Kokeile reseptiämme, joka vaatii vain muutamia keittiön peruselintarvikkeita. Ruskea kastike on oivallinen valinta, kun haluat jotain suolaista ja kermaista pääruoan seuraksi. Lue lisää tutustuaksesi kastikkeeseen!
10 g | |
Sipuleita (n. 150 g)
|
2 |
Vettä
|
3 dl |
15 % ruokakermaa
|
2½ dl |
Soijakastiketta
|
1 tl |
Mustapippuria
|
|
Suolaa
|
½ tl |
Suurustetta
|
1½ rkl |
HP-kastiketta
|
Haluatko ihastuttaa vieraasi ylellisen täyteläisellä kastikkeella, joka on täynnä makua? Sitten sinun on kokeiltava ruskean kastikkeen reseptiämme, jossa on sipulia ja kermaa. Se on nopea ja helppo tapa antaa suosikkiresepteillesi maukasta lisämaustetta. Soijakastike, suola ja pippuri tukevat aromia ilman, että mausta tulee liian voimakas. Syvän värinsä, täyteläisen makunsa ja kermaisen koostumuksensa ansiosta se on täydellinen lisuke lihalle ja perunoille.
Nauti kermaisesta kastikkeesta, jossa on täyteläinen rakenne ja hienovarainen makea vivahde, mikä tekee siitä täydellisen tarjoiltavaksi juhlatilaisuuksiin. Ripaus ruokakermaa antaa sille samettisen, lähes silkkisen rakenteen.
Useimmissa kastikkeissa käytetään pohjana vehnäjauhoja, mutta reseptissämme on esitelty paljon parempi ratkaisu, joka takaa kokkareettoman koostumuksen ja antaa herkullisen aromin. Kypsennetyt sipulit antavat makean maun ja auttavat sakeuttamaan kastiketta yhdessä kiehuvan kerman kanssa.
Tälle klassiselle ruskealle kastikkeelle on olemassa niin monia herkullisia käyttötapoja. Esimerkiksi kotitekoiset lihapullat. Pehmeitä lihapullia voi kuorruttaa ruskeassa kastikkeessa ja tarjoilla suoraan pannulta perunamuusin, riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa. Se on herkullista ruokaa, joka toimii joka kerta. Lisää lihapullat kastikkeeseen ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Viimeiseksi koristele tuoreella persiljalla.
Jos et ole koskaan syönyt lihamureketta ruskealla kastikkeella, olet jäänyt paitsi jostakin suuresta. Se on nimittäin täydellinen nostalginen ruokalaji, jonka valmistamiseen kuluu vain muutama minuutti. Kypsennä lihamureke uunissa ja kaada päälle ruskeaa kastiketta, kun lihamureke tulee uunista, jotta se pääsee imeytymään lihaan ja tekee siitä mehukkaampaa ja maukkaampaa. Leikkaa lihamureke viipaleiksi ja tarjoile kastikkeen kera.
Kun haluat helpon aterian, possunkyljykset ruskeassa kastikkeessa ovat juuri sitä, mitä tarvitset. Paista porsaankyljyksiä keskilämmöllä pari minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Siirrä porsaankyljykset kastikkeeseen ja anna hautua, kunnes ne ovat pehmeitä. Tarjoile porsaankyljykset sipulin ja ruskean kastikkeen kanssa.
Kokeile myös lihamurekkeen reseptiä tai tutustu tähän helppoon kotitekoiseen bearnaisekastikkeeseen sekä juustoiseen mornay-kastikkeeseen, jos haluat inspiroitua useammista helpoista ja herkullisista kastikkeista.
Yksinkertaisella ruskean kastikkeen reseptillämme on helppo valmistaa herkullinen peruskastike, jota voit muunnella makusi mukaan. Jos haluat kokeilla jotain uutta, kokeile umamipitoisia ainesosia esimerkiksi lisäämällä Worcestershire-kastiketta. Worcestershire-kastikkeessa on rikas, makea ja maanläheinen makuprofiili, joka sopii hyvin monenlaisten suolaisten ruokien kanssa.
Voit myös lisätä makua lisäämällä kastikkeeseen aromaattisia yrttejä, kuten timjamia tai rosmariinia. Anna kastikkeen ja yrttien kiehua, kunnes se on tekeytynyt maultaan. Jos haluat saada aikaan makeampaa makua, lisää kastikkeeseen hieman punaherukkahyytelöä.
Käytä kastikkeen valmistamisessa halutessasi naudanlihalientä ja lisää sitä sipulien joukkoon veden sijasta. Se antaa sipulille paljon syvemmän aromin, ja naudanlihan maku pääsee paremmin esiin. Riippuen siitä, mitä ruokaa tarjoilet ruskean kastikkeen kanssa, kanan- tai vihannesliemi saattaa sopia paremmin.
Tämä yksinkertainen ruskea kastike paksuuntuu jäähtyessään. Jos siitä tulee liian paksua, voit lisätä tilkan vettä lämmittämisen aikana. Lisää sitä kuitenkin vain vähän kerrallaan, sillä muuten maku saattaa väljähtää. Muista maistaa välissä, jotta kastike on hyvin maustettu.
Sipulit sopivat täydellisesti maun lisäämiseen. Niiden sokeripitoisuus on myös korkeampi, minkä ansiosta ne saavat täydellisen kullanruskean värin, joten voit käyttää sipuleita muissa ruokalajeissa tai lisätä niitä valmiiseen kastikkeeseen saadaksesi aikaan täyteläisemmän koostumuksen. Mitä pidempään ruskistat sipuleita, sitä täyteläisempi maku niistä irtoaa kastikkeeseen.