Pääsiäisen pullapitko

Pääsiäisen pullapitko

Pulla sopii kaikkiin juhlatilaisuuksiin - myös pääsiäiseen. Pääsiäisen pullapitko on herkullinen ja perinteinen herkku pääsiäisen kahvipöytään.
https://www.arla.fi/reseptit/paasiaisen-pullapitko/

Tee näin:

Pääsiäisen pullapitko
 • Sulata voi miedolla lämmöllä ja lisää maito.
 • Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita hiiva joukkoon.
 • Lisää munat, jauhot, sokeri ja suola ja vaivaa taikinaa hyvin.
 • Anna taikinan kohota peitettynä huoneenlämmössä noin 1 tunti.
 • Jaa taikina kolmeen osaan ja rullaa palat noin 35 cm:n pituisiksi pötköiksi.
 • Letitä pötköt pullapitkoksi.
 • Varmista, että painat päät hyvin yhteen.
 • Anna pullapitkon kohota peitettynä noin 30 minuuttia.
 • Kuumenna uuni 200°C.
 • Voitele pullapitko kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja.
 • Paista 25-30 minuuttia, kunnes pullapitko on kullanruskea ja kypsä.
Valmis!
Vinkki

Hyvän pullapitkon salaisuus on taikina. Sen tulisi olla pehmeää, hieman tahmeaa, mutta käsiteltävää. Aineksien yhdistämisen jälkeen vaivaa taikinaa, kunnes se muuttuu sileäksi ja taipuisaksi. Jos taikina tarttuu liikaa käsiisi, lisää hieman jauhoja, mutta tee se säästeliäästi. Liika jauho voi tehdä pullataikinasta tiiviin ja raskaan. Ihanteellisen taikinan tulisi irrota kulhon reunoista, mutta tuntua silti tahmealta. Vastapaistettu letitetty pulla on ilo vertaansa vailla, mutta se ei säily ikuisesti. Ihanteellisesti pullapitko tulisi syödä kahden tai kolmen päivän sisällä parhaan rakenteen ja maun saavuttamiseksi. Säilytä pullapitko leipälaatikossa tai kääri se puhtaaseen, kuivaan liinaan muovipussin sisällä, jotta se ei kuivu. Voit myös pakastaa pullapitkon säilyvyysajan pidentämiseksi. Kun se on jäähtynyt, kääri pullapitko tiukasti tuorekelmuun, sitten folion kerrokseen tai laita se pakastuspussiin. Kun se säilytetään oikein, pullapitko voi kestää pakastimessa jopa kolme kuukautta. Kun olet valmis nauttimaan siitä, sulata pullapitko huoneenlämmössä.

Ainekset

Pääsiäisen pullapitko
125 g
2½ dl
Hiivaa
25 g
Kananmuna
1
Vehnäjauhoja
500 g
Sokeria
2 rkl
Suolaa
1 tl
Koristeluun
Kananmuna
1
Raesokeria
Mantelilastu
Lisää herkullisia ideoita
Dallaspullat
60+ min
Dallaspullat
(3)

Pääsiäisen pullapitko on jälkiruokapöydän klassikko

Pääsiäinen vaatii jotain erityistä ruokapöytään, ja mikä olisi sopivampi kuin kauniisti letitetty pullapitko? Se ei ole vain vaikuttavan näköinen, vaan myös petollisen helppo valmistaa. Käyttämällä vain muutamia ainesosia, kuten jauhoja, voita, hiivaa, munaa ja maitoa, voit luoda pullapitkon, joka on sekä upea että herkullinen. Kullanruskealla kuorella ja pehmeällä, ilmavalla sisuksella se on täydellinen keskipiste pääsiäispöydällesi. Tämän pullapitkon kauneus ei piile ainoastaan sen yksinkertaisuudessa, vaan myös ilossa, jota se tuo valmistettaessa ja syötäessä.

Mehevä sisus ripauksella rapeutta

Vastapaistetun letitetyn pullapitkon viehätys ulottuu kauas sen ulkonäön yli. Pullapitkoa leikatessa vastaan tulee mehevä, murea sisus, joka on täydellisessä tasapainossa ruotsalaisen helmisokerin ja mantelilastujen ripauksen kanssa. Pehmeän sisuksen ja kauniin kullanruskean kuoren välinen kontrasti, joka on rikastettu kevyellä rapeudella, tekee jokaisesta palasta nautinnollisen. Se on todella osoitus siitä, kuinka yksinkertaisista aineksista voi syntyä poikkeuksellinen ruokalaji.

Miten pääsiäisen pullapitko letitetään?

Pullapitkon letittäminen voi aluksi vaikuttaa haastavalta, mutta ohjeiden kanssa se on helppoa. Taikinan valmistamisen jälkeen jaa ja rullaa se kolmeksi pitkäksi säikeeksi. Letitysprosessi on samankaltainen kuin hiusten letittäminen: risti oikea säie keskimmäisen yli, sitten vasen, ja vuorottele, kunnes olet päässyt loppuun, varmistaen, että jokainen säie kulkee keskimmäisen yli.

On tärkeää nipistää päät hyvin yhteen, jotta ne eivät purkaudu paistamisen aikana. Tämä tekniikka luo kauniin kuvion pullapitkolle ja varmistaa, että se paistuu tasaisesti. Muista, että kauniin pullapitkon avain on kärsivällisyys ja harjoittelu. Älä siis anna muutaman epätäydellisyyden lannistaa sinua.

Pulla maistuu parhaimmalta lämpimänä voin kanssa

On jotain erityisen lohdullista tarjota lämmintä, vastapaistettua pullaa. Letitetty pullapitko nautitaan parhaiten viipaloituna ja reilulla voikerroksella siveltynä. Voi sulaa pehmeään, lämpimään sisukseen, luoden rikkaan, herkullisen suutuntuman. Voit myös vain repäistä palasen ja ojentaa sen pöydän ympäri. Tämä pullapitko kutsuu nauttimaan hetkestä ja kokemaan kotileivonnan yksinkertaisen ilon. Olipa se osa pääsiäispöytääsi tai juhla-aterian lisuketta, tämä pullapitko on varmasti hitti.

Tarvitsetko lisää herkullisia herkkuja pääsiäismenuusi? Kokeile pääsiäiskeksejämme tai pääsiäisen kakkutikkareita. Jos kaipaat jotakin hedelmäisempää, kokeile keväisiä mustikkamuffinejamme.

Lisää oma twistisi

Vaikka pääsiäisen pullapitkon resepti on melko klassinen, on lukemattomia tapoja lisätä henkilökohtainen kosketus ja tehdä siitä todella omasi. Mausteiden, kuten kanelin, kardemumman tai muskottipähkinän, kokeileminen voi tuoda leipään lämpimiä, aromaattisia makuja, jotka sopivat täydellisesti mihin tahansa juhlatilaisuuteen. Voit myös muuttaa päällystettä käyttämällä erilaisia siemeniä, pähkinöitä tai jopa kuorrutetta, joka voi lisätä uusia tekstuureja ja makuja.

Niille, jotka tuntevat olevansa seikkailunhaluisempia, leivän letittäminen useammalla kuin kolmella säikeellä voi luoda monimutkaisia kuvioita, jotka varmasti tekevät vaikutuksen vieraisiisi. Nämä henkilökohtaiset kosketukset eivät ainoastaan paranna leivän makua ja ulkonäköä, vaan tekevät myös leipomiskokemuksesta vielä nautinnollisemman.