Parhaat uuniperunat

Parhaat uuniperunat

1 tunti
Uuniperunat ovat herkullisia maukkaiden täytteiden tai voinokareen kanssa tarjoiltuna. Laita uuni lämpenemään ja valmista uuniperunat vaikka lounaaksi!
https://www.arla.fi/reseptit/parhaat-uuniperunat/

Tee näin:

Parhaat uuniperunat
  • Aseta uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  • Pese perunat ja töki niihin muutamat reiät haarukalla tai cocktailtikulla. Laita perunat uunipellille. Paista uuniperunat pehmeiksi, paistoaika on noin 45-60 minuuttia uuniperunoiden koon mukaan.
  • Ota uuniperunat uunista ja leikkaa veitsellä ristikko perunoiden päälle, tai kaiverra uuniperunan sisus lusikalla ulos.
  • Uuniperunat voidaan myös kypsentää mikroaaltouunissa, valmistusaika on silloin noin 12-15 minuuttia.
Valmis!

Parhaat uuniperunat Q&A

Onko parempi kääriä perunat folioon ennen paistamista?
Yleinen mielipide on, että perunoita ei saa koskaan kääriä folioon. Vaikka me olemme tästä samaa mieltä, asia riippuu kuitenkin myös siitä, millaista lopputulosta toivot. Jos haluat perunan, jonka kuori on rapea, foliota ei kannata käyttää, sillä se periaatteessa höyrystää perunan ja tekee sen kuoresta kostean. Näin saat aikaan keitetyn perunan maun. Jos puolestaan valmistat muusia perunoista, folion aikaansaama kostea koostumus on juuri hyvä. Lisäbonuksena kuoret on tällöin helppo irrottaa.
Pitäisikö perunan kuori lävistää ennen uunissa paistamista?
Vaikka et ehkä ole itse kokenut räjähtävää perunaa, tiede kertoo, että se voi tapahtua helposti. Kypsennyksen aikana perunan vesipitoisuus muodostaa höyryä, jonka seurauksena peruna laajenee. Muutama pistos kuoreen auttaakin höyryä poistumaan turvallisesti sen sijaan, että se jäisi loukkuun ja aiheuttaisi räjähdyksen, jonka puhdistaminen vie melko paljon aikaa.
Kannattaako perunat hieroa öljyllä ennen paistamista?
Ehdottomasti. Tämä lisää sekä makua että rapeutta kuoriin, vaikka jotkut kokit suosittelevatkin parhaan lopputuloksen saamiseksi, että tämä vaihe jätetään kypsennysprosessin loppuun. Kun paistoaikaa on jäljellä 10 minuuttia, ota perunat pois uunista, sivele niitä öljyllä ja laita ne vielä takaisin uuniin, jotta kuoret saavuttavat rapeuden ja kullanruskean täydellisyyden seuraavan tason.
Miksi perunaan laitetaan suolaa ennen paistamista?
Suola imee vielä enemmän kosteutta perunasta paistamisen aikana, ja tuloksena on täydellinen peruna, joka on rapea ulkoa ja kauniin kuohkea sisältä.

Ainekset

Parhaat uuniperunat
Kpl isoja uuniperunaa
2
Lisää herkullisia ideoita

Uuniperunan monet käyttötavat ja muunnelmat

Pitkään monien illallisruokalistojen peruskalustoon kuuluneet perunat ovat helppoja valmistaa, ja niistä pitävät myös monet nirsoimmat syöjät. Vaikka uuniperunat tarjoillaan useimmiten lisäkkeenä, voi niistä yhtä helposti tehdä pääaterian lisäämällä proteiinia, kuten sianlihaa, mausteista chili con carnea tai savustettua lohta. Lisää muutama täytevaihtoehto ja kastike, ja illallinen on enemmän kuin valmis.

Tämä resepti sopii myös gnocchien, maalaismaisen salaatin, latkien (perunapannukakkujen) tai kermaisen muusin valmistukseen.

Parhaat uuniperunan lisukkeet

Uuniperuna, varsinkin kun se on täynnä täytteitä ja kastikkeita, on raskas ateria, johon sopii parhaiten kevyempi lisuke. Suosittelemme tuoretta puutarhasalaattia, kasviksia tai mehukasta ja makeaa salaattia, jossa on vesimelonia ja fetaa, jotka muodostavat tervetulleen kontrastin uuniperunan maulle ja rakenteelle.

Uuniperunan tarjoiluideat: kastikkeet ja klassiset täytteet

Vaatimaton uuniperuna sopii melkein mihin tahansa makuyhdistelmään. Kastikevaihtoehdot voivat olla niinkin klassisia kuin valkosipulin, yrttien ja smetanan yhdistelmä tai sitten epätavallisempia, kuten voimakkaan makuinen sinihomejuustokastike, kevyt ja raikas tzatziki välimerellisen vivahteen aikaansaamiseksi tai jopa meksikolaisvaikutteinen pico de gallo.

Hauska idea on tarjoilla uuniperunat buffet-tyyliin, jolloin tarjolla on monenlaisia täytevaihtoehtoja. Laita uuniperunoiden kanssa tarjolle mitä tahansa juustoraasteesta, rapeasta pekonista ja tuoreista yrteistä paistettuihin sieniin, sipulikuutioihin ja tacomaustettuun lihaan. Lisää myös erilaisia kastikkeita tarjolle, niin saat illallisen, joka maistuu takuuvarmasti.

Historian oppitunti perunoista

Tämä vaatimaton mukula, joka on peruselintarvike kaikkialla maailmassa ja joka on läsnä lähes kaikissa kulttuureissa, kesytettiin noin 8 000 vuotta sitten Etelä-Amerikan Andeilla. Eurooppaan se päätyi vasta 1500-luvun puolivälissä, ja sieltä siitä tuli nopeasti yksi maailman suosituimmista vientituotteista, kun se kulkeutui länteen, pohjoiseen, takaisin Amerikkaan ja kauas muuallekin. Vuosien viljely eri maaperissä ja ilmastoissa on johtanut yli 5 000 erilaiseen perunalajikkeeseen, joita nautitaan nykyään päivittäin eri puolilla maailmaa.