Voikreemi

Voikreemi

Kotitekoinen voikreemi on nopea ja helppo tehdä, ja siihen tarvitaan vain kolme perusainesosaa: voi, tomusokeri ja vaniljasokeri. Perinteinen vaniljainen voikreemi sopii täydellisesti kakkujen ja kuppikakkujen koristeluun. Reseptimme voikreemi jättää myös paljon tilaa eriväristen ja makuisten voikreemien valmistamiseen.
https://www.arla.fi/reseptit/voikreemi/

Tee näin:

Voikreemi
  • Vatkaa voi kuohkeaksi kulhossa.
  • Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri vähän kerrallaan.
  • Vatkaa, kunnes kuorrute on tasaista.
Valmis!

Voikreemi Q&A

Meidän reseptimme kaltaisella voikreemillä maukkaan ja nopean kuorrutteen tekeminen on helppoa. Aloita lukemalla vastauksemme joihinkin tätä rakastettua kuorrutetta koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin, kuten miten varmistaa täydellinen maku ja rakenne, ja miten voikreemiä säilytetään.

Mitä on voikreemi?
Tämä kuorrute valmistetaan yhdistämällä pehmeää voita, tomusokeria ja aromia, kuten vaniljasokeria. Koska kuorrutetta käytetään leivonnaisten, kuten kakkujen ja kuppikakkujen, täyttämiseen, päällystämiseen ja koristeluun, tämäntyyppisen kuorrutteen klassisia makuja ovat vanilja, suklaa, mansikka ja sitruuna. Mutta periaatteessa voit lisätä mitä tahansa makuaineita. Elintarvikeväreillä kuorrutetta voidaan myös värjätä eri sävyisiksi erilaisiin koristelutarkoituksiin.
Miten voikreemi valmistetaan?
Voikreemi on täydellinen tapa täyttää, päällystää tai koristella leivonnaisia ja lisätä niihin hieman ylellistä täyteläisyyttä. Voit valmistaa ihanan kotitekoisen kuorrutteen yksinkertaisesti vatkaamalla pehmeää voita, kunnes se on saanut kuohkean rakenteen, ja yhdistämällä siihen tomusokeria ja vaniljasokeria vähän kerrallaan, kun jatkat seoksen vatkaamista. Käytä tätä makeaa ja maukasta kuorrutetta esimerkiksi kakkujen tai kuppikakkujen koristeluun. Jos satut syömään vähän, emme tuomitse sinua - me tiedämme, miten herkullista se on!
Voiko voikreemiä pakastaa?
Kotitekoisen voikreemin pakastaminen on hyvä idea, jos haluat valmistaa sitä hyvissä ajoin etukäteen tai jos teet vahingossa vähän liikaa. Pakastimessa voikreemi säilyy jopa 3 kuukautta. Säilytä sitä vain ilmatiiviissä astiassa ja muista antaa sille aikaa sulaa, jotta se on jälleen levittyvää. Varmista, että annat sen maustua vähintään 15 minuuttia työtasollasi, jotta se on kermaista. Vaihtoehtoisesti voit antaa kuorrutteen sulaa yön yli jääkaapissa.
Pitääkö voikreemi säilyttää jääkaapissa?
Saatat miettiä, miten voisit säilyttää voikreemiä ja kuinka kauan se säilyy. Vaniljaista voikreemiä ei tarvitse säilyttää jääkaapissa. Huoneenlämmössä (viileässä ja kuivassa tilassa) tällainen kuorrute säilyy jopa 3 päivää, kun taas jääkaapissa se säilyy 1-2 viikkoa. Riippumatta siitä, missä säilytät voikreemiä, säilytä kotitekoinen kuorrutus aina ilmatiiviissä astiassa, jotta se ei pilaannu tai kovetu. Koska voista valmistettu kuorrute säilyy hyvin, voit helposti valmistaa sen etukäteen.
Miten voikreemi sakeutetaan?
Voikreemi on luonnostaan pehmeämpää ja löysempää lämpimänä, joten ennen kuin päätät paksuntaa kuorrutetta sen koostumuksen korjaamiseksi, jäähdytä sitä hetki jääkaapissa, jotta näet, onko sakeuttamiselle todella tarvetta. Jos tarvetta on, voit paksuntaa kuorrutetta yksinkertaisesti lisäämällä siihen tomusokeria. Lisää sitä vähän kerrallaan, kunnes olet saavuttanut haluamasi koostumuksen, jotta kuorrutteesta ei sen sijaan tule liian jäykkää. Jos lisäsit vahingossa hieman liikaa tomusokeria, nesteen, kuten maidon tai kerman, lisääminen on vastaus siihen, miten voikreemiä voi pehmentää uudelleen.
Mitä eroa on voikreemillä ja muilla kuorrutteilla?
Neljä tyypillistä kuorrutetta ovat kermavaahtokuorrute, marenkikuorrute, tuorejuustokuorrute ja tietenkin kuohkea voikreemi. Suurimmat erot löytyvät kuorrutteiden ainesosaluetteloista, jotka antavat niille erilaisen maun ja rakenteen. Kermavaahtokuorrutteella ja marenkikuorrutteella on molemmilla hyvin kevyt ja ilmava rakenne, ja ne ovat yleensä herkempiä. Siksi näitä kuorrutteita ei voida käyttää kakkukerrosten välissä. Tuorejuustokuorrute taas muistuttaa rakenteeltaan enemmän paksua voikreemiä, mutta sen makuprofiili on erilainen. Tämän kuorrutustyypin maku on raikkaampi ja kirpeämpi, mikä johtuu sekä tuorejuustosta että sen yleensä sisältämästä sitruunamehusta.
Voiko voikreemin valmistamiseen käyttää suolattua voita?
Voikreemin valmistamiseen voidaan käyttää joko suolattua tai suolaamatonta voita. Suolatun voin käyttö voi tehdä kuorrutteesta hieman vähemmän makeaa, mutta se ei tee siitä suorastaan suolaisen makuista. Tärkeintä voin valinnassa on, että valitset runsaasti rasvaa sisältävää voita optimaalisen rakenteen varmistamiseksi (älä korvaa sitä margariinilla) ja annat sen pehmetä kokonaan ennen kuin yhdistät sen tomusokeriin. Jos voi on liian kylmää, sitä on vaikea yhdistää kunnolla sokerin kanssa, jolloin siitä voi tulla rakeisempaa.

