Espanjalainen tortilla

Espanjalainen tortilla

30 minuuttia
Espanjalainen tortilla sopii loistavaksi lounaaksi ja on hyvä tapa päästä eroon tähteistä. Se maistuu hyvältä myös kylmänä retkipäivänä, joten kokeile ottaa sitä mukaan lounaspakettiin tai osaksi piknik-annoksia.
https://www.arla.fi/reseptit/espanjalainen-tortilla/

Tee näin:

Espanjalainen tortilla
  • Viipaloi perunat. Kuori ja viipaloi sipuli. Paista ensin sipuli voissa pannulla pehmeäksi.
  • Kun sipuli on pehmeää, lisää perunat ja paista niitä sipulin kanssa, kunnes perunat ovat lämpimiä, mikä kestää noin minuutin.
  • Vatkaa munat ja maito keskenään. Kaada seos pannulle.
  • Auta lastalla, että muna-maitoseos pääsee valumaan peittäen koko paistinpannun pohjan. Paista, kunnes munakas kovettuu.
  • Käännä tortilla ison lastan avulla ja paista myös toiselta puolelta. Ripottele päälle yrttejä ja tarjoile.
Valmis!

Ainekset

Espanjalainen tortilla
Keitettyä perunoita jäähdytettynä
300 g
Sipuleita
2
Suolaa
1 tl
Mustapippuria
1 tl
Kananmunia
6
1 dl
Kourallinen tuoreita yrttejä hienonnettuina
Lisää herkullisia ideoita

Espanjalainen klassikko ja jokapäiväinen, koko päivän kestävä ateria tai välipala: tämä perunamunakas voidaan tarjoilla kuumana tai kylmänä, sellaisenaan tai tuoreen salaatin kanssa. Yksinkertainen, monipuolinen ja täyttävä resepti, johon voit turvautua yhä uudelleen ja uudelleen.

Perunamunakas: Espanjan suosikkiruoka

Jos olet joskus syönyt hyvin valmistettua espanjalaista munakasta tai tortillaa ja ehkäpä sen kanssa kermaista aiolia, tiedät, että vaatimattomasta koostaan huolimatta tämä on todella ikimuistoinen ruokalaji. Espanjassa tortilla de patatas on todellinen klassikko ja suosikki, jota nautitaan kuumana tai kylmänä aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi tai välipalaksi. Tortillan kauneus piilee sen näennäisessä yksinkertaisuudessa: vain muutama yksinkertainen ainesosa yhdistettynä paksuun munakkaaseen. Mutta kuten kaikessa hyvässä ruoanlaitossa, juju on käyttää laadukkaita raaka-aineita ja oppia ruokalajin salaisuudet harjoittelemalla.

Käytä tähteet tortillassa

Espanjassa löydät harvoin tortilloja, joiden täytteenä on muuta kuin perunoita. Uskomme kuitenkin, että munakas voi toimia erinomaisena pohjana ylijääneiden vihannesten, sienien ja juuston käyttämiseen. Herneet, maissi, paprika ja parsakaali ovat kaikki kuin kotonaan espanjalaisessa tortillassa. Hienoksi leikatut lihapalat, kuten kana, kinkku tai kypsennetty makkara, tekevät tortillastasi entistäkin maukkaamman. Tartu tilaisuuteen ja saa aikaan nollahävikki espanjalaisen tortillasi avulla.

Mistä tiedät, milloin espanjalainen tortilla pitää kääntää?

Paista tortillasi keskilämmöllä. Jos pannu on liian kuuma, tortillasi palaa pohjaan ennen kuin se kypsyy tarpeeksi kypsäksi käännettäväksi. Tortillan pitäisi kypsyä niin, että sen pinta alkaa kovettua - silloin tartut suureen lastaan, vedät syvään henkeä ja käännät munakkaan. Älä odota, kunnes tortillan pinta on täysin kovettunut ja kuiva. Pieni juoksevuus ei ole ongelma, sillä kypsennys jatkuu kääntämisen jälkeen.

Kuinka kauan tortilla säilyy jääkaapissa?

Jos sinulla on onnea ja tortillaa jää yli, kääri se muovikelmuun tai laita se suljettuun astiaan ja laita jääkaappiin. Voit säilyttää tortillaa jääkaapissa 3-4 päivää ja tarkistaa, että se näyttää ja tuoksuu hyvältä ennen syömistä. Kylmää tortillaa arvostetaan Espanjassa laajalti - mikset kokeilisi munakasta suoraan jääkaapista? Voit myös pakastaa juuri paistetun tortillan, kun se on jäähtynyt. Kääri tai laita munakas pakastamiseen soveltuvaan astiaan ja pakasta se jopa kuukaudeksi.

Mitä eroa on espanjalaisella tortillalla ja meksikolaisella tortillalla?

Sana tortilla tarkoittaa espanjaksi kirjaimellisesti "pientä kakkua". Kaikki tortillat eivät kuitenkaan ole espanjalaisia munakkaita. Meksikolaiset tortillat ovat maissi- tai vehnäjauhoista valmistettuja litteitä leipiä, joita käytetään burriton, wrapin tai tacon täytteillä. Sitä voidaan myös paistaa pannulla yhdessä täytteiden kanssa, jolloin siitä saadaan suussa sulavia quesadilloja tai chimichangoja. Kun meksikolainen tortilla leikataan paloiksi ja paistetaan friteerattavaksi, se muuttuu lopulliseksi guacamole-kauhaksi: tortillasipseiksi. Tunnista siis tortillasi tortillasta, kun tutustut Espanjan ja Meksikon vastustamattomiin keittiöihin!

Vinkkejä

Kokeile lisätä seokseen hieman savustettua paprikaa. Tämä antaa tortillalle mukavaa, hienovaraista savuisuutta.