Aioli

Aioli

15 minuuttia
Tämä kotitekoinen aioli, jossa on kirpeä valkosipulin maku, on jääkaapin ehdoton varuste. Hyvin varusteltu jääkaappi, jossa on runsaasti erilaisia mausteita ja kastikkeita, on hieno asia! Kokeile tätä aiolireseptiä, jolla valmistat maukkaan kotitekoisen valkosipulimajoneesin, jossa on runsaasti valkosipulin ja sitruunan makua - lupaamme, ettet tule pettymään tähän täyteläiseen dippikastikkeeseen! Se sopii erinomaisesti hampurilaisille tai voileiville, paahdettujen tai grillattujen perunoiden ja vihannesten kanssa sekä dippikastikkeeksi erilaisille tapaksille.
https://www.arla.fi/reseptit/aioli/

Tee näin:

Aioli
  • Vatkaa munankeltuainen sitruunamehun, murskatun valkosipulin, suolan ja pippurin kanssa tasaiseksi.
  • Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen.
  • Mausta maun mukaan.
  • Jos haluat aiolista hieman ohuempaa, voit lisätä hieman vettä. Tee niin teelusikallinen kerrallaan.
  • Peitä valmis aioli ja laita jääkaappiin tarjoiluun asti.
Valmis!
Vinkki

Tarjoa aiolia myös grillikalan, -lihan tai -kasvisten kanssa.

Kysymyksiä aiolista

Aiolien valmistaminen tyhjästä on helppoa ja nopeaa meidän helpolla reseptillämme. Lue lisää lukemalla alla!

Mikä on aioli?
Kotitekoinen aioli on periaatteessa valkosipulimajoneesi, joka valmistetaan yhdistämällä munankeltuaiset ja öljy ja lisäämällä sitruunamehua, puristettua valkosipulia, suolaa ja pippuria. Käytä makuneutraalia öljyä, kuten rypsiöljyä, luodaksesi emulsiosta sileän ja kermaisen koostumuksen, joka sopii erinomaisesti dippikastikkeeksi tai hampurilaiskastikkeeksi. Se on varsin monikäyttöinen, sillä valkosipulin ja sitruunan makunsa ansiosta se sopii lähes mihin tahansa.
Miten tehdä aiolia?
Helppo valkosipuliaioli on ihana olla käsillä, kun tarvitset jotain ranskalaisten kanssa tarjottavaa tai kun haluat tehdä kotitekoisesta hampurilaisesta entistäkin herkullisemman. Onneksi aioli on melko helppo valmistaa. Yhdistä vain munankeltuaiset puristettuun valkosipuliin, tuorepuristettuun sitruunamehuun, suolaan ja pippuriin ja kaada rypsiöljyä pikkuhiljaa vatkatessasi. Jäähdytä, kunnes olet valmis tarjoilemaan ja nauttimaan.
Mitä eroa on aiolilla ja majoneesilla?
Meidän aiolireseptimme ja useimmat muutkin nykyiset reseptit ovat pohjimmiltaan valkosipulimajoneesia. Klassinen aito resepti vaatii vain oliiviöljyn, valkosipulin ja suolan käyttöä, mutta useimmissa nykyaikaisissa resepteissä, kuten meidän reseptissämme, on yleensä aina lisätty munankeltuaisia ja sitruunamehua emulsion stabiloimiseksi, mikä tekee siitä paljon helpomman valmistaa ja antaa aiolille kermaisemman rakenteen kuin perinteinen resepti.
Miten sakeuttaa aioli?
Paras vinkki juoksevan aiolin sakeuttamiseen on lisätä lisää huoneenlämpöistä munankeltuaista. Tämä kannattaa tehdä vähän kerrallaan, jotta valkosipulikastikkeesta ei tule liian paksua. Jos näin kuitenkin käy, voit lisätä vettä vähän kerrallaan ohentaaksesi sitä jälleen jonkin verran. Kannattaa myös huomata, että aioli sakenee luonnostaan jäähtyessään. Jos haluat sakeuttaa sitä vielä jäähtymisen jälkeen, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kuin sekoitat siihen lisää huoneenlämpöistä munankeltuaista. Muuten sen koostumus voi heikentyä. Voit myös käyttää sauvasekoitinta, sillä se on tehokkaampaa kuin käsin vatkaaminen, mikä auttaa sitä emulgoitumaan uudelleen.
Kuinka kauan aioli säilyy?
Kotitekoinen aioli säilyy jääkaapissa jopa 10 päivää. Säilytä sitä ilmatiiviissä astiassa, jotta se säilyy mahdollisimman pitkään. Jos valmistat sen etukäteen, voit harkita käyttäväsi vähemmän valkosipulia kuin suosittelemme, sillä maku voimistuu ajan myötä ja voi lopulta olla liian kirpeä makuusi. Sitruunamehun lisääminen voi pehmentää valkosipulin voimakasta, hieman kitkerää makua, mutta ole varovainen, sillä liiallinen lisääminen tekee siitä melko hapanta.
Voiko aiolia pakastaa?
Öljypohjaiset mausteet, kuten tämä valkosipuliaioli, kotitekoinen majoneesi ja jopa öljystä ja etikasta tehdyt vinaigrettes-kastikkeet, eivät pakastu hyvin. Näillä emulgoituneilla mausteilla ja kastikkeilla on taipumus halkeilla, kun ne sulatetaan. Valkosipulimajoneesin tapauksessa tämä antaa sille oudon koostumuksen, kun öljy irtoaa munankeltuaisen ja puristetun valkosipulin seoksesta. Tällöin aioli voi saada hieman tahmean koostumuksen. Näin ollen aiolin pakastaminen ei ole suositeltavaa. Valmista se sen sijaan tuoreena ja varmista, että se säilytetään asianmukaisesti jääkaapissa.