Ainekset

Voikreemi
150 g
Tomusokeri
150 g
Vaniljasokeria
2 rkl

Klassinen, vaniljainen voikreemi

Parhaassa voikreemissä on makea ja täyteläinen maku, joka täydentää hyvin monien erilaisten kakkujen ja kuppikakkujen makuprofiilia. Kermavaahtokuorrutteessa on kermainen, samettinen koostumus, jonka ansiosta se sopii täydellisesti pursotettavaksi. Meidän vaniljanmakuinen voikreemikuorrutteemme ei ole erilainen, sillä sekin on paksua ja kuohkeaa olematta kuitenkaan tiivistä, ja sen hienovaraisten kukkaisten vivahteiden ja monitahoisen, täyteläisen makeuden ansiosta haluat tehdä sitä yhä uudelleen ja uudelleen.

Jos tämän herkullisen vaniljanmakuisen voikreemin tutkiminen on saanut sinut uteliaaksi kotitekoisesta kuorrutteesta yleensä, suosittelemme tutustumaan myös tuorejuustokuorrutteen reseptiimme. Molemmat kuorrutteet ovat herkullisia, ja ne eroavat toisistaan niin paljon, että molempien valmistaminen antaa sinulle runsaasti mahdollisuuksia kuorruttaa ja koristella kaikenlaisia leivonnaisia.

Pursota voikreemiä kakkuihin ja kuppikakkuihin

Kotitekoista voikreemiä voi käyttää monin tavoin leivonnassa. Voit esimerkiksi käyttää kuorrutetta koristeellisten pyörteiden tai ruusukkeiden pursottamiseen erilaisiin leivonnaisiin. Paksun koostumuksensa vuoksi tällaista kuorrutetta voidaan käyttää myös kerroskakkujen kerrosten välissä lisäämään makua, antamaan kosteutta ja turvaamaan kakun vakautta.

Helpolla voikreemillä on myös toinen hyvin käytännöllinen käyttötarkoitus: sillä voidaan koristella kotitekoisia kakkuja. Kakun kuorruttaminen voikreemillä ennen sen viimeistelemistä koristeilla auttaa varmistamaan pinnan, johon koristeet voivat tarttua. Näin voit tarjoilla kakun, jossa on kaunis viimeistely, joka varmasti ilahduttaa ja tekee vaikutuksen juhlavieraisiin.

