50 g | |
Kananmunaa
|
3 |
Hienoa sokeria
|
2 dl |
1 dl | |
Vehnäjauhoja
|
4 dl |
Leivinjauhetta
|
2 tl |
Suklaarouhetta
|
100 g |
---|---|
Marjoja, esim. vadelmia tai mustikoita
|
4 dl |
Tomusokeria
|
|
---|---|
Marjoja
|
|
Muffinit ovat iloinen ja nopea herkku koulun jälkeen, iltapäiväteelle tai hitaaseen aamuun sunnuntailehden kanssa.
Paras tapa tehdä mehukkaita muffinsseja on sekoittaa valmiiseen taikinaan kostea ainesosa ennen paistamista. Pilkotut omenat, porkkanaraaste, mustikat ja tumma suklaa ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.
Helpoin tapa pitää muffinivuoka puhtaana on vuorata se valkaisemattomalla, luonnollisella leivinpaperilla sen sijaan, että rasvaisit ja jauhottaisit jokaisen muffinssikupin vuoasta. Jos haluat estää taikinan valumisen vuoan yläosaan, voit täyttää vuoat käyttämällä siihen erityisesti suunniteltua taikinakauhaa. Pieni kastikekauha tai ¼-kuppinen mittakuppi toimivat myös hyvin.
Muffinssien täytteiksi on loputtomasti vaihtoehtoja. Kokeile kastaa vielä lämpimien muffinssien huiput ensin sulatettuun voihin ja sitten kanelisokeriin. Hapankerma ja muutamat marjat eivät vie koskaan väärille teille. Äläkä unohda, että tomusokerilla tomuttaminen on yksinkertainen ja kaunis koristelukikka.
Aloita yhdistämällä kosteat ja kuivat aineet erikseen. Tee kuoppa kuivien ainesten keskelle ja kaada märät ainekset siihen. Sekoita varovasti, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri yhdistyneet. Kuten kaikissa pikaleivonnaisissa (ilman hiivaa tehdyissä leivissä), ykkösvinkki on, että älä sekoita taikinaa liikaa, kun olet yhdistänyt märät ja kuivat aineet. Liiallinen sekoittaminen aktivoi jauhojen gluteenin, jolloin muffinit muuttuvat sitkeiksi ja pureskeltaviksi (kuten leipä) ja leivonnaisen kuohkeus tuhoutuu.
Hyvien muffinssien salaisuus on käyttää tuoreita jauhoja ja leivinjauhetta, eikä taikinaa saa työstää liikaa. Päätä myös, millaisia muffinsseja olet tekemässä, ennen kuin aloitat. Jos haluat aamiaiseksi kosteat ja tiiviit muffinit, kokeile täysjyväjauhoja ja lisää joukkoon pellavansiemeniä, banaanisosetta tai porkkanaraastetta. Jos haluat kevyempiä, kuppikakkumaisia muffineja, käytä valkoisia jauhoja, paljon munia ja öljyn sijasta voita.
Jos teet kuohkeita, kakun kaltaisia muffinsseja, voit käyttää samaa tekniikkaa kuin kakkua tehdessäsi. Vaahdota ensin voi ja sokeri, ja lisää sitten munat yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin jokaisen lisäämisen jälkeen. Vatkaa sitten jauhot ja maito vähitellen sekaan - vuorotellen kosteaa ja kuivaa. Tämä auttaa pitämään taikinan ilmavana, jolloin lopputulos on kuohkeampi.