
Churrot suklaakastikkeella ja kermavaahtotähdillä

Tee näin:
Churrot
Kermavaahtotähdet
Suklaakastike
Huomio
Churrot voivat olla suoria, renkaiksi kierrettyjä tai jopa sydämen muotoisia. Pursottimen suutin antaa churroille kauniin muodon ja tekee niistä myös erittäin sopivia paistettavaksi. Suuttimen tähtimuoto tekee churron pintaan harjanteita, jotka tekevät paistettavasta pinta-alasta suuremman, mikä taas mahdollistaa churrolle ominaisen rapean pinnan. Jos kokeilet muotoilla erilaisia churroja tai vaihtelet pursottimen suutinta, muista pitää se mahdollisimman suurena (väh. nro 8), jotta churrojen rapea pinta onnistuu.
Churrot Q&A
Churrot ovat espanjalainen jälkiruokaklassikko, jotka ovat helpot valmistaa sekä tarjoilevat herkullisen vaihtoehdon esimerkiksi perinteisille vappumunkeille. Churrojen valmistus on kuitenkin herättänyt muutamia kysymyksiä, jotka olemme koonneet yhteen. Lue kysymykset ja vastaukset alta.
Churro on alun perin Espanjassa kehitetty, paistettu leivonnainen. Churrot ovat tunnettuja siitä, että ne ovat rapeita ja kullanvärisiä ulkoa, mutta sisältä mureita ja kuohkeita. Yleensä kuumassa suklaakastikkeessa nautittua herkkua tarjoillaan Espanjassa ja Amerikassa usein aamiaisruokana, mutta muualla maailmassa sitä pidetään lähinnä makeana välipalana tai jälkiruokana.
Kun churro-taikina on valmis, laita sitä pursottimeen. Pursota 6-7cm pituisia paloja suoraan kuumaan öljyyn. Voit katkoa palat saksien avulla. Kypsennä churroja 4-5 minuuttia kuumassa öljyssä (lämpötila on hyvä olla 180-190 °C) , jotta niistä tulee kypsiä, sekä rapeita päältä. Paistamisen jälkeen anna churrojen levätä hetken paperipyyhkeen päällä, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Tarjoile churrot suklaakastikkeen ja pakastettujen kermavaahtotähtien kanssa.
Itse tehty churro maistuu lähinnä paistetulta taikinalta. Tarkemmin sanottuna paistettu choux-taikina maistuu tiiviimmältä ja rapeammalta donitsilta, jossa on murea suutuntuma. Taikina itsessään ei ole makeaa, mutta koska churro nautitaan yleensä suklaakastikkeen kanssa, siitä tulee makea ja täyteläisen makuinen herkku helposti isommallekin porukalle jaettavaksi.
Lämmitä churroja 5-10 minuuttia 200 °C:n uunissa. Aseta churrot ritilälle, jonka alla on pelti, ja käännä ne puolivälissä, jotta koko pinnasta tulee jälleen rapea. Jos haluat lämmittää churrot nopeammin, voit lämmittää ne uudelleen mikroaaltouunissa. Aseta ne lautaselle ja peitä ne hieman kostealla paperipyyhkeellä. Kostea paperipyyhe estää herkkuja kuivumasta. Kuumenna niitä täydellä teholla vain 10 sekuntia kerrallaan, kunnes ne ovat tarpeeksi kuumia.
Suklaakastikkeen valmistaminen churrojen kaveriksi on helppoa, ja siihen tarvitaan vain kaksi ainesosaa: tummaa suklaata ja kuohukermaa. Kun kerma on kiehunut, kattila otetaan pois liedeltä ja lisätään tummasuklaan palat joukkoon. Seosta sekoitetaan, kunnes suklaa on sulanut ja jäljelle jää paksu, kiiltävä suklaakastike.
Vaikka churroja on mahdollista paistaa uunissa friteeraamisen sijaan, lopputulos ei välttämättä ole sama. Erityisesti churrojen pinta ei välttämättä ole yhtä rapea, eivätkä ne ole sisältä yhtä pehmeitä kuin öljyssä friteeratut vastineensa. Tämä johtuu siitä, että uunin kuuma ilma kuivattaa churrot helposti. Tämän välttämiseksi niitä voi olla tarpeen sivellä vedellä paistamisen aikana.
Churrot voidaan valmistaa etukäteen ja pakastaa kypsentämättöminä. Taikinan paloittelu ennen pakastamista on suositeltavaa, koska pakastetut palat voi laittaa suoraan kuumaan öljyyn. Pursota taikina 6-7 cm:n pituisiksi churroiksi leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja laita se pakastimeen noin 30 minuutiksi. Kun churrot ovat kovettuneet, aseta ne ilmatiiviiseen astiaan - koska churrot ovat jo pakastettuja, niiden ei pitäisi tarttua toisiinsa. Voit kuitenkin varmistaa tämän vielä laittamalla leivinpaperin kerrosten väliin. Pakastimessa kypsentämättömät churrot säilyvät jopa 2 kuukautta.
