Tomaatti-linssikeitto krutonkien kera

Tomaatti-linssikeitto krutonkien kera

25 minuuttia
Nauti lämpimästä, mausteisesta tomaatti-linssikeitosta rapeiden valkosipulikrutonkien kera. Se tarjoaa aistien juhlaa yhdistäen lämmön, mausteisuuden, kirpeyden ja kermaisuuden tasapainoiseksi ja vastustamattomaksi lounaaksi tai päivälliseksi. Tarjoile nokareen jogurttia tai crème fraichea kera viilentävän loppusilauksen, joka sulautuu saumattomasti keittoon ja antaa rikkaan, kirpeän potkun.
https://www.arla.fi/reseptit/tomaatti-linssikeitto-krutonkien-kera/

Tee näin:

Tomaatti-linssikeitto
  • Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa korkealla lämmöllä varmistaen, ettei se pala.
  • Paista salottisipulia ja valkosipulia ½ minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kypsennä vielä ½ minuuttia.
  • Lisää liemi, linssit, tomaatit, chilikastike ja suola. Keitä keittoa kannen alla miedolla lämmöllä 15 minuuttia tai kunnes linssit ovat pehmeitä.
Krutongit
  • Kuumenna uuni 225° asteeseen.
  • Leikkaa paahtoleipäviipaleet kuutioiksi (1½ x 1½ cm). Laita voi pieneen uunivuokaan ja aseta se hetkeksi uuniin, kunnes voi on sulanut.
  • Sekoita leipä, valkosipuli ja suola sulaneen voin kanssa ja paahda uunin keskitasolla 10 minuuttia. Sekoita ajoittain.
Tarjoiluun
  • Järjestele keitto syviin lautasiin tai kulhoihin ja pinnalle krutongit.
  • Tarjoile kreikkalaisen jogurtin tai crème fraichen kanssa ja lisää makeaa chilikastiketta maun mukaan.
Valmis!
Vinkki

Parhaiden kotitekoisten krutonkien valmistamiseen kannattaa käyttää jämäkkää leipää, jolla on hyvä kuori ja tiivis rakenne, kuten hapanjuurileipää, ciabattaa, ruisleipää tai täysjyväleipää. Lisäksi ylijääneen leivän käyttäminen varmistaa, että saat krutongit, jotka rapeutuvat ulkopuolelta ja säilyttävät sisältä sitkeyttä. Ylijäänyt leipä on yleensä kuivempaa, jolloin se imee makuja paremmin ja rapeutuu helpommin paahdettaessa. Olipa kyseessä viikon vanhan leivän viimeiset palat tai eilisen illallisleivän tähteet, niiden muuttaminen krutongeiksi antaa uuden elämän kuivahtaneelle leivälle, muuntaen sen herkulliseksi, rapeaksi lisäksi keittoosi.

Vinkki

Jos keitto on liian paksua makuusi, lisää hieman vettä, kunnes saavutat haluamasi koostumuksen. Lämmitä keittoa hitaasti veden lisäämisen jälkeen varmistaaksesi tasaisen lämpötilan. Anna keiton hautua hiljalleen muutaman minuutin ajan, sekoittaen ajoittain, varmistaaksesi, että se lämpenee tasaisesti. Jos ohennat keittoa vedellä, saatat joutua lisäämään mausteita.

Ainekset

Tomaatti-linssikeitto
25 g
Salottisipulia, hienonnettuna
200 g
Isoa valkosipulinkynttä, murskattuna
2
Tomaattipyreetä
140 g
Punaisia linssejä
150 g
Hienonnettua tomaattia
800 g
Makeaa chilikastiketta
1 dl
Suolaa
1¼ tl
Krutongit
Viipaletta paahtoleipää
4
25 g
Iso valkosipulinkynsi, murskattuna
1
Suolaa
¼ tl
Lisää herkullisia ideoita
Tomaattikeitto
45 minuuttia
Tomaattikeitto
(3)

Valmista tomaatti-linssikeitto krutonkien kera

Ei ole mitään parempaa kuin maukas, höyryävä kulhollinen kotitekoista keittoa. Tämä tomaatti-linssikeitto on rikas ja kerrostunut makuprofiililtaan sekä tyydyttävän paksu koostumukseltaan. Salottisipuli ja valkosipuli tuovat umamisyvyyttä tomaattipohjaan, ja makea chilikastike antaa aromaattista lämpöä ja lievää tulisuutta.

