Ribsit

Ribsit

Ribsit ovat suosittua ruokaa esimerkiksi illanistujaisiin ja viikonloppuun. Herkullinen marinadi tekee ribsistä makuelämyksen, näitä kannattaa kokeilla!
https://www.arla.fi/reseptit/ribsit/

Tee näin:

Ribsit
  • Kuumenna uuni 175 °C:een.
  • Sekoita ketsuppi, etikka ja ruskea sokeri muiden ainesten joukkoon.
  • Sivele selkäruodot marinadilla ja aseta ne leivinpellille, jonka alla on paistinpannu.
  • Paahda ribsejä uunin keskiosassa noin 2 tuntia 175 °C.
  • Käännä ne noin 1 tunnin kuluttua.
  • Sivele ne uudelleen marinadilla ja paahda, kunnes ne ovat kypsiä.
Valmis!
Vinkki

Kun valmistat ribsejä, on tärkeää ostaa oikeaa lihaa. Etsi kylkiluita, joissa liha on jakautunut tasaisesti koko laatalle, ja lihan on oltava vaaleanpunaista ja tasaisen marmoroitunutta. Näin ne kypsyvät tasaisemmin ja niistä tulee mureita. Toinen tärkeä vinkki on pitää lihaa silmällä kypsymisen aikana. Kypsennys vaatii jatkuvaa tarkkaavaisuutta, sillä se voi helposti kuivua tai kypsyä liikaa. Hyvä tapa testata, onko liha kypsää, on katsoa, voiko kaksi kylkiluuta vetää helposti erilleen pihdeillä. Lopuksi on tärkeää antaa lihan levätä noin 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Näin mehut pääsevät jakautumaan uudelleen ja maut sulautuvat yhteen, jolloin tuloksena on mureampi ja maukkaampi ruokalaji.

Ribsit Q&A

Ribsit on helppo valmistaa ja ne ovat näyttävä ruoka esimerkiksi illanistujaisiinn Lue lisää alta!

Mitä ribsit ovat?
Ribsit on sian rintakehän alaosasta leikattu lihaleike. Ne ovat pidempiä ja litteämpiä kuin selkäkylkiluut, ja luiden välissä on enemmän lihaa. Ne ovat tunnettuja maukkaasta ja hieman rasvaisesta lihastaan, joka oikein kypsennettynä voi olla mureaa ja mehukasta. Kylkiluita myydään usein leikattuina, ja ne voidaan valmistaa monella eri tavalla, kuten grillaamalla, savustamalla, paistamalla tai hitaasti kypsentämällä.
Mistä ribsien marinadi on tehty?
Marinadi valmistetaan tyypillisesti ainesosien yhdistelmästä, joka sekoitetaan maukkaan ja kirpeän kastikkeen aikaansaamiseksi. Sianlihapihvien reseptissämme yhdistämme ketsupin, etikan ja ruskean sokerin paprikapippuriin, soijakastikkeeseen, hienonnettuun valkosipuliin ja suolaan. Se antaa marinadille makean, kirpeän ja savuisen makuprofiilin.
Miten ribsit kypsennetään uunissa?
Ribsien kypsentäminen uunissa on yksinkertainen prosessi, joka vaatii vain muutaman vaiheen. Aluksi esilämmitä uuni 175 °C:een. Sivele kyljykset marinadilla ja aseta ne leivinpaperille, jonka alla on paistovuoka. Kypsennä niitä uunin keskiosassa noin 2 tuntia 175 °C:ssa ja käännä niitä noin tunnin kuluttua. Sivele kylkiluita kypsennyksen aikana uudelleen marinadilla, jotta ne pysyvät kosteina ja maukkaina. Jatka paistamista, kunnes kylkiluut ovat täysin kypsiä ja liha on mureaa ja mehukasta.
Miten ribsit marinoidaan?
Ribsien marinointi on yksinkertainen ja helppo tapa antaa lihalle makua ja mureutta ennen kypsentämistä. Kun marinadi on valmis, sivele kylkiluita seoksella, kunnes ne on peitetty tasaisesti. Jos haluat voimakkaamman maun, marinoi ne ja laita jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli. Pidä marinoituja kylkiluita peitettyinä astiaan tai kulhoon kelmulla peitettynä. Näin marinadi ehtii imeytyä lihaan ja korostaa sen makua entisestään.
Mitä yleensä syödään ribsien kanssa?
Ribsit ovat maukas pääruoka, joka sopii hyvin erilaisten lisukkeiden ja lisukkeiden kanssa. Kaalisalaatti tarjoaa virkistävän ja rapean vastakohdan lihan savuisille mausteille, ja maissitähkät ovat yksinkertainen ja maukas vaihtoehto, joka voidaan valmistaa lihan ohella. Mac and cheese on kermainen ja juustoinen lisuke, joka tasapainottaa kylkiluiden savuisia ja suolaisia makuja. Paahdetut vihannekset, kuten bataatti, ruusukaali tai parsakaali, tuovat lautaselle väriä ja makua.

