Keitettyä riisi (n. 320 g raakaa riisiä)
|
800 g |
---|---|
Luutonta porsaan ulkofileetä tai kanaa
|
400 g |
Sipuli
|
1 |
Kiinankaalia
|
400 g |
Rypsiöljyä
|
1 rkl |
Pinaatinlehtiä
|
100 g |
Soijakastiketta
|
3 rkl |
Ketjap manis (indonesialainen makea soijakastike)
|
2 rkl |
Katkaraputahnaa
|
1 tl |
Tomaattimurskaa
|
2 rkl |
Karkeaa suolaa
|
1 tl |
Mustapippuria
|
½ tl |
2 dl | |
Makeaa chilikastike
|
½ dl |
Tummanruskea ja kauniin karamellisoitunut väri, mausteinen, makea ja savuinen maku. Nasi goreng on yksi Indonesian tunnetuimmista ruokalajeista. Tämä ruokalaji on helppo valmistaa kotona, kun käytetään ylijäämäriisiä, sianlihaa tai kanaa sekä makeaa chilikastiketta, jotta saadaan aikaan ruokalajin kuuluisat makeat ja mausteiset vivahteet.
Suoraan käännettynä nasi goreng tarkoittaa paistettua riisiä indonesian kielellä. Sitä pidetään yleisesti maan kansallisruokana, ja se on luotu keinoksi käyttää ylijäämäriisiä. Vaikka tekniikka oli alun perin eteläkiinalaisten maahanmuuttajien käyttöönottama, reseptistä tuli nopeasti indonesialainen, kun tärkeimpien ainesosien luetteloon lisättiin paikallisia ainesosia, kuten katkaraputahnaa sekä kecap manis (makea soijakastike).
Kaksi keskeistä ainesosaa antaa tälle ruokalajille sen erityisen värin ja maun. Ensimmäinen on kecap manis, makea soijakastike, joka on koostumukseltaan paksua ja siirappimaista. Yhdistettynä terasin (indonesialainen katkaraputahna) suolaiseen, maanläheiseen ja täyteläiseen makuun se luo täydellisen tasapainon karamellisoituneen makean ja suolaisen välillä, josta nasi goreng on kuuluisa.
Perinteinen lisuke on paistettu kananmuna, joka asetetaan varovasti valmiin ruokalajin päälle. Tuore vihreä sipuli, chili ja paistetut salottisipulit ovat myös loistava yhdistelmä, joka ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan tuo lautaselle lisää raikkautta ja rapeutta.
Laita tähteet ilmatiiviiseen astiaan ja säilytä jääkaapissa enintään neljä päivää (jos olet käyttänyt tuoretta riisiä) tai yhden päivän (jos olet käyttänyt edellisestä ateriasta jäänyttä riisiä).