Seafood bisque eli äyriäiskeitto

Seafood bisque eli äyriäiskeitto

1 tunti
Seafood bisque on ranskalainen keitto, joka on täynnä makua ja joka valmistetaan kotitekoisesta äyriäisliemestä. Runsas maku ja kermainen rakenne takaavat, että tämä helposti valmistettava bisquen maku tuo taatusti tyylikkyyttä illallispöytään. Hummerin kanssa siitä tulee ylellinen alku- tai pääruoka, joka jää mieleen.
https://www.arla.fi/reseptit/seafood-bisque-eli-ayriaiskeitto/

Tee näin:

Äyriäiskeitto
  • Leikkaa hummeri ja poista liha. Leikkaa pienemmiksi paloiksi ja laita sivuun.
  • Sulata puolet voista paksupohjaisessa kattilassa. Paista hummerin (ja/tai katkaravun) kuoria 2-3 minuuttia. Lisää vihannekset, tomaattipyree ja kuminansiemenet. Paista vielä 3-4 minuuttia.
  • Lisää valkoviinietikka ja vesi ja keitä 20 minuuttia. Nosta liedeltä ja anna levätä vielä 20 minuuttia. Siivilöi siivilällä (ja tarvittaessa liinalla) ja keitä lientä, kunnes jäljellä on noin 500 ml.
  • Lisää kerma ja kiehauta. Ota pois liedeltä, lisää sitruunamehu ja loput voista. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta suolalla ja pippurilla.
Kurkkusalaatti
  • Sekoita vesi, sokeri, etikka, oliiviöljy ja suola kastikkeeksi.
  • Kuori ja kuori kurkku lusikalla. Viipaloi kurkku ohueksi yhdessä fenkolin ja sipulin kanssa. Sekoita kastikkeen ja tillin kanssa.
Tarjoilu
  • Tarjoile kurkkusalaatti ja hummerinliha keittokulhoihin.
  • Kaada kuuma keitto päälle.
Valmis!

Seafood bisque eli äyriäiskeitto Q&A

Lue useimmiten kysytyt kysymykset alta.

Mitä eroa on liemellä ja keitolla?
Sekä lientä että keittoa käytetään keittojen ja kastikkeiden pohjana, mutta niiden välillä on joitakin eroja. Liemi valmistetaan hauduttamalla luita, vihanneksia ja/tai mausteita, jotka sitten siivilöidään, jotta saadaan liemi, jota käytetään lisäämään täyteläisyyttä ja makua keittoihin, muhennoksiin ja kastikkeisiin. Bisque puolestaan on äyriäiskeitto, joka valmistetaan hauduttamalla hummeria, rapuja tai katkarapuja yhdessä vihannesten, kuten sipulin, tomaatin ja juurisellerin kanssa. Bisqueen lisätään usein kermaa ja mausteita, jotta se saa kermaisen ja täyteläisen rakenteen. Liemi taas on usein vetisempää koostumusta.
Pitäisikö keitoksen olla paksua?
Vaikka äyriäiskeitto on yleensä rakenteeltaan täyteläistä, kermaista ja pehmeää, haluttua koostumusta ja paksuutta (tai ohuutta) voi säätää oman maun mukaan. Jos haluat saada mereneläväkeittoon enemmän lientä muistuttavan koostumuksen ja kevyemmän rakenteen, kokeile lisätä reseptiin hieman vähemmän kermaa. Koska kerma on kuitenkin tärkeä ainesosa äyriäiskeitossa ja antaa sille sen huomattavan ylellisen koostumuksen sekä tasapainottaa makuja, liiallinen kerman poistaminen voi pilata todellisen ranskalaisen klassikon luonteen.
Miten paksuuntuu äyriäiskeitto?
Äyriäiskeitto on jo tyypillisesti runsaan ja kermaisen makuinen, mutta voit kokeilla monia asioita, joilla voit lisätä keittosi koostumusta ja sakeutta. Tähän kuuluu maissitärkkelyksen tai rouxin, jauhojen ja rasvan seoksen, lisääminen keittämisen aikana tai yksinkertaisesti nesteen määrän vähentäminen hauduttamalla keittoa miedolla lämmöllä pidempään. Voit jopa sekoittaa joitakin ainesosia, kuten hummerin lihaa tai muita mereneläviä, kunnes saat haluamasi koostumuksen.
Tarjoillaanko äyriäiskeitto kuumana vai kylmänä?
Vaikka äyriäiskeittoa tarjoillaan ja nautitaan perinteisesti lämpimänä ateriana kylmempinä kuukausina, on olemassa jäähdytettyjä äyriäiskeittoreseptejä, jotka tarjoavat täydellisen virkistävän vaihtoehdon lämpimämpään ilmastoon. Jäähdytetty äyriäiskeitto on kesäkuukausina monien Ranskan Rivieran ravintoloiden ruokalistalla.