Voikreemin erilaisia makuprofiileja

Vaikka yksinkertainen voikreemi maistuukin hyvältä, eri makujen lisääminen on hauska tapa olla luova keittiössä. Periaatteessa voit maustaa kotitekoisen voikreemin lähes millä tahansa maulla, kuten kahvilla, maapähkinällä, kookoksella, vadelmalla, kirsikalla, karamellilla, chailla tai kurpitsamausteella. Alla syvennymme kolmeen suosituimpaan vaihtoehtoon:

Suklainen voikreemi

Herkullisista kuorrutusresepteistä suklaavoikreemi saattaa olla kaikista suosituin. Käytä kaakaojauhetta tai jäähtynyttä, sulatettua tummaa suklaata luodaksesi täyteläisen ja herkullisen kuorrutteen, joka sopii täydellisesti makeisiin leivonnaisiin, kuten banaanimuffinsseihimme tai appelsiinin tai esimerkiksi kahvin makuisiin kakkuihin. Käyttämällä sulatettua suklaata kaakaojauheen sijasta voit valita suosikkisuklaasi, joten voit luoda myös herkän maitosuklaan tai makean valkosuklaan makuisen voikreemin.

Mansikkainen voikreemi

Kotitekoinen mansikkavoikreemi on myös erittäin suosittu vaihtoehto. Käytä jauhettuja pakastekuivattuja mansikoita tai tuoreista tai pakastetuista mansikoista tehtyä sosetta miedon mansikanmakuisen kuorrutteen valmistamiseksi. Käytä noin 25 grammaa sosetta, jotta siitä ei tule liian kosteaa eikä sen koostumus kärsisi. Jos kuorrutteesta tulee liian pehmeää, lisää vain hieman lisää tomusokeria. Hienovarainen marjainen maku syvenee, jos valmistat kuorrutteen päivää aikaisemmin. Mansikkakuorrutteen kirkkaan vaaleanpunainen väri näyttää upealta esimerkiksi tummasuklaakakulla, mutta se sopii hyvin myös vaniljakakkuihin ja muihin vastaaviin.

Sitruunainen voikreemi

Et voi mennä pieleen myöskään tuoreen sitruunavoikermakuorrutteen kanssa. Tuorepuristettu sitruunamehu ja hieman sitruunankuorta piristävät täyteläistä ja kuohkeaa voikreemiä tuomalla siihen kirpeyttä, joka täydentää kauniisti tomusokerin makeutta. Vaaleankeltainen sitruunakuorrute toimii loistavasti makeiden kerroskakkujen täytteenä sekä mausteisempien kakkujen, kuten kostean porkkanakakun tai juhlallisten piparkakkukuppikakkujen kuorrutuksena.

Voikreemiin liittyviä vinkkejä

Täydellisen voikreemin koostumus on kermainen ja samettinen. Jotta lopputulos olisi joka kerta tasainen, anna voin pehmetä ennen kuin yhdistät sen muihin aineisiin. Voin leikkaaminen pienemmiksi kuutioiksi nopeuttaa pehmenemisprosessia. Leikatun voin pehmenemisen pitäisi kestää huoneenlämmössä noin 20-25 minuuttia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että on parempi odottaa hieman pidempään kuin yrittää yhdistää liian kylmää voita ja tomusokeria, sillä lopputulos voi olla rakeinen. Tomusokerin siivilöinti odottaessasi voin pehmenemistä auttaa myös estämään mahdollisen rakeisuuden syntymisen ja varmistaa paksun ja tasaisen lopputuloksen.

Jos voikreemistä tulee rakeista, sinulla on kolme vaihtoehtoa.

  1. Voit jatkaa sekoittamista, jos uskot, että rakeisuuden syynä on se, että kuorrutetta ei yksinkertaisesti ole vielä sekoitettu tarpeeksi,
  2. jos sinulla on aikaa, voit antaa voikreemin levätä ja sekoittaa sen uudelleen muutaman tunnin kuluttua, kun sokeri on ehtinyt "sulaa" kunnolla seokseen, ja
  3. jos sinulla on kiire ja sinun on korjattava asia heti, voit lisätä hyppysellisen nestettä, kuten kermaa tai maitoa, ja jatkaa sekoittamista. Liian suuren nestemäärän lisääminen voi saada kuorrutteen erottumaan tai muuttumaan juoksevaksi, joten varmista, että lisäät vain vähän kerrallaan, kunnes olet saavuttanut täydellisen koostumuksen kuorrutusta tai pursottamista varten.