Paahdettu kurpitsakeitto

Paahdettu kurpitsakeitto

45 minuuttia
Olipa vuodenaika mikä tahansa, meidän paahdettu kurpitsakeittomme tarjoaa täydellistä lämpöä ja täydellisiä makuja. Tämä resepti yhdistää makean kurpitsan suolaiseen paahdettuun valkosipuliin ja aromaattisiin tuoreisiin yrtteihin. Päälle ripotellaan mausteisia, rapeita kikherneitä ja keiton pinnalle levitetään pehmeä nokare crème fraichea. Kaikki tämä tuo syksyn makuja pöytääsi.
https://www.arla.fi/reseptit/paahdettu-kurpitsakeitto/

Tee näin:

Rapeat kikherneet
  • Esilämmitä uuni 225 °C:een (kiertoilmatoiminto).
  • Valuta kikherneet ja huuhtele ne kylmällä vedellä.
  • Laita kikherneet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pyörittele oliiviöljyssä ja mausteissa.
  • Paista uunissa noin 15 minuuttia. Ota pois uunista ja ripottele päälle juustoraaste, laita sitten takaisin uuniin vielä 5 minuutiksi.
Paahdettu kurpitsakeitto
  • Leikkaa kurpitsa puoliksi, poista siemenet ja leikkaa pienemmiksi paloiksi.
  • Halkaise isot tomaatit ja sipulit puoliksi.
  • Aseta kaikki vihannekset ja yrtit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Pirskottele päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa 225 °C:ssa 20 minuuttia.
  • Sammuta uuni paahtamisen jälkeen ja anna vihannesten olla jälkilämmössä 15 minuuttia.
  • Purista paahdettu valkosipuli kuorestaan.
  • Siirrä vihannekset kattilaan, lisää kasvisliemi ja kiehauta. Hauduta noin 5 minuuttia.
  • Lisää basilikanlehdet ja kuohukerma ja soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Kuumenna ja mausta makusi mukaan.
  • Tarjoile rapeiden kikherneiden ja crème fraiche nokareen kanssa.
Valmis!
Vinkki

Paahtamalla kurpitsaa ja vihanneksia hitaasti saat aikaan täyteläisempiä makuja. Hidas paahtaminen karamellisoi niiden sokereita, syventää makuja ja antaa keitolle kauniin, kullanruskean sävyn. Jos mahdollista, paahda kurpitsaa, tomaatteja, sipuleita ja valkosipulia yli 30 minuuttia matalammassa lämpötilassa, niin niistä tulee makeampia ja täyteläisempiä.

Vinkki

Jotta paahdettu kurpitsakeitto maistuisi tuoreelta, anna sen jäähtyä ennen kuin kaadat sen ilmatiiviiseen astiaan. Säilytä jääkaapissa enintään 4 päivää. Jos haluat säilyttää sitä pidempään, pakasta se kätevinä annoksina pakastepusseissa tai astioissa. Lämmitä keitto varovasti liedellä tai mikroaaltouunissa, mutta älä anna sen kiehua. Jos olet pakastanut keiton, sulata se jääkaapissa ennen lämmittämistä.

UKK: Kysymyksiä paahdetusta kurpitsakeitosta

Olemme käyneet läpi yleisimmät kysymykset, jotta voit valmistaa tämän paahdetun kurpitsakeiton luottavaisin mielin.

Mikä kurpitsalajike sopii parhaiten paahdettuun kurpitsakeittoon?

Hokkaidokurpitsa sopii parhaiten paahdettuun kurpitsakeittoon, sillä sen liha on tiiviimpää ja se antaa keitolle täyteläisemmän ja sileämmän koostumuksen. Etsi kurpitsa, joka tuntuu kauttaaltaan kiinteältä. Sen pinnan tulisi olla sileä ja syvän oranssi. Pienet virheet ovat ok, mutta vältä kurpitsoja, joissa on halkeamia, reikiä tai laajoja mustumia. Kurpitsan tulisi tuntua painavalta kokoonsa nähden, koska silloin sen kosteuspitoisuus on hyvä ja keiton koostumuksesta tulee kermainen kypsennettäessä. Voit käyttää myös myskikurpitsaa tai säilöttyä kurpitsasosetta.

Voinko valmistaa paahdetun kurpitsakeiton etukäteen?

Kyllä, voit valmistaa paahdetun kurpitsakeiton etukäteen. Anna sen jäähtyä keittämisen jälkeen ja säilytä sitä jääkaapissa enintään 3 päivää. Jos sitä pitää säilyttää pidemmän aikaa, laita se pakastimeen, jossa se säilyy hyvänä jopa 3 kuukautta.

Miten saan paahdetusta kurpitsakeitostani koostumukseltaan sileän?

Saat sileän paahdetun kurpitsakeiton soseuttamalla kypsennetyt ainekset täysin. Käytä sauvasekoitinta tai tehosekoitinta, niin koostumus on silkkinen ja sileä. On tärkeää antaa keiton jäähtyä muutaman minuutin ennen sekoittimen käyttöä, jotta soseuttaminen on turvallista ja vältät mahdolliset roiskeet. Jos keitossa on vielä sekoittamisen jälkeen kuitumaisia palasia, saat siitä täydellisen sileän siivilöimällä sen.