Ainekset

Äyriäiskeitto
Keitetty hummeri
1
100 g
Fenkoli, viipaloituna
½
Sipuli, viipaloituna
1
Juuriselleriä, kuutioituna
¼
Tomaattia, kuutioina
2
Valkosipulinkynttä, viipaloituna
2
Tomaattipyreetä, tiivisteenä
2 rkl
Valkoviinietikkaa
2 dl
Vettä
1 l
Sitruunaa
½
Suolaa ja mustapippuria
Katkarapuja
250 g
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
5 dl
Kurkkusalaatti
Vettä
1 rkl
Tomusokeria
2 tl
Etikkaa suolakurkkuun
1 tl
Oliiviöljyä
1 rkl
Suolaa
½ tl
Kurkkua, hienonnettu
½
Fenkoli
½
Salottisipuli
1
Tuoretta tilliä, hienonnettuna
2 rkl
50 g
Sitruunamehua
1 tl
Suolaa ja mustapippuria
Lisää herkullisia ideoita

Ranskalainen merenelävistä tehty alkupala

Bisque on runsas ja perinteinen äyriäiskeitto, jonka juuret ovat Ranskan rannikko- ja kalastajakaupungeissa. Se on edelleen suosittu kansallisruoka kaikkialla Ranskassa, ja se on yksi maan suurimmista kulinaarisista vientituotteista, jota nautitaan monissa ravintoloissa ja kodeissa ympäri maailmaa. Vaikka ainesosat vaihtelevat, bisquen ydin pysyy uskollisena alkuperäiselle keitolleen: täyteläinen ja kermainen mereneläväkeitto, joka on täynnä makua.

Elämyksellinen kokemus merenelävistä

Merenelävien bisquen historia voi olla yksinkertainen, sillä sen alkuperää käytettiin ranskalaisissa kalastusyhteisöissä merenelävien säilyttämiseen, mutta se löysi pian tiensä ranskalaisen aristokratian huipulle, ja sitä pidetään vielä nykyäänkin maukkaan ja tyylikkäänä ruokalajina. Mereneläväkeitosta on tullut suosittu ja hienostunut valinta kaikissa kodeissa eri puolilla maailmaa - se tuo ruokapöytään ripauksen ranskalaista luonnetta.

Maukas äyriäiskeitto

Maku on kaikki kaikessa, kun kyse on täydellisestä äyriäiskeitosta. Merenelävien tuoreus ja elinvoimaisuus, joka on saanut tekstuurinsa täyteläisen kermaisen koostumuksen kautta, tasapainotetaan täydellisesti erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Tämä ranskalainen klassikko, jota ei koskaan unohda, on pysynyt suosikkina vuosisatojen ajan.

Miten säilyttää äyriäiskeitto toista päivää varten?

Jääkaapissa säilytettynä äyriäiskeitto säilyy jopa 4-5 päivää, ja sen voi lämmittää uudelleen nautittavaksi yhä uudelleen. Muista säilyttää se suljetussa astiassa, jotta sen luonteen antava täyteläinen maku ei pääse pilaantumaan. Kuumenna se uudelleen hitaasti ja miedolla lämmöllä, kiehumatta, kunnes se on putkijuoksun kuumaa. Kuten aina, käytä harkintakykyäsi ennen kuin päätät, lämmitätkö ja kulutatko ruokaa uudelleen. Mereneläviä lämmittäessä on otettava huomioon tavanomaiset riskit, ja on tärkeää tarkistaa, ettei niissä ole vanhentumisen merkkejä, kuten hajun muutoksia.