Ainekset

Ribsit
Ketsuppia
2 rkl
Omenaviinietikkaa
2 rkl
Sokeria
2 rkl
Paprikajauhetta
1 tl
Soijakastiketta
1 tl
Valkosipulinkynsi
1
Suolaa
½ tl
Ribsit
1½ kg
Lisää herkullisia ideoita
Ribsit uunissa
60+ min
Ribsit uunissa
(2)

Ribsit valmistuvat helposti uunissa

Ribsit on ajaton klassikko, joka on niin hyvää, että se vaatii jälkiruokaa. Ne ovat maukas ja lihaisa sianlihapala, joka voidaan valmistaa monella eri tavalla, mutta uunissa kypsentäminen on ehdottomasti yksi yksinkertaisimmista ja suosituimmista menetelmistä. Saat mureat ja mehukkaat kylkiluut marinoimalla ne ruskean sokerin, soijakastikkeen, valkosipulin ja muiden mausteiden seoksessa ja kypsentämällä niitä sitten hitaasti uunissa, kunnes liha on mureaa ja mehukasta. Tuloksena on suussa sulavaa lihaa, jossa on suolaisia ja makeita makuja. Tämä klassinen ruokalaji sopii kaikkiin tilaisuuksiin, perheillallisista grillijuhliin ja potluckeihin.

Jos pidät possun ribsireseptistä, kannattaa tutustua myös täytettyyn possun sisäfileeseen ja possun sisäfileepataan sienien ja pekonin kera.

Herkullinen marinadi lisää ribsien makua

Marinadi on salaisuus, jolla saadaan aikaan maukas ja murea ruokalaji. Hyvä marinadi voi muuttaa lihan makua ja rakennetta, jolloin siitä tulee mehevämpää ja herkullisempaa. Spareribs-marinadissa on ketsuppia, omenaviinietikkaa, ruskeaa sokeria, soijakastiketta, valkosipulia ja paprikaa. Ketsuppi antaa kirpeän ja makean pohjan, kun taas etikka pehmentää lihaa ja lisää herkullisen happaman vivahteen. Ruskea sokeri ja soijakastike tuovat marinadiin syvyyttä ja täyteläisyyttä, kun taas valkosipuli ja paprika antavat lihalle suolaista ja aromaattista makua. Lihan marinoinnin ansiosta se imee itseensä kaikki maut, ja tuloksena on unohtumaton makuelämys.

Saat kaikki tarvitsemasi maut marinadiin maustekaapista

Hieno marinadi on kuin makujen sinfonia, jossa jokainen sävy täydentää ja harmonisoi toisiaan. Sianlihakyljyksiä marinoidessa on tärkeää saavuttaa täydellinen tasapaino makeuden, savuisuuden ja kirpeyden välillä. Hyvässä marinadissa on oltava sitrus- tai etikkapohja, joka antaa lihalle kirkkautta ja kirpeyttä sekä pehmentää sitä. Makeus voi olla peräisin ruskeasta sokerista tai hunajasta, joka myös lisää maun syvyyttä. Makeuden korostamiseksi ilman, että se on liian voimakas, sopii erinomaisesti mieto paprika, joka tuo lihaan maanläheisen aromin ja hienovaraisen katkeran vivahteen. Tuloksena on suussa sulava ja mieleenpainuva ruokalaji, joka saa makunystyrät laulamaan.

Tarjoile coleslaw-salaatin, uuniperunan tai salaatin kanssa.

Oikeanlainen lisuke voi vaikuttaa tasapainoisen ja herkullisen aterian luomiseen. Kaalisalaatti on klassinen ja virkistävä lisuke, joka voi tarjota rapean kontrastin kylkiluiden täyteläisille ja savuisille mauille. Uuniperunat ovat toinen suosittu vaihtoehto, joka voi olla täyttävä ja runsas lisä ateriaan. Salaatti voi myös olla hyvä valinta, sillä se tuo lautaselle raikkautta ja väriä. Oikeilla lisukkeilla sparrib-ateria on perheen ja ystävien suosikki.

Kokeile grillata ribsejä - saatat yllättyä

Päästä sisäinen pitmasterisi valloilleen ja kokeile grillattuja kyljyksiä. Kyljyksiä voi grillata monella eri tavalla, hitaasta savustamisesta grillaamiseen kovalla lämmöllä. Tärkeintä on löytää oikea tasapaino savun ja lämmön välillä, jotta saavutetaan täydellinen rakenne ja maku.

Aloita valmistelemalla kylkiluusi ja sivele ne kotitekoisella marinadilla ja varmista, että ne on peitetty tasaisesti. Esilämmitä grilli noin 180-200 °C:een ja aseta kylkiluusi grilliin luupuoli alaspäin, poispäin suorasta lämmöstä. Peitä grilli ja anna kylkiluiden kypsyä pari tuntia, tarkista ne silloin tällöin ja käännä niitä tarvittaessa.

Voit myös kääriä kylkiluut folioon puolivälissä kypsennystä, jotta ne pysyvät kosteina ja mureina. Kun liha on irrottautunut luista ja on mureaa, se on valmis poistettavaksi grillistä. Sivele kylkiluut lopuksi marinadilla ja anna niiden levätä muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua.