Vaniljakreemi

Vaniljakreemi

15 minuuttia
Vaniljakreemi kruunaa minkä tahansa jälkiruoan! Lisäksi sen valmistaminen itse on helpompaa kuin luuletkaan, ja lopputulos voittaa kaikki kaupasta saatavat vaihtoehdot.
https://www.arla.fi/reseptit/vaniljakreemi/

Tee näin:

Vaniljakreemi
  • Leikkaa ja kaavi vaniljatangon siemenet pois ja lisää ne kattilaan maidon ja sokerin kanssa. Kuumenna ja anna maitoseoksen hautua hetki.
  • Sekoita munankeltuaiset ja maissitärkkelys kulhossa.
  • Siivilöi lämmin maito munankeltuaisen päälle sekoittaen.
  • Vatkaa tasaiseksi ja kaada takaisin kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin kaksi minuuttia, kunnes se sakenee.
  • Ota pois liedeltä ja sekoita voi joukkoon. Anna jäähtyä.
Valmis!

Vaniljakreemi Q&A

Mitä eroa on vaniljakreemillä ja vaniljakastikkeella?
Custard on englanninkielinen sana, joka tarkoittaa mitä tahansa kermaista vaniljakastiketta, ohutta tai paksua. Se on brittiläisen keittiön perusruokaa, jota tarjoillaan jälkiruokana sellaisenaan tai kaadettuna piirakoiden, kakkujen ja murojen päälle. Vaniljakreemi eli crème anglaise tarkoittaa ranskaksi "englantilaista kermaa", mikä viittaa siihen, että näillä kahdella on paljon yhteistä. Suurin ero on koostumus. Yleensä termiä crème anglaise käytetään ohuemmasta kaadettavasta vaniljakastikkeesta, kun taas vaniljakastike voi olla juoksevaa tai paksua riippuen siitä, miten se on tarkoitus tarjoilla.
Mihin vaniljakreemiä käytetään?
Vaniljakreemi on vaniljakastikkeen tavoin monipuolinen kumppani keittiössä. Sitä voi tarjoilla hedelmien kanssa tai piirakoiden, kakkujen ja murukakkujen lisukkeena. Sitä käytetään myös crème brûléen, vaniljajäätelön ja vaahdotetun marengin kanssa. Herkulliset dallaspullat ovat niin ikään tunnettuja siitä, että ne täytetään ihanalla vaniljakreemillä.
Miltä vaniljakreemi maistuu?
Vaniljakreemiä kuvataan parhaiten runsaana, kermaisena vaniljakastikkeena. Maultaan ja koostumukseltaan se voi muistuttaa sulatettua vaniljajäätelöä, mutta ei yleensä ole aivan yhtä makeaa.
Tarjoillaanko vaniljakreemi kuumana vai kylmänä?
Vaniljakreemin monipuolisuuteen kuuluu se, että sitä voi tarjoilla joko kuumana tai kylmänä sen mukaan, millainen rooli sillä on osana jälkiruokaa. Jäähdytetty kastike voidaan tarjoilla nopeana mutta hienostuneena jälkiruokana hedelmien, marjojen ja rapean marengin kanssa. Tai sitä voi lämmittää varovasti ja tarjota täydellisenä lisukkeena hedelmäpiirakan palan kanssa.

Ainekset

Vaniljakreemi
Vaniljatanko
1
6 dl
Sokeria
1¼ dl
Kananmunan keltuaisia
6
Maissitärkkelystä
1 dl
50 g
Lisää herkullisia ideoita
Dallaspullat
1 tunti 45 minuuttia
Dallaspullat
(4)

Vaniljakreemi - kokeile vaniljakastikkeen sijasta

Kutsuitpa sitä miksi tahansa, makea ja kermainen vaniljakreemi on usein jälkiruokaa, leivonnaista tai kakkua viimeistelevä herkullinen silaus. Vaniljakreemi voidaan ajatella ohuena vaniljakastikkeena, jota syödään jälkiruokana tai kaadetaan marjojen ja piirakoiden päälle. Meidän versiomme on hieman paksumpi, mikä tuo sen lähemmäs ranskalaista pâtissièreä eli kermavaahtoa. Siksi se sopii erinomaisesti kakkujen väliin levitettäväksi tai leivonnaisiin pursotettavaksi. Ja niin hienolta kuin se kuulostaakin, tämä vaniljakreemi on nopea ja helppo valmistaa.

Miksi kotitekoinen vaniljakreemi on parasta?

Kaupasta ostettu vaniljakastike tai vaniljakreemijauheseos voi olla tervetullut oikotie keittiössä. Ne eivät kuitenkaan koskaan voita tuoreen, alusta asti itse valmistetun vaniljakreemin makua ja koostumusta. Kun hankit omat raaka-aineet ja valmistat vaniljakreemin itse, saat kaiken hallintaan ja voit varmistaa, että maku ja rakenne ovat juuri oikeat. Koko prosessi kestää vain hieman kauemmin kuin jauhemaisen seoksen käyttö. Mikään ei tietenkään voita sitä tunnetta, kun tarjoilet silkkisen pehmeää vaniljakreemiä ja sanot: "Tein tämän itse".

Säilytä vaniljakreemi oikein

Jos vaniljakreemiä on jäänyt yli tai jos olet tehnyt sitä etukäteen, laita se jääkaappiin ilmatiiviissä astiassa. Sen pitäisi säilyä jopa viisi päivää. Jos haluat tarjoilla vaniljakreemiä lämpimänä, kuumenna sitä varovasti miedolla lämmöllä kattilassa ja sekoita jatkuvasti, jotta munankeltuaiset eivät hyydy.