Risotto

Risotto

30 minuuttia
Risotto on herkullinen italialainen ruoka, johon voi makunsa mukaan lisätä esimerkiksi pinaattia tai sieniä. Valmista herkullinen risotto ohjeellamme!
https://www.arla.fi/reseptit/risotto/

Tee näin:

Risotto
  • Kiehauta liemi ja pidä se lämpimänä, kun keität risottoa.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota pienessä määrässä voita raskaalla pohjalla pannulla miedolla lämmöllä 8-10 minuuttia.
  • Sekoita joukkoon riisi ja keitä vielä 5 minuuttia sekoittaen, kunnes se on hieman läpikuultavaa. Lisää lämpöä hieman.
  • Lisää viini ja osa kuumasta liemestä. Sekoita kattilaa usein.
  • Kun neste on kiehunut ja riisi näyttää löysältä puurolta, on aika kaataa lisää lientä.
  • Jatka liemen lisäämistä usein sekoittaen, kunnes neste on imeytynyt ja riisi on kermaista, mutta siinä on vielä kiinteä ydin. Poista liedeltä.
  • Sekoita joukkoon loput voista ja juustosta. Mausta risotto suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.
Valmis!

Risotto Q&A

Mistä tietää, milloin risotto on valmis?
Luotettavin tapa on maistaa risottoa. Täydellinen koostumus, kuten useimmissa italialaisissa asioissa, on al dente: pehmeää mutta pureskeltavaa.
Pitääkö risottoa kypsentää korkealla vai matalalla lämmöllä?
Taika tapahtuu matalalla ja hitaasti. Liian korkea lämpö lisää tarvetta usein tapahtuvaan sekoittamiseen, mikä on yksi tärkeimmistä syyllisistä mössöiseen ja liimaiseen risottoon.
Pitääkö risottoa todella sekoittaa jatkuvasti?
Kyllä ja ei. Jos sekoitat liikaa, saat liimaisen lopputuloksen. Jos sekoitat liian vähän, tämä erittäin tärkkelyspitoinen riisi tarttuu kattilan pohjaan ja palaa nopeasti. Hyvä nyrkkisääntö on pitää lämpötila keskitasolla ja sekoittaa maltillisesti (noin 30 sekunnin välein). Sekoittamalla riisiä irrotat myös juuri tarpeeksi tärkkelystä, mikä tuo esiin sen ihanan kermaisuuden.
Miten estää risottoa jäämästä mössöksi?
Kolme yleistä virhettä voi johtaa mössöiseen risottoon: liiallinen sekoittaminen (pidä sekoittaminen varovaisena ja maltillisena, 30 sekunnin välein riittää), liiallinen kypsentäminen (täydellisen koostumuksen saamiseksi ei tarvita yli 20 minuuttia) ja liian suuren nestemäärän lisääminen (pidä kiinni yhdestä kauhasta kerrallaan ja odota, että riisi imee nesteen täysin itseensä ennen kuin lisäät lisää).
Tuleeko Arborio-riisi huuhdetta ennen keittämistä?
Ei. Riisin huuhteleminen poistaa osan sen tärkkelyksestä (joka on avainasemassa risoton ylellisen kermaisuuden kannalta).

Ainekset

Risotto
Arborio- tai avorioriisiä
2 dl
Kasvisfondia
5- 6 dl
Salottisipuli
1
Valkosipulinkynsi
1
3- 4 rkl
Kuivaa valkoviini (valinnainen)
½ dl
Castello® Wästgöta raastettuna
1 dl
Suolaa ja mustapippuria
Lisää herkullisia ideoita
Parsarisotto
35 minuuttia
Parsarisotto
(27)

Perimmäinen italialainen herkkuruoka

Italialaista ruokaa pidetään jatkuvasti maailman suosituimpana ruokalajina, eikä sinun tarvitse katsoa paljon pidemmälle kuin herkulliseen risottoon ymmärtääksesi miksi. Kuin taikaiskusta lyhytjyväinen riisi muuttuu perusaineksesta kermaiseksi, ylelliseksi ja suussa sulavaksi annokseksi, joka päihittää joka kerta kaikki muut ruoat.

Risotto - alkuperä

Resepti, joka muistuttaa eniten nykyisin tuntemaamme ja rakastamaamme risottoa, on yhtä olennaisen italialainen kuin pasta, ja se on kirjoitettu vuonna 1809 Milanossa. Nykyään se tunnetaan nimellä risotto alla Milanese, ja reseptissä käytettiin alunperinkin kermaista keltaista riisiä, johon lisättiin sahramia sen ominaisvärin vuoksi. Siitä ruokalaji kehittyi nopeasti lukemattomiin nykyisin tuntemiimme lajikkeisiin.

Treffi-ilta ja gourmet-risotto

Harva asia tekee niin suuren vaikutuksen kuin kotiruoka, ja on mahtavaa, että herkullista risottoa voi valmistaa myös kotona. Tarjoile risotto raikkaan sitruunavichyn tai kuohuvan kanssa.

Parhaat riisityypit risottoon

Mikä tahansa erityisen tärkkelyspitoinen riisi sopii hyvin. Suosittuja lajikkeita ovat Arborio (yleisin ja suosituin), Carnaroli (pulleampi, suurempi jyvä) tai Vialone Nano (paksumpi ja vähemmän tärkkelyspitoinen lajike).