Ainekset

Aioli
Kananmunan keltuainen
1
Tuorepuristettua sitruunamehua
1 tl
Pieni valkosipulinkynsi murskattuna
1
Suolaa
¼ tl
Tuoretta mustapippuria
Huoneenlämpöistä rypsiöljyä tai muuta neutraalin makuista öljyä
1½ dl
Lisää herkullisia ideoita
Valkosipulikastike
5 minuuttia
Valkosipulikastike
(6)

Helppo aioli valkosipulin ja sitruunan kera

Sitruuna-valkosipuli-aioli on nopea ja helppo valmistaa, ja kunhan pääainekset, munankeltuainen ja haluamasi makuneutraali öljy, ovat huoneenlämpöisiä, täydellisen koostumuksen saavuttaminen on helppoa, sillä ne yhdistyvät kauniisti vatkatessa.

Sitä piristää sitruunamehun lisääminen, joka myös auttaa vakauttamaan kirpeän valkosipulin makuisen emulsion. Elinvoimainen, vastapuristettu sitruunamehu auttaa myös varmistamaan, että kastikkeesta tulee maukas ilman, että raaka valkosipuli tekee siitä liian kirpeän.

Kotitekoinen valkosipulimajoneesi

Itse tehdyssä aiolimajoneesissa on herkullisen paksu koostumus ja kermainen rakenne, joka tekee siitä täydellisen moniin eri käyttötarkoituksiin.

Kun teet aioli-kastiketta kotona, voit maustaa sen juuri oman makusi mukaan - jos siis pidät raa'an valkosipulin mausteisesta mausta, voit tehdä siitä niin valkosipulimaisen kuin haluat. Jos satut nauttimaan siitä joko ohuena tai paksuna, voit myös päättää tämän itse, jotta siitä tulee juuri sinun makuusi täydellistä.

Herkullisia käyttötapoja aiolille

Suosituimpia tapoja nauttia aiolia on tarjoilla sitä dippikastikkeena kauniisti paistettujen kananugettien ja ranskalaisten kanssa tai levitteenä hampurilaisissa tai voileivissä. Dippikastikkeena yhdistelmä jotain lämmintä ja rapeaa ja viileää, kermaista dippikastiketta ei jätä toivomisen varaa!

Hampurilaisissa tai voileivissä se lisää kermaisuutta ja makua. Se maistuu hyvältä hieman makean briossisämpylän päällä, jonka päälle voit laittaa haluamasi hampurilaisen täytteet, tai dekadenttisena kastikkeena kotitekoisen kanahampurilaisen tai -voileivän päälle. Se on herkullista myös uunissa paahdettujen perunoiden tai vihannesten päälle levitettynä ja tarjoiltuna yksinkertaisesti tuoreen hapankorppujauholeivän palojen kanssa eräänlaisena tapas-annoksena.

Lisää oma kosketuksesi

Kokeile eri ainesosia ja luo maukkaita versioita jokaiseen tilaisuuteen.

Jos pidät tulisuudesta, kokeile mausteista aiolia, jossa on runsaasti chilin makua. Käytä joko tuoreita punaisia chilipaprikoita, siracha-kastiketta tai savuisia chipotle-paprikoita löytääksesi oman chiliversiosi. Jos pidät jälkimmäisen vaihtoehdon savuisuudesta, paprikan ja cayennepippurin kaltainen mausteyhdistelmä saattaa olla uusi suosikkisi, sillä saat mausteisuutta ja makeutta kauniiden punamausteiden yhdistelmällä.

Erilaisten tuoreiden yrttien, kuten persiljan, ruohosipulin, basilikan tai tillin sekoittaminen kastikkeeseen sopii myös erinomaisesti. Myös ripaus tryffeliöljyä tuo pähkinäisiä ja maanläheisiä makulisäyksiä, jotka sopivat hyvin yhteen valkosipulin ja vastapuristetun sitruunamehun maun kanssa.

Vinkkejä

Yksi parhaista vinkeistä, joilla saat valkosipuliaiolin koostumuksesta tasaisen, on käyttää huoneenlämpöisiä munankeltuaisia ja öljyä. Kun nämä kaksi pääainesosaa ovat samassa lämpötilassa, ne on paljon helpompi yhdistää. Tämä puolestaan antaa kotitekoiselle valkosipulikastikkeelle paljon miellyttävämmän rakenteen. Kylmien kananmunien käyttäminen voi johtaa muhkeampaan lopputulokseen ja aiheuttaa sen, että se ei muodostu.

Jos sinulla on kiire etkä ehdi antaa kananmunan lämmetä huoneenlämpöön ennen keltuaisen erottamista valkuaisesta, voit sen sijaan laittaa kananmunan lämpimään veteen noin 10 minuutiksi. Muussa tapauksessa 30 minuuttia työtasolla pitäisi saada jäähdytetty muna huoneenlämpöiseksi.

Varmista, että öljy lisätään keltuaisiin ohuena virtana. Jos lisäät sitä liian nopeasti, keltuaiset eivät välttämättä emulgoidu, ja saat sakean ja herkullisen majoneesin sijasta rikkinäistä ja ohutta kastiketta.