Leipäpaistos

Leipäpaistos

50 minuuttia
Herkuttele perinteisellä leipäpaistoksella, jossa on makeita makuja ja vastustamattomia tekstuurielementtejä. Se on rikas yhdistelmä kermaisessa täytteessä uitettua leipää, sekä paistettuja omenoita ja rusinoita. Mausteisuutta leipäpaistos saa kanelista ja kardemummasta. Tarjoile viilentävän, kuohkean crème fraichen kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/leipapaistos/

Tee näin:

Leipäpaistos
  • Kuumenna uuni 175 ° asteeseen.
  • Voitele uuninkestävä vuoka voilla.
  • Leikkaa omenat ja leipä pieniksi kuutioiksi.
  • Vatkaa munat, täysmaito, ruokakerma, kardemumma, kaneli ja 50 g sokeria kulhossa.
  • Kääntele leipäkuutiot munaseokseen ja asettele noin kolmannes vuoan pohjalle. Lisää kerros kolmannesta omenoista ja toista sama rusinoilla, ripotellen päälle hieman sokeria. Toista, kunnes kaikki leipä ja omenat on käytetty.
  • Kaada päälle kaikki jäljellä oleva munaseos, jota leipä ei ole imenyt. Ripottele päälle hieman sokeria ja mantelilastuja.
  • Paista noin 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja ripottele päälle puolet tomusokerista.
  • Sekoita crème fraiche vaniljan ja jäljellä olevan tomusokerin kanssa. Tarjoile leipäpaistoksen kanssa.
Valmis!
Vinkki

Paras leipä tähän tyyppiseen jälkiruokaan on ylijäänyt leipä. Se on maukas tapa hyödyntää muuten käyttämättä jäänyttä kuivahtanutta leipää. Se varmistaa täydellisen rakenteen, sillä kuivahtanut leipä on kuivempaa kuin tuore, mikä tarkoittaa, että se imee kermatäytteen tehokkaammin, tuloksena herkullisen kostea ja makuvoimakas vanukas.

Vinkki

Voit käyttää mitä tahansa jäljelle jäänyttä leipää, sillä jokainen tuo omat makunsa leipäpaistokseen. Hapanjuurileipä tarjoaa kirpeän kontrastin kermatäytteen ja hedelmien makeudelle, kun taas täysjyväleipä tuo mukaan jämäkän rakenteen ja pähkinäisen maun. Valkoleipä tarjoaa kevyemmän, pehmeämmän rakenteen, joka imee helposti rikkaan kermatäytteen, kun taas brioche lisää ylellistä, voista rikkautta.

Ainekset

Leipäpaistos
15 g
Viipaletta leipää, 1 cm paksuisia
4
Isoa omenaa
4
Kananmunaa
2
3 dl
Jauhettua kardemummaa
1 tl
Jauhettua kanelia
1 tl
Rusinoita
50 g
Sokeria
75 g
Mantelilastu
30 g
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
2 dl
Tarjoiluun
Arla® Lempi Creme Fraiche 28 %, laktoositon
250 g
Vaniljatanko, siemenet siitä
½
Tomusokeri
2 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Kaurapaistos
25 minuuttia
Kaurapaistos
(1)
Omenapaistos
1 tunti
Omenapaistos
(6)

Kokeile helppotekoista leipäpaistosta jälkiruoaksi

Nauti reseptistämme tähän perinteiseen jälkiruokaan, joka on yksinkertaisesti herkullinen. Leipäpaistoksen kermaisessa täytteessä uitetut leipäkuutiot ja pehmeät omenat luovat ylellisen rakenteen. Uunissa leivän pinta saa kevyen rapeuden sekä mantelilastujen kauniin kontrastin kostean, rikkaan sisustan rinnalle. Jokainen suupala on taivaallinen, ja jälkiruoka lupaa tehdä vaikutuksen syvillä, lohdullisilla mauilla, yksinkertaisilla aineksilla ja helpolla valmistuksella.

Rusinoita ja omenoita makeaan ja hedelmäiseen vivahdukseen

Rusinoiden ja omenoiden yhdistelmä on klassikko, ja tässä reseptissä ne luovat herkullisen makean ja hedelmäisen maun. Uunissa omenat pehmenevät ja vapauttavat luonnollista makeuttaan, kun taas rusinat turpoavat rikkaassa kermatäytteessä, lisäten mehukkaita makupurskahduksia. Makea yhdistelmä tuo ihastuttavan tekstuurikontrastin ja syventää jälkiruoan herkullista hedelmäisyyttä, joka täydentää kermaisen täytteen, tehden jokaisesta suupalasta vastustamattoman.

