamisen jälkeen, mikä voi vaikuttaa ruokalajin yleiseen rakenteeseen ja makuun. Jos haluat pakastaa uuniperunan täytteineen, peruna ja täytteet kannattaa pakastaa erikseen. Kun haluat lämmittää uuniperunan uudelleen, paista se uunissa, kunnes se on lämmennyt, lämmitä sitten täyte ja kastike lämpimäksi ja kokoa ja ruskista uuniperuna loppuun reseptin mukaisesti.
Kuinka kauan uuniperuna säilyy jääkaapissa?
Paistetut perunat säilyvät jääkaapissa 3-5 päivää, jos ne säilytetään asianmukaisesti ilmatiiviissä astiassa tai kääritään folioon. Jotta perunat pysyisivät tuoreina eikä niihin muodostuisi hajuja tai makuja, ne on jäähdytettävä huoneenlämpöisiksi ennen jääkaappiin laittamista. Lisäksi on hyvä poistaa mahdolliset täytteet tai täytteet ennen perunan säilyttämistä, sillä ne voivat pilaantua nopeammin kuin itse peruna.

Ainekset

Täytetty uuniperuna
Perunaa, (keskikokoiset) pestyt, kuorineen päällä
2
2 rkl
240 g
Suolaa
1 tl
Pippuria
1 tl
Muscovadosokeria kastike
2½ dl
Kypsää kalkkunafileetä
4 siivua
Koristeluun
Tuore persilja, hienonnettu
Lisää herkullisia ideoita
Uuniperunat
1 tunti
Uuniperunat
(2)

Täytetyt uuniperunat cheddarin kera

Juustolla täytetty uuniperuna on herkullinen ja helposti valmistettava ruokalaji, joka varmasti miellyttää makua. Kermaisen pehmeän rakenteensa ja rohkeiden makujensa ansiosta tämä ruokalaji sopii mihin tahansa tilaisuuteen. Peruna on tämän ruokalajin sydän, ja se paistetaan täydelliseksi uunissa. Murea ja rapea kuori muodostaa täydellisen kontrastin sisällä olevalle kermaiselle ja pehmeälle täytteelle.

Täytteenä käytetään perunankuorista kauhottua pehmeää perunaa, johon on sekoitettu sulatettua voita, suolaista, hienonnettua kalkkunaa ja päälle runsaasti maukasta cheddarjuustoa. Ripaus suolaa ja pippuria tuo esiin ainesosien luonnolliset maut, mikä tekee täytteestä vastustamattoman herkullisen. Päälle kaadettu lämmin kermainen sienikastike sulattaa juuston ja lisää herkullista ja mietoa kermaisuutta. Tuoreella hienonnetulla persiljalla koristeltuina nämä täytetyt uuniperunat ovat kaunis näky. Ne eivät vain näytä upeilta, vaan ne maistuvat vielä paremmilta. Yrtit tuovat tuoreen maun, joka täydentää täyteläistä ja täyttävää täytettä.

Lisää herkullisia reseptejä löydät kermaisesta perunamuusista sienikastikkeella, kermaisesta perunapaistosta ja juustokana-koftasta perunoilla.

Suolainen peruna-kalkkunatäyte

Täytettyjen uuniperunoiden täyte nostaa tämän ruokalajin aivan uudelle tasolle. Täydellinen sekoitus kermaisia perunoita, suolaista kalkkunaa ja cheddarjuustoa luo täytteen, joka on sekä herkullinen että palkitseva. Peruna antaa pehmeän, kermaisen pohjan, ja sulatettu voi lisää täytteeseen täyteläisyyttä ja kosteutta. Perunan pehmeää rakennetta täydentää hienonnettu kalkkuna, kun taas juusto antaa limaisen ja suolaisen lisän. Kun otat palan täytettyä uuniperunaa, koet makupaloja jokaisessa suupalassa.

Nauti täytettyjen uuniperunoiden pehmeydestä ja sienikastikkeesta

Uuniperuna täytteineen on lohturuoan ruumiillistuma, ja se sopii täydellisesti kaikkina vuoden päivinä. Runsas ja runsas täyte jättää taatusti tyytyväisen ja kylläisen olon. Mutta se, mikä todella tekee tästä ruoasta niin herkullisen, on pehmeiden täytettyjen uuniperunoiden ja päälle kaadetun samettisen pehmeän sienikastikkeen yhdistelmä.

Upota haarukkasi lämpimään, vastapaistettuun perunaan, jonka pehmeä ja pehmeä liha sulaa suussasi. Perunan herkkä rakenne on täydellisessä ristiriidassa rapean kuoren kanssa, mikä luo todella tyydyttävän kokemuksen.

Pehmeä ja kermainen sienikastike sulautuu pehmeisiin ja kuohkeisiin perunoihin luoden harmonisen makujen ja tekstuurien yhdistelmän. Lisäksi lämmin kastike sulattaa cheddarjuuston, mikä luo entistäkin herkullisemman ja juustoisemman kokemuksen. Lusikoitpa sitten kastiketta täytettyjen uuniperunoiden päälle tai dippasit jokaista suupalaa kastikkeeseen, et voi saada tarpeeksesi herkullisesta mausta.

Tee siitä oma

Yksinkertaisen ja helpon uuniperunareseptimme mukauttaminen voi olla hauska ja jännittävä tapa lisätä vaihtelua ruokapöytään. Voit kokeilla uuniperunoiden lisukkeita ja lisätä hieman tulisuutta, jotta makunystyröitäsi kihelmöi.

Vaihda asioita chilijuusto-paistetun perunan kanssa ja täytettyjen uuniperunoiden päälle voi yksinkertaisesti laittaa suosikkisi chilicheddarjuustoa tai vain ripotella punaisia chilihiutaleita. Chilin tulisuus antaa mausteisen potkun, joka täydentää uuniperunan kermaista ja täyteläistä täytettä. Chili auttaa myös tasapainottamaan ruokalajin makuja ja tuo esiin juuston ja lisukkeiden suolaiset ja suolainen vivahteet.