Ravintosisältö

1840 Kcal

Ainekset

Rapeat kikherneet
Tölkki keitettyjä kikherneitä (400 grammaa)
1 kuppi
Oliiviöljyä
2 rkl
Paprikajauhetta
1 tl
Jauhettua chiliä tai cayennepippuria
¼ tl
Cheddar ja maasdamjuustoa raastettuna
100 Milliliter
Paahdettu kurpitsakeitto
Hokkaido-kurpitsaa
400 g
Isoa tomaatteja
4
Sipulia
2
Kirsikkatomaatteja
400 g
Kokonaista valkosipulia
2
Tuoretta timjamia tai oreganon oksaa
3
Oliiviöljyä
3 rkl
Karkeaa suolaa
2 tl
Pippuria myllystä
Kasvislientä
600 Milliliter
Basilikan lehtiä
200 Milliliter
Kuohukermaa
100 Milliliter
Crème fraichea
100 Milliliter

Valmista paahdettua kurpitsakeittoa

Moni meistä nauttii syksyn lämpimistä ja lempeistä mauista ja väreistä. Ja mikä olisikaan parempi tapa kokea se kuin herkullista paahdettua kurpitsakeittoa nauttien? Kutsuvat oranssit ja ruskeat sävyt yhdessä syvien, makeiden makujen kanssa ilahduttavat taatusti aisteja parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi voit helposti tehdä tämän keiton kotona reseptiämme hyödyntämällä. Se saattaa vaatia muutaman ylimääräisen vaiheen, mutta jos noudatat ohjeitamme tarkasti, keiton valmistamisen pitäisi sujua ongelmitta.

Jos etsit lisää vatsaa lämmittäviä keittoreseptejä, kokeile mausteista kurpitsakeittoa, klassista kurpitsakeittoa, herkullista bataattikeittoa tai klassista perunakeittoa.

Paahteinen pohjavire hokkaidokurpitsasta, tomaatista, sipulista ja yrteistä

Keittomme perustana ovat hokkaidokurpitsa, kypsät tomaatit, tuoksuvat sipulit ja tuoreet yrtit. Näiden ainesosien paahtaminen karamellisoi niiden sokereita ja tekee näin keitosta makean ja maukkaan. Hokkaidokurpitsa lisää kermaisuutta, kun taas tomaatit tuovat hienovaraista kirpeyttä. Ne sopivat erinomaisesti yhteen makeiden ja maukkaiden paahdettujen sipuleiden kanssa. Kun timjami ja oregano vapauttavat öljyjään, ne tuovat keittoon raikkaan, yrttisen elementin.

Pinnalla rapeita kikherneitä

Rapeat kikherneet luovat ihanan kontrastin paahdetun kurpitsakeiton sileälle ja kermaiselle koostumukselle. Pyörittelemme ne oliiviöljyssä paprikan kanssa ja lisäämme juuri sopivasti jauhettua chiliä antamaan niille hienovaraisen mausteisen sävyn. Paahtamisen jälkeen ripottelemme kikherneille pitkään kypsytetyn cheddarin ja maasdamjuuston sekoitusta. Tämä lisää pähkinäistä makua ja tekee kikherneistä kullanruskeita ja rapeita. Ripottele niitä keiton pinnalle ja nauti herkullisista rakenteista ja mauista.

Nauti ylellisenä lounaana tai lämmittävänä illallisena

Kutsu vieraita ja tarjoile paahdettua kurpitsakeittoamme ylellisenä lounaana tai lämmittävänä illallisena. Se on loistava kevyt alkuruoka lämmittämään makunystyröitä, mutta voit myös yhdistää siihen erilaisia lisukkeita, jolloin siitä tulee täyttävämpi. Nauti se rapean leivän kanssa, jolla voit kaapia keitosta viimeisenkin pisaran, tai tarjoile se kevyen salaatin kanssa, jossa on raikas vinaigrettekastike. Tarjoilemme keittoa erityisen mielellämme ylellisellä viikonloppulounaalla ystävien ja perheen kesken. Se on ihana ruokalaji, joka lämmittää läpikotaisin.

Ideoita reseptin muunteluun

Jos haluat lisää vaihtelua, kokeile makeiden paprikoiden lisäämistä paahdettujen vihannesten sekaan. Aivan kuten muutkin ainesosat, paprikat karamellisoituvat, mikä tekee niiden mausta savuisen ja makean. Jos punaisia paprikoita ei ole saatavilla, voit saada aikaan samankaltaista makua lisäämällä pienen määrän savupaprikaa.

Voit myös halutessasi korvata kikherneet manteleilla tai hasselpähkinöillä. Toinen yksinkertainen, mutta hieno lisä ovat krutongit. Ne eivät tarjoa pelkästään mukavaa rapeutta, vaan ne myös imevät vähitellen itseensä keittoa, mikä rikastuttaa keiton rakennetta ja makua.