Ainekset
Churrot
Vettä
|
2½ dl |
---|---|
25 g | |
Suolaa
|
½ tl |
Vehnäjauhoa
|
2½ dl |
Kananmunia
|
3 |
Paistaminen
Rypsiöljyä
|
1 l |
---|
Kermavaahtotähdet
2 dl |
suklaakastike
2 dl | |
Tumma suklaa
|
150 g |
Churrot - herkullinen espanjalainen herkku
Vaikka churroista on tullut monien suosikkeja ympäri maailmaa, ne ovat olleet espanjalaisen kulttuurin suosikkiaamiainen jo vuosikymmeniä. Herkullisen kultainen paistettu taikina valmistetaan choux-taikinasta, joka tunnetaan myös ranskalaisista ruokalajeista, kuten profiteroleista ja éclaireista. Espanjassa ja Amerikassa churroja nautitaan yleensä suklaakastikkeeseen, kuumaan kaakaoon, café con lecheen tai dulce de lecheen dipattuna.
Tässä reseptissä churrot tarjoillaan kotitekoisen suklaakastikkeen sekä kylmein kermavaahdotähtien kanssa. Koostumusten ja lämpötilojen erot tekevät herkullisten churrojen syömisestä myös hauskaa.
Ulkopuolelta rapea ja sisältä pehmeä
Churroissa on molempien maailmojen parhaat puolet - kultainen, rapea ulkopinta ja ilmava, kuohkea sisus. Kuoressa on kaunis rapea rakenne, joka tekee vielä yllättävämmäksi sen, miten kevyt ja pehmeä churro on sisältä. Ei ole yllätys, miksi monet ovat nauttineet churroista ja suklaasta monissa eri tilaisuuksissa, sillä ne ovat todella ihastuttavaa lohturuokaa, sekä toimiva jälkiruoka. Kylmien kermavaahtotähtien lisäämisen reseptiin tuo mukaan kermaisen ja kylmän elementin, lämpimän suklaakastikkeen rinnalle.
Lämmin suklaakastike churroille
Churrot maistuvat sellaisenaan oikeastaan vain taikinalta. Siksi kylkeen kannattaa valmistaa herkullinen suklaakastike. Kuohukerma antaa kastikkeelle kiiltävän pinnan ja samettisen koostumuksen, joka sopii täydellisesti dippaamiseen. Kerma myös estää runsasta suklaakastiketta jähmettymästä tai kovettumasta.
Kokeile suolaista versiota
Makeat churrot suklaakastikkeessa ovat hyvin suosittuja, mutta suolaiset churrot ovat yhtä herkullisia ja sopivat suolaisen nälkään. Ne sopivat erinomaisesti välipalaksi, alkupalaksi tai osaksi isompaa tapas-ateriaa, jossa on muita espanjalaisia klassikoita, kuten kylmää gazpachokeittoa.
Churro-taikinassa ei ole makeita ainesosia, voit siis valmistaa ne aivan samalla tavalla ja vain vaihtaa dippikastikkeen. Churro maistuu herkulliselta valkosipulilla tai chilillä maustetun kotitekoisen majoneesin kanssa. Vaihtoehtoisesti tomaateista, valkosipulista ja runsaasta paprikapippurista valmistettu kaunis punainen Romanescon kaltainen churro-dippikastike sopii myös hyvin suolaisen churron kanssa.
Voit myös maustaa suolaiset churrot itse. Tämä onnistuu esimerkiksi lisäämällä taikinaan valkosipulijauhetta, hienonnettua salottisipulia ja pieniä paloja paistettua chorizoa. Voit myös kokeilla juustoisia churroja rikastamalla taikinaa juustoilla, kuten suolaisella parmesaanilla tai espanjalaisella suosikkijuustolla Manchegolla, ja raikastaa tätä täyteläistä versiota lisäämällä tuoreita kauden yrttejä, kuten timjamia, ruohosipulia ja persiljaa. Tarjoile suolaisten churrojen kanssa ohuiksi viipaloitua iberialaista kinkkua.
Jos haluat jatkaa makeaa teemaa, sekoita ne kanelin ja sokerin seokseen heti paistamisen jälkeen. Makean ja mausteisen kanelisokerin käyttö churroissa on klassikko, ja ne ovat edelleen herkullisia suklaakastikkeeseen kastettuina.