Vadelmaista panna cottaa lakritsikastikkeella ja vohveleilla
  • Arla
  • Reseptit
  • Vadelmaista panna cottaa lakritsikastikkeella ja vohveleilla

Vadelmaista panna cottaa lakritsikastikkeella ja vohveleilla

45 minuuttia
Taivaallista vadelmakreemiä rapeiden vohvelien päällä! Lakritsin ystävä voi kruunata tämän jälkiruoan myös miedolla ja maukkaalla lakritsikastikkeella.
https://www.arla.fi/reseptit/vadelmaista-panna-cottaa-lakritsikastikkeella-ja-vohveleilla/

Tee näin:

Panna cotta
  • Soseuta vadelmat ja yhdistä ne kerman ja hyytelösokerin kanssa kattilassa.
  • Kiehauta ja keitä noin 30 sekuntia. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä.
  • Peitä muovikelmulla ja jätä jääkaappiin vähintään viideksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Lakritsikastike
  • Hienonna lakritsikarkki ja lisää se paksupohjaiseen kattilaan kerman, maidon, sokerin, siirapin ja suolan kanssa.
  • Kypsennä keskilämmöllä ja sekoita välillä, kunnes lakritsi on sulanut.
  • Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta sekoittaen 5-10 minuuttia, kunnes kastike alkaa paksuuntua.
  • Ota pannu pois liedeltä ja lisää muutama tippa mustaa elintarvikeväriä, jos haluat kastikkeesta täysin mustan.
Vohvelit
  • Vatkaa jauhot, vesi, leivinjauhe ja suola tasaiseksi.
  • Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin tunnin ajan.
  • Vatkaa kerma melko jäykäksi ja sekoita se taikinaan.
  • Kuumenna vohvelirauta ja voitele se voilla. Paista vohvelit kullanruskeiksi.
Tarjoilua varten
  • Vatkaa panna cotta sähkövatkaimella, kunnes siitä tulee hieman kuohkeaa. Levitä tai pursota se vohveleiden päälle. Lorauta päälle lakritsikastiketta.
  • Koristele lakritsikarkeilla ja tuoreilla vadelmilla.
Valmis!

Vadelmaista panna cottaa lakritsikastikkeella ja vohveleilla Q&A

Lue lisää useimmiten kysyttyjä kysymyksiä alta.

Miten tehdä vohveleita gluteenittomina tai maidottomina?
Jos haluat gluteenittomia vohveleita, käytä vaihtoehtoisia jauhoja: kolme parasta vaihtoehtoa, jotka toimivat todella hyvin tässä reseptissä, ovat kaura-, tattari- tai ruskea riisijauho. Jos haluat maidottoman vaihtoehdon, voit korvata kerman kookoskermalla. Vaikka tämä tuo vohveleihin kookosmaisen maun, se sopii hyvin yhteen ruokalajin muun maun kanssa. Toinen vaihtoehto on käyttää kikhernevettä: valuta neste kikhernetölkistä, lisää pieni määrä viinikiveä (noin 1/8 teelusikallista) ja vatkaa sauvasekoittimella, kunnes vohveliin alkaa muodostua jäykkiä huippuja (noin 3-4 minuuttia).
Mitä muunnelmia tai käänteitä reseptiin voi lisätä?
Vaihda vadelmapannacottaasi inkivääri-minttu-yhdistelmällä, joka on yllättävän herkullinen kumppani lakritsin voimakkaalle maulle. Murskaa morttelissa kaksi suurta nippua mintunlehtiä ja noin viisi senttimetriä (tai enemmän, maun mukaan) inkivääriä massaksi ja purista tahna juustoliinan läpi. Lisää sose kattilaan ja noudata yksinkertaisesti samaa reseptiä.
Milloin minun pitäisi kääntää vohvelirauta?
Käännä silitysrauta heti, kun olet sulkenut kannen. Näin taikina leviää tasaisesti, mikä on salaisuus täydellisesti kypsennettyyn vohveliin, joka on sisältä suussa sulava, kuohkea ja ulkoa kauniin rapea.
Pitäisikö vohvelien olla kovia vai pehmeitä?
Täydellisen vohvelin on aina oltava sisältä kuohkea kuin pilvi ja ulkoa rapea ja kullankeltainen. Vastakkaiset koostumukset yhdistettynä yksinkertaisista dekadentteihin täytteisiin tekevät tästä makeisesta monien suosikin.

Ainekset

Panna cotta
Vadelmia
150 g
Hillosokeria
1½ dl
3 dl
Lakritsikastike
½ dl
Tomusokeria
45 g
Vaaleaa siirappia
½ dl
Suolaa
Auutama tippa mustaa elintarvikeväriä (valinnainen)
Lakritsia
40 g
Vohvelit
Jauhoja
120 g
Leivinjauhetta
2 rkl
Vettä
1½ dl
Suolaa
25 g
2 dl
Lisää herkullisia ideoita
Protein vohvelit
20 minuuttia
Protein vohvelit
(0)

Herkulliset vohvelit maistuvat jälkiruokana milloin vain

On olemassa vohveleita, ja sitten on vadelmapannacotta- ja lakritsi-vohveleita. Yhdistelmä, joka on yhtä silmiinpistävä maultaan ja koostumukseltaan kuin esittelyltäänkin, tämä kultainen herkku pehmeine vaaleanpunaisine panna cotta-huippuineen ja tummansinisine mustine kastikkeineen on juhlaa kaikille aisteille.

Täydellinen vohveli illanistujaisiin

Vohveleiden leikkaaminen suupaloiksi ennen täytteiden lisäämistä on loistava idea hienostuneemmille illanistujaisille. Tarjoile ne vartaissa, niin saat sormiruokaisan jälkiruoan, josta puhutaan koko kaupungissa.

Parhaat juomaparit vadelmalle ja lakritsille

Virkistävä inkivääri-minttu tai hedelmäisempi vadelma-raparperi -mocktail sopivat molemmat erinomaisesti tähän jälkiruokaan. Molemmat kumoavat lakritsin vivahteet täydellisesti, mutta täysin eri tavoin.

Lisää inkivääri-minttu-mocktailia varten ohueksi viipaloitua inkivääriä, tuoretta minttua (ruhjoita lehdet kevyesti, jotta minttuiset aromit vapautuvat), limemehua, inkivääriolutta ja soodavettä kannuun, jossa on murskattua jäätä.

Hedelmäisempää versiota varten tee yksinkertaista siirappia vadelmista, raparperista, vedestä ja sokerista (keitä viisi minuuttia, hauduta vielä viisi minuuttia ja siivilöi). Yhdistä ½ dl siirappia kolmeen ruokalusikalliseen limemehua, kuohuveteen ja murskattuun jäähän.

Säilytä vohvelit oikein

Tuoreet vohvelit tulisi mieluiten laittaa jääkaappiin kahden tunnin kuluessa niiden valmistamisesta. Varmista, että ne ovat jäähtyneet, ja laita ne joko uudelleen suljettaviin muovipusseihin, ilmatiiviiseen astiaan tai molempiin. Yli kolmen päivän säilytystä ei suositella, koska ne alkavat kuivua ja bakteereja voi alkaa muodostua. Tämä resepti sopii myös hyvin pakastettavaksi: kääri tähteet kelmuun ja pakasta jopa kolmeksi kuukaudeksi.