Runebergin juustokakku

Runebergin juustokakku

60+ min
Runebergin juustokakku on hyvä vaihtoehto perinteisille Runebergin tortuille. Tarjoile herkullinen Runebergin juustokakku kahvin kanssa tai jälkiruokana.
https://www.arla.fi/reseptit/runebergin-juustokakku/

Tee näin:

  • Runebergin juustokakku vaatii aikaa hyytymiseen, joten kakun tekeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.
  • Aloita Runebergin juustokakun valmistus pingottamalla leivinpaperi 16 cm halkaisijan kokoisen kakkuvuoan pohjalle. Sipaise vuoan reunoille hieman voita ja vuoraa ne leivinpaperilla. Voit tehdä kakun myös suurempaan irtopohjavuokaan, mutta tällöin kakusta tulee matalampi.
  • Murskaa keksit hienoksi jauheeksi. Sekoita keksimurun joukkoon mantelijauho. Sulata voi ja sekoita voisulan joukkoon manteliaromi. Yhdistä keksiseos ja voisula tasaiseksi massaksi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Jos keksiseoksen reunoille painelu tuntuu hankalalta, aseta vuoka ja keksimuru hetkeksi jääkaappiin ja jatka sitten työstämistä. Kun Runebergin juustokakun pohja on valmis, siirrä se jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumisen ajaksi.
  • Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä rahkat kulhossa. Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita se nopeasti rahkan joukkoon. Välttääksesi paakkujen muodostumista tämä vaihe kannattaa tehdä sähkövatkaimella. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto ja kaada täyte keksipohjan päälle.
  • Anna juustokakun hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia.
  • Koristele hyytynyt kakku vadelmamarmeladilla ja tarjoile Runebergin juustokakku viileänä.
Valmis!
Vinkki

Saat Runebergin juustokakusta gluteenittoman, jos valitset kakkupohjan kaurakekseiksi gluteenittomat kaurakeksit.

Tiesitkö?

Usein kerrotun tarinan mukaan alkuperäisen Runebergin tortun olisi kehittänyt J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg. Torttu syntyi kun Runebergillä oli makeannälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain herkullista syötävää. Fredrika kehitti tortun niistä aineksista, joita hänellä oli: korppujauhoja, vadelmahilloa ja manteleita. Toisen tarinan mukaan leivoksen oli kehittänyt jo aikaisemmin kondiittori Lars Astenius Runebergin kotikaupungissa Porvoossa. Fredrika Runebergin 1850-luvun reseptikirjasta löytyy muunnelma tästä kondiittorin ohjeesta, joka nykyisin tunnetaan Runebergin torttuna.

Ainekset

Pohja
Kaurakeksejä
300 g
Mantelijauhoja
100 g
180 g
Manteliaromia
½ tl
Koristelu
Vadelmamarmeladia
Lisää herkullisia ideoita