Rapeat näkkileivät

Rapeat näkkileivät

30 minuuttia
Rapeat näkkileivät saavat rakenteensa siemenistä ja ne maistuvat sellaisenaan, tai voit kokeilla niitä erilaisten juustojen ja levitteiden kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/rapeat-nakkileivat/

Tee näin:

Rapeat näkkileivät
  • Kuumenna uuni 175 °C:een.
  • Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa.
  • Leikkaa voi pienemmiksi paloiksi ja murenna se jauhojen sekaan. Laita seoksen mukaan kananmuna ja sekoita. Mikäli taikinasta tulee tahmean oloista, lisää hiukan jauhoja.
  • Aseta taikina kahden leivinpaperin väliin ja kauli neliön muotoiseksi kaulimen avulla. Poista päälimmäinen paperi ja tee taikinasta pieniä neliöitä veitsen avulla.
  • Paista leipiä uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna niiden jäähtyä.
  • Voit tarjoilla näkkileivät esimerkiksi osana tapas-annoksia.
Valmis!
Ruuanlaittovinkki

Mikäli rapeat näkkileivät ovat pehmenneet huoneen lämmössä, laita ne hetkeksi 100°C uuniin, jotta niistä tulee jälleen rapeita. Rapeita näkkileipiä voi käyttää myös jauhojen tai korppujauhojen sijasta jo esimerkiksi teet rapu-tai katkarapukakkuja, lihapullia, lihamureketta, pataruokia, paneroitua kanaa, kalaa tai vihanneksia.

Rapeat näkkileivät Q&A

Rapeat näkkileivät ovat helppo ja nopea valmistaa, sekä ne toimivat osana tapas-annoksia. Ohessa on useimmiten kysyttyjä kysymyksiä liittyen rapeisiin näkkileipiin - lue alta!

Millainen on rapea näkkileipä?
Näkkileipä on litteä, ohut, keksien kaltainen leipä, joka on hyvin suosittu Pohjois-Euroopassa. Leipätyyppiä voidaan valmistaa useista eri ainesosista, kuten erilaisista jauhoista, eri jyvistä ja siemenistä sekä erilaisista mausteista. Suolainen keksi on monille vakiintunut ruokalaji, ja sitä pidetään loistavana välipalana, täydellisenä pohjana kevyelle aamiaiselle tai lounaalle, tai jopa loistavana lisänä tapas-annoksille.
Miten rapea näkkileipä valmistetaan?
Murenna voi kuivien ainesten sekaan ja sekoita mukaan kananmuna. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ja leikkaa sen jälkeen näkkileivät sen kokoisiksi kun haluat. Kun rapeat näkkileivät ovat paistuneet ja jäähtyneet, nauti niistä sellaisenaan tai erilaisten levitteiden kanssa.
Mitä kaikkea voi laittaa rapean näkkileivän päälle?
Rapeat näkkleivät maistuvat sellaisenaan. Voit kuitenkin laittaa niiden päälle esimerkiksi erilaisia juustoja ja levitteitä. Voit valmistaa myös esimerkiksi kala- tai katkaraputäytteitä ja laittaa niitä rapeiden näkkileipien päälle.
Miten rapeat näkkileivät kannattaisi säilyttää?
Valmistuksen jälkeen ilmatiiviissä astiassa, jotta ne eivät pehmene huoneenlämmössä. Mikäli kuitenkin näkkileivät pehmenevät, paista niitä 100°C uunissa muutaman minuutin ajan, jotta ne rapeutuvat uudestaan.

Ainekset

Rapeat näkkileivät
Manteleita
½ dl
Auringonkukansiemeniä
½ dl
Pellavansiemeniä
½ dl
Kuivattua tuoretta basilikaa
1 tl
Kuivattua timjamia
1 tl
Leivinjauhe
½ tl
Suolaa
½ tl
Vehnäjauhoja
125 g
50 g
Kananmuna
1
Lisää herkullisia ideoita
Siemennäkkärit
60+ min
Siemennäkkärit
(2)