Ceviche

Ceviche

Ceviche on klassinen perulainen ruokalaji, jossa limemehun happamuus muuttaa raa'an kalan rakennetta ja makua ja tekee siitä herkullista. Tämä raikas ja kirpeä ruokalaji tarjoillaan parhaiten rapeiden lisukkeiden kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/ceviche/

Tee näin:

Ceviche
  • Leikkaa kala pieniksi paloiksi ja sekoita se suolan kanssa kulhossa.
  • Poista siemenet hienonnetusta chilistä.
  • Lisää chili, limetin mehu, murskattu valkosipuli ja inkivääri kalan joukkoon. Sekoita hyvin ja anna marinoitua jääkaapissa noin kaksi tuntia.
  • Viipaloi sipuli ohueksi ja laita kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Anna sitten kuivua talouspaperin päällä.
  • Poista kurkusta ydin ja kuutioi se.
  • Viipaloi kevätsipuli.
  • Sekoita mango, kurkku ja sipuli cevicheen.
  • Hienonna korianteri ja maissi.
  • Ripottele cevichen päälle ja tarjoile.
Valmis!

Ceviche Q&A

Kuinka kauan cevicheä pitäisi marinoitua ennen sen syömistä?
Kalan tulisi marinoitua limen mehussa vähintään 30 minuuttia, mutta yleensä prosessi kestää vähintään tunnin. Yli kaksi tuntia alkaa vaikuttaa makuun ja rakenteeseen.
Miten tasapainottaa cevichen happamuus?
Vältä puristamasta limeä liian kovaa, sillä se vapauttaa kuoresta kitkeriä öljyjä, jotka voivat aiheuttaa epätoivottua makua. Jos limetit ovat edelleen liian happamia makuusi, vaihda ne sitruunaan tai appelsiiniin.
Mitä ceviche yleensä sisältää?
Edellä lueteltujen ainesosien ohella avokadon lisääminen cevicheen on yleistä, ja se auttaa lisäämään rasvaisempaa kontrastia happamuuteen. Kala voidaan myös vaihtaa katkarapuun, jotta rakenne olisi rapeampi. Kokeile tarjoilua tortillojen tai tostadojen kanssa - sillä nimittäin saavutetaan lähes täydellinen tekstuurikontrasti.
Onko kala cevichessä kypsää vai raakaa?
Marinointiprosessi antaa limettimehun sitruunahapon denaturoida kalan proteiinit hieman samaan tapaan kuin tavallinen lämmöllä kypsennys. Näin kala saa ainutlaatuisen läpinäkymättömän ja kiinteän rakenteen.

Ainekset

Ceviche
Tuoretta lohi
100 g
Turskafileetä
100 g
Suolaa tai maun mukaan
2 tl
Punainen chili
1
Limettejä
3
Valkosipulinkynsi
1
Tuoretta, hienonnettua inkivääriä
2 tl
Punasipuli
½
Kurkku
½
Kevätsipuli
½ nippu
Pakastemangokuutioita sulatettuna
250 g
Koristeluun
Korianteria
1 ruukku
Paahdettua maissi
100 g

Cevichen alkuperä

Ceviche on niin vanha ruokalaji, että se on peräisin jo ennen kirjoitettuja reseptejä, ja käsite raa'an kalan kypsyttämisestä hapolla on peräisin tuhansien vuosien takaa. Alun perin nykyisin Peruksi kutsutun alueen asukkaat käyttivät chiliä kalan kypsentämiseen. Myöhemmin tämä menetelmä vaihdettiin sitrusmehuun, kun tällaisia hedelmiä tuotiin Etelä-Amerikkaan Euroopasta ja Aasiasta.

Herkullisia ainesosavaihtoja cevicheen

Perinteinen cevichen resepti on toistuu kaikkialla lähes samana, tosin avokadoa siihen lisätään maun mukaan. Yksi yhä suositumpi tulkinta cevichestä on sen kasvisversio, jossa raaka kala korvataan kuutioidulla raa'alla kukkakaalilla. Noudata yksinkertaisesti samaa reseptiä ja marinointiprosessia, ja saat maukkaan, kasvissyöjillekin sopivan muunnelman tästä rakastetusta klassikosta.

Ehdotukset cevichen juomapareiksi

Valkoviini ja kala on klassinen parivaljakko, ja hyvästä syystä: viinin happamat ja raikkaat sävyt tasapainottavat täydellisesti kalan herkkiä makuja ja marinadin mausteisuutta. Jos olet hieman rohkeampi, voit yhdistää cevichesi mausteisen margaritan kanssa. Tämä ei ole aivan perinteinen parivaljakko, mutta sen on yllättävän herkullinen ja samalla moninkertaistaa kaikki maut.

Säilytysvinkkejä cevichen tähteille

Ceviche on parasta ja turvallisinta syödä heti, mutta jos marinadi valutetaan pois ja se säilytetään ilmatiiviissä astiassa, se säilyy jääkaapissa jopa 24 tuntia. Näin voit halutessasi valmistaa sen myös etukäteen.