Tarjoa aiolia myös grillikalan, -lihan tai -kasvisten kanssa.
Aiolien valmistaminen tyhjästä on helppoa ja nopeaa meidän helpolla reseptillämme. Lue lisää lukemalla alla!
Kananmunan keltuainen
|
1 |
---|---|
Tuorepuristettua sitruunamehua
|
1 tl |
Pieni valkosipulinkynsi murskattuna
|
1 |
Suolaa
|
¼ tl |
Tuoretta mustapippuria
|
|
Huoneenlämpöistä rypsiöljyä tai muuta neutraalin makuista öljyä
|
1½ dl |
Sitruuna-valkosipuli-aioli on nopea ja helppo valmistaa, ja kunhan pääainekset, munankeltuainen ja haluamasi makuneutraali öljy, ovat huoneenlämpöisiä, täydellisen koostumuksen saavuttaminen on helppoa, sillä ne yhdistyvät kauniisti vatkatessa.
Sitä piristää sitruunamehun lisääminen, joka myös auttaa vakauttamaan kirpeän valkosipulin makuisen emulsion. Elinvoimainen, vastapuristettu sitruunamehu auttaa myös varmistamaan, että kastikkeesta tulee maukas ilman, että raaka valkosipuli tekee siitä liian kirpeän.
Itse tehdyssä aiolimajoneesissa on herkullisen paksu koostumus ja kermainen rakenne, joka tekee siitä täydellisen moniin eri käyttötarkoituksiin.
Kun teet aioli-kastiketta kotona, voit maustaa sen juuri oman makusi mukaan - jos siis pidät raa'an valkosipulin mausteisesta mausta, voit tehdä siitä niin valkosipulimaisen kuin haluat. Jos satut nauttimaan siitä joko ohuena tai paksuna, voit myös päättää tämän itse, jotta siitä tulee juuri sinun makuusi täydellistä.
Suosituimpia tapoja nauttia aiolia on tarjoilla sitä dippikastikkeena kauniisti paistettujen kananugettien ja ranskalaisten kanssa tai levitteenä hampurilaisissa tai voileivissä. Dippikastikkeena yhdistelmä jotain lämmintä ja rapeaa ja viileää, kermaista dippikastiketta ei jätä toivomisen varaa!
Hampurilaisissa tai voileivissä se lisää kermaisuutta ja makua. Se maistuu hyvältä hieman makean briossisämpylän päällä, jonka päälle voit laittaa haluamasi hampurilaisen täytteet, tai dekadenttisena kastikkeena kotitekoisen kanahampurilaisen tai -voileivän päälle. Se on herkullista myös uunissa paahdettujen perunoiden tai vihannesten päälle levitettynä ja tarjoiltuna yksinkertaisesti tuoreen hapankorppujauholeivän palojen kanssa eräänlaisena tapas-annoksena.
Kokeile eri ainesosia ja luo maukkaita versioita jokaiseen tilaisuuteen.
Jos pidät tulisuudesta, kokeile mausteista aiolia, jossa on runsaasti chilin makua. Käytä joko tuoreita punaisia chilipaprikoita, siracha-kastiketta tai savuisia chipotle-paprikoita löytääksesi oman chiliversiosi. Jos pidät jälkimmäisen vaihtoehdon savuisuudesta, paprikan ja cayennepippurin kaltainen mausteyhdistelmä saattaa olla uusi suosikkisi, sillä saat mausteisuutta ja makeutta kauniiden punamausteiden yhdistelmällä.
Erilaisten tuoreiden yrttien, kuten persiljan, ruohosipulin, basilikan tai tillin sekoittaminen kastikkeeseen sopii myös erinomaisesti. Myös ripaus tryffeliöljyä tuo pähkinäisiä ja maanläheisiä makulisäyksiä, jotka sopivat hyvin yhteen valkosipulin ja vastapuristetun sitruunamehun maun kanssa.
Yksi parhaista vinkeistä, joilla saat valkosipuliaiolin koostumuksesta tasaisen, on käyttää huoneenlämpöisiä munankeltuaisia ja öljyä. Kun nämä kaksi pääainesosaa ovat samassa lämpötilassa, ne on paljon helpompi yhdistää. Tämä puolestaan antaa kotitekoiselle valkosipulikastikkeelle paljon miellyttävämmän rakenteen. Kylmien kananmunien käyttäminen voi johtaa muhkeampaan lopputulokseen ja aiheuttaa sen, että se ei muodostu.
Jos sinulla on kiire etkä ehdi antaa kananmunan lämmetä huoneenlämpöön ennen keltuaisen erottamista valkuaisesta, voit sen sijaan laittaa kananmunan lämpimään veteen noin 10 minuutiksi. Muussa tapauksessa 30 minuuttia työtasolla pitäisi saada jäähdytetty muna huoneenlämpöiseksi.
Varmista, että öljy lisätään keltuaisiin ohuena virtana. Jos lisäät sitä liian nopeasti, keltuaiset eivät välttämättä emulgoidu, ja saat sakean ja herkullisen majoneesin sijasta rikkinäistä ja ohutta kastiketta.