Krutongit, jotka on paahdettu voissa ja sekoitettu suolan ja valkosipulin kanssa, lisäävät rapean elementin, joka kontrastoi ihanasti linssien pehmeyden ja tomaatin hellien palojen kanssa. Tämä luo kokeilemisen arvoisen keiton, jota voit tarjota sekä lounaaksi että päivälliseksi tai lämmittävänä alkuruokana.

Rikas tomaattipohja punaisilla linsseillä

Keiton perusta on tärkein, antaen sille välttämättömän syvyyden ja maun. Tässä se on rikas tomaatti. Tomaatin maku tulee tomaattipyreestä ja hienonnetuista tomaateista, yhdistäen tiivistetyn, vahvan olemuksen pyreestä tuoreiden, hieman makeiden ja happamien vivahteiden kanssa hienonnetuista tomaateista. Tiivistetty tomaattipyree tarjoaa vahvan perustan, syventäen kokonaismakua, kun taas hienonnetut tomaatit tuovat keittoon kevyemmän, raikkaamman tomaattielementin, joka kirkastaa keittoa ja lisää makeutta.

Kun punaiset linssit ovat kypsyneet ja pehmenneet, ne lisäävät keiton lämpöön ihanaa, kermaista koostumusta. Niillä on mieto, hieman maanläheinen maku, joka täydentää eloisan tomaattipohjan ilman, että se peittää sen. Ne sulautuvat keittoon, paksuntaen sitä luonnollisesti ja tarjoten sileän, lohduttavan koostumuksen. Yhdessä nämä komponentit luovat harmonisen sekoituksen, jossa linssien hienovaraisuus tasapainottaa täydellisesti tomaattien rohkeutta.

Miedosti mausteinen makealla vivahteella

Makea chilikastike tuo miedon, mausteisen maun, joka lämmittää lempeästi sisältäpäin. Sen mieto lämpö lisää lohdullista tulisuutta, joka tehostaa muita ainesosia ilman, että se peittää ne. Tämä tulisuus tasapainottuu kevyen makeuden kanssa, joka pyöristää tomaattien happamuutta. Makea chilikastike on olennainen osa tomaatti-linssikeittoa, lisäten hienovaraista, mutta vaikuttavaa särmää, joka vangitsee jokaisen, joka maistaa sitä.

Tarjoile kreikkalaisen jogurtin tai crème fraichen kera

Piparkuumana ja jopa hieman mausteisena tomaatti-linssikeitto on täydellisen herkullinen kreikkalaisen jogurtin tai crème fraichen kanssa. Keiton tarjoilu tällä tavalla tekee siitä rikkaamman ja ylellisemmän, ja lievä kirpeys on herkullista tasapainottamaan keiton makuja, erityisesti lievää tulisuutta ja pistäviä valkosipulikrutonkeja. Jogurtin tai crème fraichen nokare keiton päällä näyttää myös koristeelliselta kirkkaanpunaisen keiton rinnalla, tarjoten kontrastia väreissä ja vihjeen eleganssia.

Seuraavana keittoiltanasi tutustu muihin herkullisiin resepteihimme. Kokeile kirkkaanvihreää persiljakeittoa, peruna- ja persiljakeittoamme valkosipulileivän kera tai tätä juustokeittoa krutonkien kanssa.

Lisää luovuutta reseptiin

Tomaatti-linssikeittomme on vastustamaton yksinkertaisuudessaan, mutta voit helposti lisätä luovuutta ja muita aineksia. Kokeile erilaisia vihanneksia, kuten porkkanoita, selleriä, pinaattia, lehtikaalia, paprikoita tai bataattia. Anna valitsemiesi vihannesten hautua keitossa rikastuttaen sen makua ja rakennetta. Soseuta keitto vihannesten hautumisen jälkeen luodaksesi pehmeän koostumuksen.

Voit myös koristella sen erilaisilla lisukkeilla. Lisää kourallinen tuoreita basilikanlehtiä, persiljaa tai hienonnettua ruohosipulia tuomaan raikkautta ja väriä.

Tai kokeile krutonkeja. Muuta ne juustokrutongeiksi ripottelemalla päälle raastettua parmesaania, cheddaria tai mozzarellaa vain muutamien minuuttien ajan ennen niiden valmistumista uunissa.