75 g | |
Tomusokeri
|
½ dl |
Suolaa
|
1 ripaus |
Vehnäjauhoa
|
2½ dl |
Kananmuna
|
1 |
Sitruunaa (kuori raastettuna ja mehu)
|
2 |
---|---|
Sokeria
|
2 dl |
Kananmunia
|
3 |
Kananmunan keltuaista
|
2 |
100 g |
Vispikermaa
|
3 dl |
---|
Tämä herkullinen jälkiruoka on kuohkea ja kevyesti paahteinen, ja sen täytteen ja voipohjan sitruunankeltainen väri täyttää kaikki toiveet. Tämä 1800-luvulta peräisin oleva klassikko, joka alkaa kirpeydellä ja sulaa sitten kielellesi, on syystäkin yhtä suosittu nykyään kuin 200 vuotta sitten.
Tuoreissa sitruunoissa on jotakin, joka saa aikaan kesäfiiliksen. Yhdistettynä marengin kermaiseen makeuteen ja voipohjaan sitruunamarenki on kesän perinneresepti, joka ilmentää kesän taikaa.
Vältä taistelu siitä, kenen viipale on isompi, luomalla sen sijaan yksilöllisiä, pieniä torttuja. Noudata samaa reseptiä ja käytä torttuvuokia tai jopa muffinssivuokaa miniversioiden luomiseen. Kypsennysaika on paljon lyhyempi, yleensä noin 5 minuuttia riippuen torttujen koosta. On hyvä pitää uunia silmällä ja ottaa nämä herkulliset makupalat pois heti, kun marenki muuttuu kauniin kullanruskeaksi.
Umpinainen sitruunapiirakka on mielenkiintoinen vaihtoehto perinteiselle marenkipiirakalle. Tuplaa taikinan resepti ja jaa valmis taikina kahtia. Käytä toista puoliskoa piirakan pohjana ja paista normaalisti. Lisää täyte, kauli puolet jäljellä olevasta taikinasta ja peitä sillä piirakan pinta (pakasta jäljelle jäänyt taikina seuraavaa piirakkaa varten). Paista, kunnes pinta on kullanruskea, ja nauti!
Vettymistä tapahtuu yleensä silloin, jos marenki vuotaa, jolloin kuohkean valkoisen kuorrutteen ja täytteen väliin muodostuu turhauttava kosteuskerros. Välttääksesi tämän voit vatkata munanvalkuaiset ja sokerin matalalla nopeudella. Varmista myös, ettei vaahto ole rakeista, hieromalla sitä peukalon ja etusormen välissä. Toinen vinkki on, että marenkia voi pursottaa lämpimän täytteen päälle ja levittää sitä kuoren reunoille asti, jotta kerrokset sulkeutuvat toisiinsa. Varo myös ylipaistamista ja tarkista piirakkaa usein kypsennyksen aikana.
Varmista, että täytteesi on lämmin ennen marengin lisäämistä ja että täytettä pursotetaan piirakan reunoille asti.
Lämpimänä tai kylmänä, ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa tarjoilla tätä jälkiruokaa. Sen säilyttäminen huoneenlämmössä yli kaksi tuntia ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Jos aiot tarjoilla piirakan kuuden tunnin kuluessa, laita se yksinkertaisesti jääkaappiin. Tätä pidemmäksi ajaksi on syytä peittää piirakka foliolla hammastikkujen avulla, jotta marenkikuorrutus säilyy hyvänä.