Aromikkaita mausteita

Leipävanukkaamme on maustettu aromikkain maustein, jotka vievät sen makuprofiilin uusiin korkeuksiin. Kaneli ja kardemumma tarjoavat lämpimän, kutsuvan aromin, ihanteellisen kodikkaaseen iltaan, joka suorastaan vaatii jälkiruokaa. Mausteet lisäävät myös rikkaan makuvivahteen jokaiseen suupalaseen ja korostavat omenoiden ja rusinoiden luonnollista makeutta.

Rapea mantelipäällys

Kaikki pehmeät, herkulliset rakenteet tarvitsevat tasapainoa, ja siihen tulevat päälle ripotellut rapeat mantelilastut. Uunissa paistuessaan mantelit muuttuvat kullanruskeiksi. Tämä pähkinäinen viimeistely lisää visuaalista houkuttelevuutta ja tarjoaa tyydyttävän rapeuden kontrastiksi pehmeän, ylellisen vanukkaan alle, tehden jokaisesta annoksesta täydellisen tasapainon rakenteiden ja makujen välillä.

Löydä perinteisen saksalaisen Ofenschlupferin viehätys

Ofenschlupfer on rakastettu leipävanukas Etelä-Saksasta, erityisesti Baijerista ja Schwabiasta. Sen nimi leikkisästi käännettynä tarkoittaa "uunin tossua", vihjaten, että se on jälkiruoka, joka on paistettu ja helppo valmistaa. Se koostuu tyypillisesti vuorotellen leipäviipaleista, omenoista ja ehkä joistakin muista hedelmistä. Mausteena käytetään lämmittäviä mausteita, kuten kanelia. Uunissa leipä imee rikkaan kermatäytteen munista ja maidosta, kehittyen kosteaksi, pehmeäksi rakenteeksi, joka kontrastoi hieman rapean pinnan kanssa.

Perinteisesti Ofenschlupfer nautitaan jälkiruokana, usein lämpimänä ja tarjoillaan vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa, mikä täydentää omenoiden hienovaraista mausteisuutta ja makeutta. Vaikka se onkin yleensä jälkiruoka, se on myös loistava valinta makeaksi lisäksi aamiaiselle tai brunssille, tarjoiltuna jogurttilusikallisen tai hunajanoroituksen kanssa.

Haluatko kokeilla muitakin maitten tai alueiden jälkiruokia? Kokeile tanskalaista ruisleipäkakkua, jossa on kerroksia ruisleipäkakkupohjia, mustaherukkahilloa ja tummaa suklaata. Tai tätä leipävanukasta banaanilla ja suklaalla, joka muistuttaa klassista leipävanukasta. Voit myös valita herkullisen banaanileivän pähkinävoin kanssa, joka tuo mieleen klassiset amerikkalaiset makuyhdistelmät tuorejuuston, maapähkinöiden ja banaanien kanssa.

Ylellinen jälkiruoka joka tilanteeseen

Leipävanukas on jälkiruoka, joka on yhtä elegantti kuin se on vaivaton valmistaa. Se tekee vaikutuksen niin lapsiin kuin aikuisiinkin rikkailla kermaisessa täytteessä uitetun leivän ja pehmeiden omenoiden kerroksilla, tarjoten ylellisen rakenteen ja syvän, lohdullisen makuelämyksen. Tarjoile se minkä tahansa tilaisuuden makeaksi ja herkulliseksi kohokohdaksi, sillä se siirtyy sujuvasti rennosta perheen kokoontumisesta tyylikkään illalliskutsun jälkiruoaksi. Tarjoa herkullinen leipävanukkaasi lomien, juhlien tai sunnuntaibrunssin jälkiruokien kohokohtana. Olipa se juhlapöydän keskipiste tai yksinkertainen jälkiruoka piristämään tavallista päivää, se lupaa ilahduttaa joka suupalalla.

Muokkaa reseptiä makusi mukaan

Tee perinteisestä leipävanukkaasta vieläkin parempi räätälöimällä reseptiä suosikkimakuillasi. Lisää mausteisuutta käyttämällä muskottipähkinää, jauhettua neilikkaa tai jauhettua inkivääriä, jotka kaikki sulautuvat saumattomasti kanelin ja kardemumman kanssa.

Makujen ja tekstuurien twistiä varten suklaahiput − vaikka eivät olekaan perinteisiä saksalaisessa Ofenschlupferissa − tuovat rikkaan, tahmean makeuden, joka sulautuu kauniisti omenoiden happamuuden ja leivän miedon maun kanssa. Pehmeän ruskean sokerin valitseminen tavallisen sokerin sijaan syventää makua, tarjoten vastustamattoman karamellimaisen rikkauden.

Korostaaksesi hedelmäisiä makuja, karpalot tarjoavat happaman kontrastin makeudelle, lisäten makupurkauksen hedelmäisyyttä ja eloisan värin, joka tekee jälkiruoasta vieläkin sopivamman juhlaviin tilaisuuksiin.