Nuudeli-katkarapusalaatti

Nuudeli-katkarapusalaatti

30 minuuttia
Rapeat vihannekset ja hapan, tuore ja vahva chilikastike on kestosuosikki aasialaisessa keittiössä. Tervetuloa itämaiselle makumatkalle!
https://www.arla.fi/reseptit/nuudeli-katkarapusalaatti/

Tee näin:

Nuudeli-katkarapusalaatti
  • Aloita kastikkeella. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Laita se kulhoon ja raasta valkosipuli ja inkivääri sekaan. Sekoita joukkoon loput kastikeainekset.
  • Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan. Huuhtele ne nopeasti kylmässä vedessä ja anna valua.
  • Viipaloi sipuli. Revi salaatti. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi.
  • Sekoita kastike ja kaikki vihannekset nuudelien sekaan. Anna makujen imeytyä jonkin aikaa.
  • Kuori katkaravut. Hakkaa pähkinät ja korianteri karkeaksi. Leikkaa lime lohkoiksi.
  • Asettele salaatin päälle katkaravut, cashewpähkinät ja limelohkot.
Valmis!

Nuudeli-katkarapusalaatti Q&A

Mitkä nuudelit ovat maukkaimpia?
Aasialaisia nuudeleita on loputtomasti erilaisia udonista ja sobasta rameniin ja vermicelliin. Vaikka maukkaimman nuudelin valinta on pitkälti henkilökohtainen valinta, on myös tärkeää käyttää oikeaa nuudelia oikeaan ruokalajiin. Udon on esimerkiksi paksu ja sitkeä nuudelilaji, joka on maukkaimmillaan keitossa, mutta joka ei todennäköisesti ole ensimmäinen valintasi raikkaaseen salaattiin. Oikeaa tai väärää ei kuitenkaan ole koskaan olemassa.
Mistä nuudelit ovat peräisin?
Italialainen, arabialainen ja kiinalainen kulttuuri ovat kaikki väittäneet olevansa vaatimattoman nuudelin alkuperäisiä keksijöitä. Varhaisimmat kirjalliset merkinnät löytyvät kirjasta, joka on peräisin Kiinan Itä-Han-dynastian ajalta, jostain vuosien 25-220 jKr. väliseltä ajalta. Vuosikymmeniä kestänyt kiista ratkaistiin lopulta vuonna 2005, kun arkeologit löysivät 4000 vuotta vanhan nuudelikulhon Luoteis-Kiinasta. Nuudelit, jotka haudattiin saviastian kulhoon tuhoisan maanjäristyksen jälkeen, kuvailtiin "ohuiksi, hennoiksi ja keltaisiksi", ja ne muistuttivat läheisesti perinteisiä La-Mianin nuudeleita, jotka valmistetaan käsin.
Tarjoillaanko nuudelit kuumina vai kylminä?
Tämä riippuu paljon siitä, missä päin Aasiaa olet ja minkälainen ruokalaji on kyseessä. Ei ole myöskään harvinaista, että sama ateria tarjoillaan eri lämpötiloissa, kuten keitot, liemet ja paistetut perunat, jotka voidaan tarjoilla talvella kuumana mutta kesällä kylmänä. Tämän kaltaisissa salaateissa nuudelit tarjoillaan yleensä kylminä tai huoneenlämpöisinä.
Miten nuudeli-katkarapusalaatti kannattaa säilyttää?
Koska tämä resepti sisältää mereneläviä, sinun on oltava erityisen varovainen tähteiden kanssa. Hyvä idea on, ettet sekoita katkarapuja suoraan salaattiin, vaan viimeistelet niillä jokaisen yksittäisen annoksen vasta juuri ennen tarjoilua. Näin voit säilyttää salaatin tähteet jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa jopa viisi päivää, ja voit vain lisätä joukkoon tuoreet katkaravut, kun olet valmis herkuttelemaan.

Ainekset

Nuudeli-katkarapusalaatti
Riisinuudeleita
200 g
Kevätsipuleita
5
Sydänsalaattia
1 kerä
Kurkku
½
Pakastesoijapapua sulatettuna
250 g
Kastike
Punainen chili
1
Valkosipulinkynsi
1
Tuoretta inkivääriä
pala noin 3 cm
Omenamehua
1 rkl
Seesamiöljyä
1 rkl
Soijakastiketta
½ dl
Hienosokeria
1 rkl
Riisiviinietikkaa
1 rkl
Tarjoiluun
Katkarapuja kuorineen, kuorittuja 200 g
500 g
Paahdettuja, suolattuja cashewpähkinää
1 dl
Ruukku tuoretta korianteri
1
Limetti
1
Lisää herkullisia ideoita

Herkullinen ja virkistävä nuudeli-katkarapusalaatti

Nuudelipohjaiset ruoat ovat aasialaisten perusruokaa, ja tässä reseptissä yhdistyvät alueen eri maut soijakastikkeesta ja seesamiöljystä riisinuudeleihin ja katkarapuihin. Tämä salaatti loistaa myös kylmänä tarjoiltuna, joten se on virkistävä vaihtoehto erityisesti lämpimiin kesäpäiviin.

Nuudeli-katkarapusalaatti on monipuolinen ja helppo valmistaa

Jokainen tarvitsee kulinaariseen repertuaariinsa hyvän nuudelisalaatin, ja tämä on yksi suosikeistamme. Tämä salaatti on nopea ja täynnä makua, ja sen voi helposti valmistaa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa stressitöntä ruokailuhetkeä varten. Pakkaa se kylmälaukkuun seuraavalle kesäpiknikille!

Kananmunakääryleitä tai paistettuja vihanneksia lisukkeeksi

Kun on kyse lisukkeista, et voi mennä pieleen valmistaessasi kullanruskeita munakääryleitä nuudeli-katkarapusalaatin kanssa tarjottavaksi. Nämä rapeat palat tuovat tervetullutta kontrastia tekstuuriin, ja munakääryleiden tyypillisesti miedot maut sopivat hyvin yhteen salaatin rohkeampien ainesosien kanssa. Paistetut vihannekset - parsakaalista ja porkkanasta maissiin ja herneisiin - sopivat myös täydellisesti tämän aasialaisvaikutteisen ruokalajin lisukkeeksi.

Vaihda katkaravut toisiin makuihin

Tämä resepti on monen upean aterian alku, ja se toimii loistavana pohjana helppoihin kokeiluihin. Vaihda katkaravut grillattuun loheen, kanaan tai ohuisiin naudanlihasuikaleisiin, niin saat aivan uudenlaisen makuelämyksen. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa kasvisaterian käyttämällä kastikkeen marinadina tofulle. Leikkaa tofu 1,5 cm:n kokoisiksi kuutioiksi, marinoi sitä vähintään 30 minuuttia, valuta (varaa jäljelle jäänyt neste) ja paista pannulla 4-5 minuuttia. Lisää salaatin joukkoon, valuta loput marinadista päälle, sekoita ja nauti!