Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

Piparkakkutalo on jouluksi mukava projekti koko perheelle!

Tee näin:

  • Laita voi, siirappi ja sokeri kattilaan. Lämmitä kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet. Kaada taikina monitoimikoneeseen, lisää kerma sekä mausteet ja sekoita. Sekoita toisessa kipossa keskenään ruokasooda ja jauhot, ja sekoita seos taikinaan. Vaivaa taikinaa; siitä pitäisi tulla melko löysää. Anna sen levätä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ota taikina huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.
  • Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä n. 3 mm:n paksuisiksi levyiksi. Nosta levyt leivinpaperille ja leikkaa ne osiksi haluamiesi piirustusten mukaisesti. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 10 minuuttia. Anna osien jäähtyä uunipellillä. Jos paistat talon kahdessa erässä, reunoista tulee suoria ja siistejä eivätkä ne valu, ja osista tulee oikean kokoisia talon kokoamista varten. Jos ikkuna-aukkojen leikkaaminen tuntuu vaikealta, ikkunat voi pursottaa sen sijaan sokerikuorrutuksesta.
Talon kokoaminen
  • Talon kokoaminen: Sulata sokeri puhtaalla kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se karamellisoituu vaaleanruskeaksi liuokseksi. Jos mahdollista, kokoamisvaiheessa tulisi olla mukana kolme henkilöä, joista yksi sulattaa sokerin ja pitää sen matalassa lämmössä sulaneena, mutta niin ettei se pala ja kovetu. Kasta päätyjen suorat sivut sokeriliuokseen pääty kerrallaan ja liitä päätyjen sivut etu- ja takaseinien sivuihin. Yksi henkilö kastaa sivut sokeriliuokseen ja toinen pitää osia kiinni toisissaan. Sokeri kovettuu nopeasti, joten on toimittava ripeästi.
  • Levitä sokeriliuosta veitsellä päätyjen kalteviin sivuihin ja pane katon toinen puoli nopeasti paikalleen. Levitä sen jälkeen sokeriliuosta päädyn kalteviin sivuihin talon etupuolelle ja pane katon toinen puoli niiden päälle. Valuta hieman sokeriliuosta katonharjan saumakohtaan. Kasta oven toinen pystysivu sokeriliuokseen ja kiinnitä se paikalleen. Sirota katolle hieman tomusokeria lumeksi.
Valmis!
Vinkki

Pane piirustukset paistettujen taikinaosien päälle ja tasoita osien reunat piirustusten mukaan ennen kuin taikina on jäähtynyt.

Ainekset

200 g
Tummaa siirappia
1½ dl
Sokeria
3 dl
1½ dl
Inkivääriä
1 rkl
Kanelia
1 rkl
Mausteneilikkaa
½ rkl
Kardemummaa
½ rkl
Ruokasoodaa
1 rkl
Vehnäjauhoja
Sokeria talon kokoamiseen
Lisää herkullisia ideoita