Pyöräytetään herkulliset

Pirtelöt

Kuohkea pirtelö on helppo jälkiruoka, välipala tai herkkupala, josta voi kehittää loputtomasti uusia versioita. Kokeile ihania reseptejämme ja kehitä itse lisää!

Perinteisesti pirtelö on saanut kermaisen kuohkeutensa jäätelöstä, mutta meidän resepteissämme käytetään myös maitoa, jäitä, avokadoa ja kananmunan valkuaista. Sauvasekoittimella tai tehosekoittimella nopeasti valmistuvan juoman voi maustaa hedelmillä, marjoilla tai vaikka suklaalla. Makeutta pirtelöön saa lisäämällä seokseen vaikkapa hunajaa tai siirappia.

Näin teet pirtelön
Pirtelön valmistaminen on helppoa: mittaa vain ainekset kulhoon tai blenderiin ja surauta sileäksi. Parhaan lopputuloksen saat, kun raaka-aineet ovat kylmiä. Esimerkiksi banaanin voi kuoria, paloitella ja pakastaa ennen pirtelöön – tai sen jogurttipohjaiseen serkkuun, smoothieen – lisäämistä.

Pirtelön paksuutta voit säädellä nesteen määrää lisäämällä tai vähentämällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sulaessaan jäätelö ja mahdolliset muut jäiset valmistusaineet muuttuvat juoksevammaksi ja tekevät juomasta ohuempaa.

Milkshake valloitti maailman
Pirtelö, englanniksi ”milkshake”, on monen muun tutun herkun tapaan kotoisin Yhdysvalloista. Amerikkalainen milkshake oli alun perin alkoholipitoinen cocktail, mutta jo 1900-luvun alkupuolella termillä alettiin viitata jäätelö- tai maitopohjaiseen, lapsillekin sopivaan herkkuun.

Nykyään pirtelö tunnetaan hyvin muuallakin. Olemme koonneet tälle sivulle suosikkireseptimme jäisten juomien valmistukseen. Miltä kuulostaisi vaikkapa perinteinen mansikkapirtelö, superterveellinen mustikkapirtelö, makea banaanipirtelö tai eksoottinen mangopirtelö?

Makea tai raikas, kevyt tai kermainen – sinä päätät, millainen on paras pirtelö.

Katso myös ihanat smoothiereseptimme!

Valitse alta suosikkisi!